Hepimiz bu tatlı bebeğin yağmurla ilk tanıştığı anı hayranlıkla izlemiştik. Bebeğe karşı duyduğumuz sempati, olay akışındaki gerçeklik bizi reklam algısından o kadar başarılı bir şekilde uzaklaştırdı ki, birçoğumuz en başta bu videonun iPhone’a ait bir viral olduğunu anlamadan ”yağmurda oynayan bebeği gördün mü?” diyerek amacına uygun bir şekilde yayılmasına katkıda bulunduk. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=PCRqNsRflHM

Kısa bir tanımla viral reklamı hatırlayacak olursak; markaların ürünlerini tanıtmak amacıyla hazırladıkları, kulaktan kulağa ve hızla yayılım gösteren içerik türleri olduğunu söyleyebiliriz. Viral reklamlar büyük çoğunlukla video paylaşımları üzerinden ilerliyor olsa da bunun dışında farklı yöntemlerle de gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu zaman içerisinde hep beraber gördük. Facebook ve diğer dijital platformların dinamiklerini viralite oranını artırmaya yönelik geliştirmeleriyle birlikte viral içerik üretimi, sadece video içeriği olmaktan çıkmış oldu. Johhnie Walker viski markasının yayınladığı Moorhuhn isimli viral oyun bu açıdan güzel bir örnek.

Bir içeriğin viral olması hangi dinamiklere bağlı?

Aslında hepimizin bildiği aşağıdaki iki kriterin doğru kombinasyonuna bağlı diyebiliriz fakat asıl konu; oluşturulan içeriğin gerçekten bu kombinasyonu karşıladığından emin olabilmekte yatıyor. 

  • İçeriğin kullanıcılar tarafından görüldükten sonra paylaşılma potansiyeline sahip olması 
  • İçeriğin kısa bir süre içerisinde sosyal medyada konuşulur hale gelmesi

Viral reklamlar hangi özellikleri barındırmalı?

Oluşturacağınız içeriğin bu iki kombinasyonu sağlayabilmesi için 5 maddelik bir check-list hazırladık. Örnekleri gün geçtikçe daha kıymetli bir içerik türü olarak konumlalan video içerikleri üzerinden veriyor olsak da, bu maddeleri sosyal medyada oluşturacağınız farklı türdeki içeriklerin de daha fazla paylaşılmasını ve viralitesinin artmasını sağlayacak maddeler olarak değerlendirebilirsiniz.

  • Duygu 

Hedef kitle üzerinde duygusal tepki yaratacak içerikler hazırlamak, etkileşiminin artmasında doğrudan rol oynuyor. Sevimli hayvanlar, nostaljik öğeler, komik veya popüler konular, bir duyguyu veya konuyu savunan insanlar gibi öğeler, kullanıcılarda belli duyguların uyanmasını sağlıyor. Norveçli yardım kuruluşu CARE’in yayınladığı #DearDaddy isimli film, kadınlara küçük yaşlardan itibaren yapıştırılan etiketlerden, sözlü veya fiziksel tacizlerden bahsederken, empati kurmamızı ve öz eleştiri yapmamızı sağlayarak oldukça hassas bir yöntemle kadına yönelik şiddete dikkat çekmeyi başarıyor.

  • Gerçeklik:

İçeriğinizin gerçekten ses getirmesini istiyorsanız gerçeklikten uzaklaşmamalısınız. Viral reklam yapacağınız hedef kitlenin günlük konuşma tarzları, yaşam biçimleri ve alışkanlıkları ve  işliyor olmanız sizi gerçekliğe daha da yaklaştırır. Geleneksel televizyon reklamlarında olduğu gibi sanal bir dünya yaratarak dikkat çekmek yerine, tamamen gerçek hayattan kesitler taşıyan içerikler üzerinden ilerlemek en doğru yöntem. Collective Project tarafından hazırlanan ve Iron Man filminin başrolü Robert Downey Jr. ‘ın kendi hesabından yayınlanan, tamamen gerçek bir akışa sahip olan video; Facebook’ta 2.9 Milyon görüntülenme ve Twitter’da 10.000 Retweet alarak başarılı bir virale dönüştü.

  • Farklılık

Viral reklamların en büyük özelliği, yukarıda da bahsettiğimiz gibi hızlıca yayılım göstermeleri. İçeriğinizin hızlıca yayılması ve dikkat çekici olması ise diğer örneklerden farklılaşmasıyla mümkün. Günümüzde sayısız viral reklam örneği mevcut fakat en çok konuşulanlar gerçekten tamamen fark yaratanlar. Bu sebeple denenmemişi denemek en önemli kural. 

https://www.youtube.com/watch?v=7DdM-4siaQw

  • Tecrübe

Bu konuda ne kadar tecrübe edinmiş olursanız olun, her zaman sizden öncekilerden hatta önceki viral reklam tecrübelerinizden çıktı sağlamanız mümkün. Tecrübeleriniz üzerinden ilerleteceğiniz doğru strateji, çıtayı yükseltmenizi kolaylaştırdığı gibi doğru noktalara parmak basarak hedefi 12’den vurmanızı sağlar.

  • Kalite

Viral reklam izleyen için merak uyandırıcı, hazırlayan için ise düşük bütçeler ile yapılabileceği düşünülen bir iletişim yolu. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu düşük bütçeyle bile olsa hedef kitleyle kaliteden ödün vermeden iletişim kurmanın önemini kavramış olmak. 

Gelişen teknolojik olanaklarla beraber daha yaratıcı ve daha etkileyici viral örnekleriyle karşılaşmak için sabırsızlıkla bekliyoruz. 🙂