People Talking About This (PTAT) metriği bir çoğumuzun da bildiği gibi herkese açık bir metrik olup, markanın rakiplerini incelemek ve rakiplerine karşı kendisini konumlandırmak amacı ile kullandığı iki metrikten biridir. Fan sayısı ve PTAT metrikleri karşısında markalar kendi konumlarını ölçümler ve bu çerçeve dahilinde bir hareket stratejisi oluştururlar.
Fanların sayfa üzerindeki etkileşimlerinin yani paylaşımlara yazdıkları yorumların, verdikleri beğenilerin, paylaşılan içeriği paylaşarak viral dağılıma sağladıkları katkıların oranını anlatan bir metrik olarak konumlandırdığımız PTAT metriği, aslında tam olarak kullanıcı etkileşimini yani engagement’ı anlatmıyor.
Peki neden? PTAT metriğindeki markaların atladığı nokta ne?
1. PTAT metriği fan sayısı artışından etkilenir.
Yani markaya ait Facebook sayfasındaki fan sayısı artışı ne kadar fazla ise metrik o derece hızlı bir artış gösteriyor.
2. İki gün geriden genel bir gösterim sergiliyor
Unlike ve like gibi sürekli değişen değerleride içinde barındırmasına rağmen 2 günlük bir gecikme sergilemesi verilerden çıkarılacak sonucun hatalı yorumlanmasına sebep oluyor.
3. Günlük, haftalık ve aylık olmak üzerine 3 farklı veri
Günlük, haftalık ve aylık olmak üzerine 3 farklı veri üzerinden değerlendirme yapılmasına el veren PTAT metriğinin sadece haftalık değerinin herkes tarafından takip edilebilen bir bilgi olması, markaların rakiplerini değerlendirirken doğru veriler üzerinden değerlendirememesine sebep oluyor. Aslında bu veriyi doğru anlayabilmek için üç aralığa ait değerleri de görüyor olmak gerekiyor. Bu noktada markaların kendi sayfaları dışında kalan sayfaları PTAT üzerinden değerlendiriyor olmaları markalar için büyük bir yanılgı oluşturuyor.
4. Markaların kolaylıkla oynayabileceği bir metrik
PTAT metriği her ne kadar kullanıcıların yönettiği bir metrik olarak biliniyor olsa da, aslında markaların verdikleri reklamlar ve sordukları sorular üzerinden kolaylıkla arttırabildikleri bir rakam diyebilmekteyiz. Değerin artışı kullanıcıların etkileşimlerinden daha çok markaya bağımlı bir hale gelmiş durumdadır.
PTAT metriği yerine nelere bakılmalı?
- Sayfa içerisindeki gerçek etkileşime haftalık ve aylık olarak bakarak (yorumlar, beğeniler, paylaşımlar, test cevapları gibi oranlar bilinmeli)
- Etkileşim Oranlarına (engagement rate) yani sayfanın fan sayısına göre günlük paylaşılan içeriklere verilen tepki oranlarına bakarak
- Duvar paylaşımlarının yarattığı hacime bakarak markalara ait sayfaları daha doğru değerlendiriyor olabilirsiniz.