Pazarlama sektöründe her yıl birbirinden farklı trendler ortaya çıkıyor ve bu trendler her geçen yıl yerini başka birine bırakıyor. Bu alışılagelmiş bir durum. Asıl mesele ise gelecek hakkında öngörüde bulunup devamlılığı sağlayabilmek. Bu noktada sizlerin de işine yarayacağını düşündüğümüz 2020’nin 5 pazarlama trendini inceleyelim.
Sesli Arama’nın Büyümesi
Google’a göre, tüm Google arama sorgularının % 20’si artık sesli arama ile yapılıyor. Yine aynı rapora göre 18-29 yaş arasındaki tüm mobil kullanıcıların neredeyse % 71’i, akıllı telefonlarında ses asistanlarını kullanıyor.
Amazon Echo ve Google Home gibi akıllı hoparlör sistemlerinin büyümesiyle birlikte ise markaların da akıllı hoparlör reklamcılığını keşfetmeleri için yeni fırsatlar ortaya çıktı. Henüz yeni bir sistem olmasına rağmen markalar sesli aramaları optimize etmek için ilk adımları atmaya başladı.
Özellikle genç yaş grubundaki kullanıcıların daha fazla kullanmaya başladığı sesli arama özelliği, çok karmaşık sorgularla karşılaşmanıza sebep olabilir. Yol tarifleri, görseller, menüler, fiyat seçenekleri, ev ödevi için kaynaklar ve benzeri aklınıza gelebilecek binlerce soru artık sesli aramanın kapsamına giriyor. Bu kadar büyük bir potansiyelin dışında kalmamak için kullanıcıları anlamak oldukça önemli.
Müşteri Deneyimi ve Pazarlama
Müşteri deneyimi pazarlaması her bir müşteriye özel deneyim sunmanızı sağlayan çözümün yeni nesil ismi. Bu kavram, aynı zamanda pazarlama dünyasında müşteri ilişkilerinin ne kadar büyük öneminin olduğunun anlaşılmasını sağlıyor. Fakat müşteri deneyimi pazarlaması stratejileri, oluşturmaya başlamadan önce pazarlama kampanyalarındaki tutarlılık, geri bildirimleri dikkate almak gerekir.
Chatbotlar Büyümeye Devam Ediyor
Şirketler; canlı sohbetlerin satışları artırmaya yardımcı olmak için müşterilerle görüşmelerini optimize etmek, kişiselleştirmek, dönüştürmek ve hatta proaktif bir şekilde meşgul etmek için muazzam bir fırsat sunduğunu anlamaya başladı.
Bundan yararlanan sadece B2C markaları değil. B2B firmaların sohbet toplamalarını, müşteri adayı toplama, fırsat bulma ve müşteri bulma gibi diğer sonuçlardan da yararlanmaları beklenmektedir.
Sosyal Medya Değişiklikleri
Globalwebindex’in raporuna göre günde ortalama 2 saat 22 dakikamızı sosyal medyada geçiriyoruz. Durum böyle olunca markalar da müşterilerine ulaşmak için sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanıyor.
Hemen her marka sosyal medyada yer alıyor. Ancak kaçının sosyal medyayı etkili kullandığı tartışma konusu. Değişen algoritmalar ve güncel konular, markaların sürekli trendleri takip etmesini gerektiriyor.
Daha Etkileyici İçerik Formatları
Artık bir reklam panosunda toplu olarak spam yapan reklamlar, dijital formatlara uygun bile olmuyor.
İşletmeler, VR / AR gibi yeni teknolojileri benimsiyor aynı zamanda etkileşimli içerikten de faydalanıyorlar.
Spor endüstrisi Nike ve Adidas gibi güçlü markaların bulunduğu büyük bir pazar. Bu sektörde ürünlerinizi öne çıkarmak için içeriklerinizin kuvvetli ve etkileyici olması gerekir.
Reebok büyük markaların arasından sıyrılmak ve öne çıkmak için tam olarak bunu yaptı. Stockholm’deki yoğun bir alışveriş bölgesine ayakkabı ekranlı bir hız kamerası kurarak etrafındaki insanların dikkatini çekti. Ekranı saatte 17 km’den daha hızlı geçmenin ödülü ise yeni bir ZPump 2.0 ayakkabısıydı.
Her ne kadar birileri bunu ilk defa yapmasa da zorunlu olmamakla birlikte, bu yine de etkileşimli içeriğin reklam dünyasını nasıl ele geçirdiğinin harika bir örneğiydi.
Peki iyi bir içerik oluşturmak için neler yapmak gerekir:
Kitleyi Tanıyın
Demografik türde bilgiler toplamak oluşturacağınız içeriğin türünü belirlemek için önemlidir. Bununla birlikte kitle ile iletişim için doğru tonu belirlemeniz konusunda size yardımcı olur.
Doğru Türü ve Zamanı Tanımlayın
Genellikle infografik tarzı içerikler en fazla etkileşim alan içerik türüdür ve bu tüm sosyal medya platformları için geçerlidir. Bunlar düz metin yazılarından 30 kat daha fazla okunur
Onları Teşvik Edin
Sosyal profillerin etkinlik ve etkileşim seviyesi arasında bir bağ vardır. Ancak sayfanızı uygunsuz içeriklerle doldurursanız olası trafiği kendi elinizle kaçırmış olursunuz. Sosyal medyada başarının sırrı düzenli ve uygun olmaktır.