Teknolojinin önemli şirketleri her ne kadar sürekli bir rekabet içerisinde de olsalar zaman zaman birbirleriyle anlaşma yapabiliyorlar. Geçtiğimiz günlerde de Google ile Twitter bir anlaşma yaptıklarını duyurdu. Bu anlaşmaya göre, Twitter sonuçları artık Google aramalarında da sergilenecek. İlk etapta ise Android ve iOS cihazlardaki mobil uygulamasında ve ABD’de web ve mobil platformlarda uygulanacak. Türkiye ve diğer ülkeler için biraz bekleme söz konusu.
google-ve-twitterdan-gercek-zamanli-arama-anlasmasi-1-royandteddy
Google’ın resmi blog’unda bunun markalar ve insanlar için global kitleye en istenilen anda ulaşmanın bir diğer yolu olarak tanımlıyor. Elbette bunu sadece tweet’lerin Google aramalarında yer alması olarak değil; haberlere, istenilen bilgilere kullanıcıların gerçek zamanlı olarak ulaşabilmesi olarak tanımlayabiliriz. Ayrıca tweet’lerden aktarılan görselleri slider üzerinde incelerken Twitter’a herhangi bir ziyaret olmasa bile görsellerin kaynağı o olacağı için bu da Twitter için ekstra trafik anlamına gelecek. Bu anlaşmanın duyulmasıyla birlikte Twitter’ın hisseleri %0.59 artış göstererek 37.50 dolara yükseldi. Bu anlaşma kullanıcı alışkanlıklarının nasıl değiştiğini göstermek için güzel bir örnek.
İki şirketi bu anlaşmaya iten sebepleri düşünürsek;

Google:
-Kullanıcılar artık Twitter’ı en hızlı haber alma kaynağı olarak görüyor. Bunda amacı sadece reklam geliri kazanmak olan çöp haber dolu irili ufaklı haberimsi web sitelerinin Google üzerinde konuşlanmaya çalışarak Google=Haber algısını negatif yönde değiştirmesi. (Twitter’da da çöp tweet var ama Google’daki ile kıyaslamak güç)
-Google’ın gerçek zamanlı aramanın öne çıkmasına rağmen daha statik, daha durağan bir mesaj vermesi, gerçek zamanlı arama anlamında bir deneyim yaşatmaması. Bu konuda en azından “zamana göre arama” özelliğini yani son 1 gün, son 1 hafta, son 1 yıl gibi zaman odaklı aramaları deneyimsel olarak biraz daha öne çıkarabilirdi.
Twitter:
-Twitter’ı bu anlaşmaya iten sebep olarak da daha fazla trafik elde ederek gelirlerini artırmak istemesi olabilir.
Facebook’un Google’a meydan okurcasına Graph Search özelliğini duyurmasının ardından uzun bir zaman geçti ancak genel kullanıma henüz pek hitap edebilmiş değil. Yeni arama savaşları gerçek zamanlı arama temelinde gelişecekse Facebook, olaya yeni bir tad getirerek tam anlamıyla rakip olamasa da bu savaşa katılabilir.
Kısa ve orta vadede bu anlaşmanın getireceği gerçek zamanlı tweet akışları çöp haber sonuçlarını elimine edebilir. Bu da bu girişimcileri linkli çöp haber tweet’leri ile Twitter’a daha çok yönlendirebilir. Başarılı bir çalışma olursa Google, kullanıcıların gözünde Google=Gerçek Zamanlı Arama algısını yerleştirebilir. İlerleyen dönemlerde göreceğiz.