Redbull geçtiğimiz hafta Dünyada büyük ses getiren, ‘Redbull Stratos’ adını verdiği bir projeye imza attı. Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner’ ın uzaydan Dünyaya rekor atlayışını herkese izleme olanağı sunan proje, sosyal medya üzerinden ve televizyon kanallarından milyonlarca izleyici ile buluştu.
Redbull sponsorluğunda yapılan bu rekor atlayışın görüntüleri kadar bütçeside çok merak edildi. Redbull bu dev projenin bütçesini sır gibi saklarken bir yandan da projeye yatırdığı paranın geri dönüşünün ne ölçüde olacağını ölçümlemeye çalıştığı sosyal medyada yayılan haberler arasında.
Proje bütçesine en yakın tahmini yapmaya çalışan araştırmacılar, yaptıkları araştırmalar sonucunda bazı değerlere ulaştılar ve bu rakamları bloglarından paylaşmaya başladılar.
Bu bloglardan derlenen tahmini rakamları incelemeye kapsül, helyum balonu ve Felix’in özel kıyafeti ile başlayalım.
Space Exploration Technologies Corporation kurucusu Elon Musk, Baumgartner’ in kapsülünden çok daha gelişmiş Dragon kapsülünün yapımına 300 milyon dolara yakın bir para harcadıklarını açıklamıştı. Baumgartner’ in Dragon’ a göre ‘çok daha basit’ uzay kapsülünün yapımında ise Musk ve bu konuda çalışmalar yapan firmaların daha öncesinde sahip olduğu araştırma bilgilerinin, geliştirilen yazılımların kullanıldığı belirtiliyor ve yapımına harcanan paranın 20 milyon dolar civarında bir rakam olduğu tahmin ediliyor.
Kapsülü göklere taşıyan ultra ince helyum balonunun ise 250bin dolarlık bir maliyeti olduğu rapor edilmiş bir değer.
Baumgartner’ in uzay elbisesinin ise 2. Dünya savaşı uçak kıyafetlerini yapan David Clask Co. tarafından yapıldığı Stratos’un sitesinde yazan bilgiler arasında.
Özetle kapsül, helyum balonu ve kıyafet için tahmini harcanan tutar 20.5 milyon dolar civarında diyebiliriz.
Tabiki bu büyük proje boyunca tek gider kapsül ve kıyafet olmadı. 5 yıl boyunca büyük bir takım bu atlayış için hazırlandı. Uzay mühendislerinden doktorlara, elektrik uzmanlarından, iletişim uzmanlarından gönüllü katılımcılara kadar bir çok insan Baumgartner’ e eşlik etti. Federal’ in açıkladığı fiyatlara dayanarak bu büyük takım ve giderlerine harcanan toplam paranın 4,5 Milyon dolarcivarında olduğu tahmin ediliyor.
Personel giderleri, kapsül, iletişim, kıyafet, teknoloji derken proje bütçesinin 25 Milyon dolar civarında olduğunu tahmini rakamlardan çıkarılan bir sonuç. Bu bütçenin yaklaşık 15 Milyon dolar’ının ‘Zenith’ gibi toplamda 9 şirket tarafından sponsor edildiğini de söylemek gerek.
Peki bu kadar masraf Redbull için ne anlama geliyor? Rakamlara bakıldığında Redbull, ‘Redbull Stratos’ projesine 60 milyon kutu enerji içeceği satışından elde ettiği kazancı yatırdığı belirtiliyor. İçecek idaresininin rakamlarına göre geçen sene USA’ da satılan Redbull enerji içeceklerinin %3’ünün geliri, Redbull Stratos projesine harcandı.
Şimdi ise harcanan paranın geri dönüşleri (ROI) araştırılıyor. Bizlerin ulaşabildiği bilgiler çerçevesinde proje 8 milyon kişi tarafından canlı izlendi, 238.000 twitter takipçisi görüntüyü bir çok kez izledi, konu ile ilgili yazılan yazıları okundu, araştırma yaptı. Tüketiciler ilgi düzeyleri en yüksek seviyede Redbull markası ve bu büyük etkinliğe kitlendi.
Baumgartner atlayışını yapmak için boşluğa doğru kendini bıraktığı anda 8 milyon insanın o an o yükseklikten atlıyormuşçasına hissettiği gibi, Redbull’ da bu tür heyecanlı etkinliklerle insanlara Redbull içmeseler bile içiyorlarmış gibi hissetmelerini sağlamak istiyor diyebiliriz. Bu amaç uğruna Redbull, şimdiye kadar sürdürdüğü ‘extreme lifestyle’ iletişim stratejisi kapsamında hayata geçirdiği projelere bir yenisini daha eklemiş oldu.
Bazı kaynaklara göre ise Redbull, SuperBowl’ a çok yakın bir izlenme oranı elde etti. Marka, 15 Milyon dolar bütçeyi SuperBowl’ a ayırsaydı, etkinlik boyunca ayrılan 4 reklam dilimini satın alabilirdi. Fakat SuperBowl’ da yer almakla bu denli duygusal bir etkileşim sağlayabilir miydi? Bir çok markanın arka arkaya en değerli reklamları ile yer aldığı SuperBowl gibi bir platformda, markalardan kendini bu denli farklılaştırabilir miydi? Pek sanmıyoruz…
Harcanan paralar, yapılan stratejik hareketler ve iletişim mesajındaki bütünlük olarak bakıldığında Türkiye ve belkide bir çok Avrupa ülkesi için ‘ütopik’ olan bu projenin hayata geçirilebilirmesinin en önemli noktası ise şüphesiz NASA ve SpaceX gibi iki dev kurumun ve ekiplerinin bilgi birikimlerini ve önderliğini kullanıyor olmasıydı. Redbull Stratos projesi ile insan sınırlarının ne kadar aşabileceğini bizlere gösteren Felix’ e de alkışlarımızı gönderiyoruz.
WhatsApp Aslında Verilerinizi Yıllardır Facebook ile Paylaşıyor
Geçtiğimiz günlerde önlerine düşen ani bir Whatsapp bildirimi ile çoğu kullanıcı bir uyanış yaşamış oldu. 2 milyar kullanıcısı olan...