Dijital Pazarlama

3D PrInter Teknolojisinde Heyecan Veren 5 Gelişme

Dijital Pazarlama

3D PrInter Teknolojisinde Heyecan Veren 5 Gelişme

by Roy + Teddy

3D printer teknolojisi, geleceği şekillendirerek hayatı daha da kolaylaştıracak teknolojilerden biri olduğunu daha şimdiden ortaya çıkan örneklerle gösteriyor. Dijital pazarlama ve sosyal medya nasıl her sektörü derinden etkileyerek markaları dijitalleşmeye teşvik ettiyse 3D printer da yine aynı şekilde sağlıktan, sanata, giyimden otomotive birçok sektörü etkileyerek bir dönüşüme teşvik edecek. Örneğin, 3D printer ile dijital ortamda hazırlanmış bir tasarımı örneğin her şeyi düşünülmüş bir yapay kolu veya basit bir dijital portreyi birkaç dakika içerisinde bir ürün olarak üretmek mümkün.

17 yaşındaki Easton LaChappelle’nin 7 yaşında bir kızın taktığı protez kolun 80.000 dolar olduğuna üzülmesiyle evinde legolardan, misinalardan ve 3D Printer’dan yararlanarak sadece 350 dolara ürettiği animatronik kol, bu teknolojinin nerelere kadar uzanabileceğinin en yalın göstergesi olduğunu düşünürsek  etkilerini daha doğru yorumlayabiliriz.

1- NASA,  3D Printed Habitat Challenge adını verdiği 2.25 milyon dolar bütçeli bir yarışma başlatarak katılımcılarından 3D Printer teknolojisiyle yaşam merkezi oluşturmalarını istedi. 167 takımın şu ana kadar başvuru yaptığını açıklayan NASA, yarışma sonucunda ortaya çıkacak en iyi yaşam merkezini Mars’a taşımayı hedefliyor. Bu nedenle katılımcılara bu yarışmanın kolay bir yarışma olmadığını söylerken Mars’ın yaşam koşullarını da dikkate almaları gerektiğini belirtiyor.

2- Geçtiğimiz günlerde Danit Peleg adlı bir öğrenci, final projesi kapsamında 9 aylık bir araştırma ve 2.000 saatlik yazdırma süresiyle emek vererek tamamı 3d printer ile oluşturulmuş kıyafetlerle dolu bir defile gerçekleştirdi.

3- ABD donanması, birkaç ay önce bazı gemilerine 3d printer’lar yerleştirdiğini açıklamıştı. Şimdi ise gemilerindeki drone’ları 3d printer ile üretmeye başladığını duyurdu.  Paralel olarak İngiliz donanması da Sulsa adlı benzer drone’lara gemilerinde yer verdiğini belirtti. Her sektörü etkileyecek 3printer’lar maalesef savaş teknolojisini de başka boyutlara götürecek.

4- Bir fırın gibi konumlandırılan 3D Printer Food adlı bir yazıcı, 3D pizzalar ve cookie’ler üretmeye başladı.

5- Yangında kabuğu zarar gören kaplumbağaya 3D printer teknolojisi ile üretilen yeni bir kabuk (bağa) takıldı. Bu da, 3d printer’ın doğru kullanıldığında diğer canlılar için de ne kadar faydalı olabileceğini gösteren bir örnek. Bu varyasyonlar elbette çoğaltılabilir,

                           

3D printer ile oluşturulmuş daha mikro çaptaki örnekleri buradan ve buradan inceleyebilirsiniz. 3D printer’da heyecan veren bu gelişmeler şimdilik çok prototip örnekler olsalar da yakın bir zamanda hayatı, markaları, pazarlamayı daha yakından etkileyeceği kesin. Kimbilir belki NASA’nın tasarımcılara yönelik yarışması, markalar için de ilham kaynağı olur ve markalar kendi ürünleri için 3D printer yarışmaları düzenlerler. Konu marka-tüketici ilişkisini de yeniden düzenleyecek boyutta. Örneğin, tüketiciler sosyal medya ile tüketici-izleyici olmasının yanında yayıncı da olmaya başlamıştı ve toplulukları etkileme özelliğini kazanarak markalara karşı güçlenmişti. 3D printer teknolojisi ile de yayıncı olan kitleler üretici olmaya başlayabilecek ve o çok sevdiği markaların belki birer rakibi haline gelecek. Bekleyip göreceğiz. 🙂

Buna bakanlar bunlara da baktı