Teknoloji meraklılarının yoğun ilgi gösterdiği sanal gerçekliği kısaca tanımlayacak olursak; simüle edilmiş bir ortamda gerçekleşen bilgisayar kaynaklı çeşitli deneyimler diyebiliriz. Büyük bütçelerle pazar yerinde adından söz ettiren bu konuyla ilgili biz de araştırma yaptık ve bazı istatiksel gerçekleri sizler için toparladık.

Hadi gelin, birlikte sanal gerçekliğin pazar yerindeki gücü ile ilgili bu istatistiklere birlikte göz atalım.

Dünya çapındaki AR ve VR pazar büyüklüğünün, 2018 ile 2022 arasında 7,7 kat büyüyeceği tahmin edilmektedir.

Artırılmış gerçeklik için dijital öğelerin canlı görünüme bürünmesi, tanımlamasını yapsak yanlış olmaz. Hatta dünya üzerinde en bilinen örnekleri olarak Google Glass ve Pokemon Go’yu gösterebiliriz.

Geçtiğimiz yıl dünya geneline bakıldığında; artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik pazarının büyüklüğünün, 27 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Greenlight Insights’ın yakın tarihli raporuna göre, küresel AR ve VR gelirleri 2021 yılına kadar toplam 209 milyar dolar olacak. VR gelirleri bu miktarın yaklaşık %36’sını kapsayacak.

Daha yeni rakamlar, dünya genelinde VR pazar büyüklüğünü 2018’de 8B ABD doları olarak belirledi.

VR endüstrisinin 2018’deki performansı pek çok hissedarın tahminlerini revize etmeye zorladı.

Peki gerçekte VR pazarı ne kadar eder?

Araştırmacılar; Ocak 2019’da yayımlanan daha yakın tarihli raporlardan biri, VR pazarının 2018’de 7,9 milyar ABD dolarından 2024’e kadar %33,47’lik bir CAGR’da 44,7 milyar ABD dolarına çıkmasını bekliyor.

ABD, 2018’de 6.4B dolardan en yüksek AR/VR harcamalarına sahip!

Japonya hariç Asyalılar, 2018’de 5,1 milyar dolar ile bir sonraki en büyük harcama yapan bölge oldu. Çığ gibi büyüyen bu pazarın ABD tarafından 2018 ve 2020 yılları arasında büyümesinde hızlanma yaşanması bekleniyor.

2019’da 14 milyon AR ve VR cihazının satılması bekleniyor.

Araştırma firmalarının yakın gelecek için öngörülerini yeniden kalibre etmelerini sağlayan cihaz satış rakamları yakın gelecek için bize şunları söylüyor;

AR / VR cihazlarının satışı, 2022 yılında 8,5 milyar dolar olan bir piyasa değerine dönüşecek.

VR cihazlarının yükselişi 2017 ile 2018 arasında %60 oranında düşmüştü.

Bu yıllar arasında cihazların satışlarındaki düşüşün ana nedeni olarak, akıllı telefon tabanlı VR cihazlarına olan ilginin azalması gösterilebilir.
Özellikle bazılarının ağır olmaları, telefonu kullanma süreleri boyunca bağlamaları da dahil olmak üzere bir takım sorunlar vardı.

2017’de 8 milyona yakın birimin satışı söz konusuyken, 2018 sanal gerçeklik istatistiklerine göre bu sayı 3 milyona kadar düştü.

Oculus Go gibi bağımsız cihazların gelecekteki satışları artırması bekleniyor. Gelişen ve değişen teknoloji bunu destekliyor.

Bağımsız VR cihazlarına olan talep, 2018 ve 2022 arasında 16 kattan fazla artacaktır.

Son tahminler AR ve VR cihaz pazarının yarısından fazlasına çıkacağını gösteriyor.

Bir bilgisayar, akıllı telefon veya kullanım konsolu ile bağlantı gerektiren bağlı kulaklıklar, bir süre daha kalacak ve 2022’de 18 milyon adet satış yapacak.

Dünya çapında VR içeriği ve uygulamaları için yapılan harcamaların 2019’da 1.84 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

2019 istatistiklerine göre, lokasyon bazlı VR harcamalarına 700 milyon dolar daha eklenmesi bekleniyor. 

VR harcamalarının toplamda 2019’da 2,54 milyar dolardan 2021’de 3.77 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. 

AR içeriği ve uygulamalarına yapılan harcama, VR içeriğine göre yaklaşık 2,5 kat daha fazla.  Daha yüksek bir oranda büyümesinin beklendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Küresel VR video oyun satış gelirlerinin, 2019’da 15,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Mobil VR oyunları, gelirdeki en yüksek büyümeyi  gösteriyor ve ardından PC ve konsol segmentlerini geliyor. Macera, aksiyon ve simülasyon oyunları en popüler VR oyun türleri olarak görülüyor ve oyuncuların% 50’den fazlası yoğun ilgi duyuyor.

Çeşitli VR istatistiklerine göre; oyunun, VR yazılım pazarının yaklaşık % 50’sini oluşturduğu düşünülmekte ve bu durum VR yazılımının yaklaşık piyasa değerini 2019 yılında 30 milyar dolar civarında olacağını göstermektedir.

VR Gaming iş ilanları 2015 ve 2018 yılları arasında %93 oranında arttı.

Bu büyümenin %17’si 2017-2018 döneminde gerçekleşti. Bu işler arasında; oyun tasarımcıları, yapımcıları, programcıları, sanatçıları ve ayrıca iş, satış ve pazarlama rolleri için işler bulunur. 

Oyun işleri için fırsatlar, Apple’ın ARKit’i ve Google’ın ARCore’unu piyasaya sürdükten sonra büyük bir sıçrama yaptı ve artırılmış gerçeklik istatistiklerinin gösterdiği iki oyun geliştirme kiti, AR / VR özelliklerini mobil oyunlara ve uygulamalara entegre etmeyi kolaylaştırdı.

Oyun, aynı zamanda maksimum VR yatırımıyla sektörde kalacaktır ancak payının düşmesi beklenmektedir.

Dünya çapındaki bir teknoloji şirketinin araştırmasına göre, katılımcıların %59’u 2018-2019 döneminde AR / VR teknolojisinin geliştirilmesine yönelik yatırıma egemen olacağına inanıyor. Yatırım gören diğer büyük sektörler ise eğitim, sağlık ve emlak. Pazarlama ve reklamcılık sektörüyle birlikte otomotiv, perakende satış ve üretim sektörlerinde de büyük bir sıçrama bekleniyor.

VR şirketlerinin ​​sayısı bir yıldan daha az sürede %14 arttı.

Gelin birlikte kaç tane sanal gerçeklik şirketinin olduğuna bakalım. Dünya genelinde AngelList’te listelenen VR girişimlerinin sayısı 2.052 civarında. 2018 yılına göre önemli bir sıçrama diyebiliriz. Liste ayrıca 970 yatırımcıyı kapsıyor. Bu girişimlerin çoğunun projelerini geliştirmek için önemli miktarda fon bulmayı başardığı anlamına geliyor.

Dünya çapında büyük ses getiren sanal gerçeklik dünyasının ülkemizdeki yansımalarını görmek için sabırsızlanıyoruz.