Geçtiğimiz günlerde global araştırma şirketlerinden comScore, Türkiye odaklı yeni bir rapor yayınladı. Bu raporda comScore, global ve Türkiye pazarının bazı önemli noktaların altını çizerek rakamlarını güncelledi. Bunların neler olduğuna kısaca değinirsek;
1- Türkiye’nin dijital kullanıcı profili aşağıdaki gibi. Türkiye, Avrupa, Orta Asya ve Afrika coğrafyasındaki diğer ülkelerdeki 24 yaş altı desktop kullanıcılarına göre %42 ile daha genç bir kitleye sahip.
2- Desktop kullanımında Türkiye; İngiltere, Kanada ve ABD’nin ardından ön sırada olan ülkelerden biri konumunda. Hindistan, kuzey ülkeleri ve Avrupa kullanıcı başına düşen desktop tüketiminde Türkiye’nin gerisindeler. Bunu, mobilin geliştiği ülkelerde kullanıcıların mobile yönelmesiyle, internetin çok da yaygın olmayabileceğini tahmin ettiğimiz ülkelerde ise internetin çok yoğun tüketilmemesiyle açıklayabiliriz.
3- “Diğerleri”ni saymazsak Türkiye dahil tüm dünyada sosyal medya ağları, desktop’ta en çok tüketilen içerik kategorisinde bulunuyor.
4- Türkiye’de en çok vakit harcanan 3 site: Facebook, Google ve Milliyet. Google’a e-posta, harita vb. tüm hizmetleri dahil.
5- Sosyal medya ve eğlence başlıkları videonun en çok tüketildiği alanlar. Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlarda kullanıcılar, global trend’lerle de örtüştüğü şekilde ortalama 12 saat harcıyorlar, Mobilde ise ortalama tüketim 3 saat. Bu rakamların 4 ya da diğer bir deyişle 4.5 G’nin kullanılmaya başlanmasıyla orta vadede bir artış yakalacağını varsayabiliriz.
6- Yaş ilerledikçe içerik tüketimi tahmin edildiği şekilde azalıyor. 35-44 yaş arası interneti en çok bilgi edinmek için kullanırken, 15-24 yaş arası eğlence için,Y kuşağı olarak ifade edebileceğimiz 25-34 yaş grubu ise en çok alışveriş için kullanıyor.
7- Y kuşağı globalde her geçen gün daha da mobilleşirken, desktopta en çok anlık mesajlaşmayı, mobilde ise eğlence ve sosyal medya içeriklerini tüketmeyi tercih ediyor.
N.America: Kuzey Amerika
LATAM: Latin Amerika
EMEA: Avrupa, Orta Doğru ve Afrika
APAC: Asya Pasifik