2020, pekçok markanın COVID-19’un yarattığı ekonomik kaosun ortasında ayakta kalabilmek için hızlı bir şekilde hareket etmek zorunda kaldığı bir yıl oldu. Evden çalışmayı, online eğitimi ve birbirimizi meşgul edecek yeni eğlence biçimleri bulmayı öğrendik.

Bu noktada büyük sosyal platformlar da pandemi sırasında artan talebi ve kullanıcı ihtiyaçlarını karşılamak için hızla gelişti ve odak değiştirdi. Tüm bu ihtiyaç ve talepler doğrultusunda 2021 heyecan verici gelişmelerin olacağı bir büyüme yılı olacak gibi görünüyor. 

Facebook

Facebook da birçok zorluğun yaşandığı 2020 yılına tanık oldu ve bir kez daha bu zorlukların üstesinden gelerek daha güçlü bir konumda geldi. Gelişen yeni şartlarla birlikte e-ticaret, önümüzdeki yıl Facebook için ana odak noktası olacak gibi görünüyor. Buradaki en büyük odak ise, Facebook’un hızlı kullanıcı büyümesi gördüğü ve dijital değişimin başladığı Hindistan ve Endonezya gibi pazarlarda olacak. Bu bölgelerde Facebook her türlü dijital iletişim ve e-ticaret için bir hedef haline gelebilirse, gelişmekte olan bölgelerde önemli bir platform konumunda olacak ve dünyanın dört bir yanındaki işletmelerin potansiyellerini en üst düzeye çıkartabilmeleri için yeni fırsat kapıları açacak.

Facebook Pay

Gönderiler içinde satın alınacak ürünleri vurgulayan yeni reklam modellerini basitleştirmeye çalışmasıyla ve tek tıkla satın alma seçenekleriyle Facebook Pay’in daha da gelişmesi bekleniyor.

AR Gözlük

Facebook, “Project Aria” giyilebilir Ar gözlüklerini 2021’de satışa sunacağını açıkladı. Gözlüklerin yılın ikinci yarısında perakende mağazalarında satışa çıkması bekleniyor.

Twitter

Twitter süregelen popülerliğine rağmen beklenen ölçüde değişmedi ve insanların uygulamayı kullanma şeklini değiştiren büyük yenilikler veya güncellemeler yapılmadı. Fakat hala gerçek zamanlı akışı, en son haberleri takip etmek için başvurulan en önemli mecra olma özelliğini koruyor.

Twitter Fleets

Twitter’ıntüm kullanıcıları tarafından kullanılmaya başlanan Twitter hikayeler konusunda yeni güncellemeler sunması bekleniyor. Fleets’e yakında canlı yayınlar ve stickerlar eklenmesi de gündemde.

Audio Spaces

Twitter, Clubhouse benzeri sesli sohbet odalarından oluşan ve kullanıcılara etkileşimde bulunmanın farklı bir yolunu sunan Audio Spaces üzerinde çalışıyor. Bu özellikle birlikte kullanıcıların daha güvenli ve samimi ilişkiler kurmasını sağlayacak Audio Spaces Twitter’ın 2021 hedefleri içerisinde.

Profil Durum Göstergeleri

Twitter bir süredir profil durum özelliğini test ediyor ve özellikle hikayelerin Twitter’a dahil edilmesiyle birlikte tamamlayıcı bir ekleme gibi değerlendiriyor. Bu noktada hem etkileşim fırsatı hem daha fazla bağlantı sağlayabileceğini düşündüğünden bu özelliğin 2021’in ilk yarısında kullanıcıyla buluşmasını planlıyor.

Instagram

Instagram, 2021 yılında yeni e-ticaret araçlarının platforma entegrasyonunu ve kazanç potansiyelini çok öteye taşıyacak gibi görünüyor.

In-stream Alışveriş

Instagram, alışılmış alışveriş davranışını daha da teşvik etmek için alışveriş araçlarını geliştirmeye devam edecek. Instagram’ın gelişmiş tek tıkla satın alma, ürünler için video etiketleri, markalar ve içerik sağlayıcılar için doğrudan satın almayı kolaylaştırmak üzerine geliştirmeler yapması bekleniyor.

Değişken Akış

IG hikayelerinin devam eden popülaritesinden dolayı Instagram’ın 2021’de kullanıcı feedlerin de yeni bir yaklaşım denemesi bekleniyor. Kullanıcılara tek tip bir akış modeli sağlamak yerine, özelleştirilebilir ve her bir öğe ( hikayeler, markalar, mağaza, Reels)  ile etkileşimi artırmaya yardımcı olabilecek seçenekler sunmayı hedefliyor.

Reels

Instagram, 2021 yılında özel influencer anlaşmaları ve yeni özelliklerle Reels’ın popülerliğini daha da artırmaya hedefliyor.

Snapchat

Geçtiğimiz dönemde Snapchat’in en güçlü kaslarından biri olan Snap Originals, genç izleyici kitlesine ve gelişen tüketim alışkanlıklarına hitap eden kısa içerikleriyle istikrarlı bir şekilde büyüdü ve bu anlamda Snapchat’in 2021’de Snap Originals’a odaklandığını göreceğiz.

E-ticaret

Instagram ve Facebook’un sistemlerine daha fazla e-ticaret araçları dahil etmeye çalışmasıyla, Snap’in de bu değişime uyum sağlaması bekleniyor. Bu noktada içerik oluşturucularına doğrudan yayın içi ürün satma fırsatı sunabilir.

Ayrıca Snapchat, Amazon entegrasyonu da dahil olmak üzere bir süredir çeşitli e-ticaret seçenekleri üzerinde çalışıyor. Ancak feed içerisinden alışveriş kullanıcıda alışkanlık haline geldiğinden, Snap’in kendi fırsatlarını en üst düzeye çıkarması için benzer araçları kendi platformuna dahil etmesi bekleniyor.

TikTok

TikTok bu sene büyük bir atak yaptı ve 2019’da 500 milyon olan kullanıcı sayısı 2020 yılında 1 milyara yaklaştı.

E-ticaret Odağı

Diğer sosyal medya platformları gibi, TikTok’da 2021’de e-ticareti odak noktası haline getirecek. TikTok, gelir ve gelir paylaşımı en üst düzeye çıkarmak için daha fazla yol arayacak ve bu noktada sistemlerine daha çok e-ticaret aracı entegrasyonu yapacak gibi görünüyor.

Müzik Sektörü Bağlantıları

2021 yılında TikTok’un özel lansmanlara, etkinliklere ev sahipliği yapmak ve sanatçıların fan kitlelerini platforma çekmek için müzik endüstrisi ile daha güçlü bağlantılar kurmaya çalışacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca müzisyenlerin platformun tanıtım gücünü fark etmeye başlamasıyla, bu bağlantıların daha da güçlenmesi bekleniyor. Bu durum, çeşitli iş birlikleriyle bu trendlere girmek isteyen markalar içinde yeni fırsatlar doğuracak.

LinkedIn

Birçok marka ve kullanıcı için kilit bir bağlantı platformu olmaya devam eden LinkedIn 2020’de 700 milyon üyeyi aştı ve pandemiyle birlikte “rekor düzeyde katılım” sağladı. 

Canlı Etkinlikler

Pandemi dolayısıyla sanal etkinlikler 2020’de çok önemli bir noktaya ulaştığından LinkedIn sanal etkinlik konusunda kendi araçlarının entegrasyonunu hızlıca sağlayarak bu ihtiyacı karşılayan platform haline geldi.

Pandemi sonrası yüz yüze etkinliklere geri dönüş olsa dahi düşük maliyetler dolayısıyla LinkedIn’in 2021’de sanal etkinliklere ev sahipliği yapmaya ve bu konuda cazip bir platform olmaya devam edeceği öngörülüyor.

Özel Video Bölümü

Tüm sosyal platformlarda olduğu gibi video içerikler LinkedIn’de de en ilgi çekici içerik türü olarak belirtiliyor. LinkedIn kullanıcılarının platform içerisinde video içerik paylaşma olasılıkları diğer tüm içerik türlerini paylaşma olasılıklarından yaklaşık 20 kat fazla olduğu bilinmektedir.

Bu paylaşım oranları göz önüne alındığında LinkedIn içinde özel bir video bölümünün oluşturulması ve sektör bazında daha fazla profesyonel video içeriği üretilmesinin sağlanması planlanıyor.

LinkedIn Hikayelerine Canlı Yayın

Video içeriklere daha fazla odaklanmayla birlikte, LinkedIn’in hikayeler kısmına da canlı yayın eklenmesi bekleniyor. 

Kaynak:    https://www.socialmediatoday.com/news/25-predictions-for-social-media-marketing-in-2021/589785/