Dünyanın dört bir yanında çalkantılı zamanlarda bile etki yaratan çalışmaları sizin için bu yazımızda bir araya getirdik;

2020’deki karantina, belirsizlik ve siyasi kargaşanın ardından gelen 2021, kıyaslandığında daha “normal” olabilir gibi görünüyordu. Bunun yerine, zorluklar ve çatışmalar daha çok ortadan kalkacak gibiydi ve pazarlamacıların – herkes gibi – uyum sağlamaktan başka seçeneği yoktu.

Yılın en iyi reklamlarına dönüp baktığımızda, son 12 ayda hayatımızın ne kadar çok dönemeçten geçtiğini bizlere hatırlatıyor. İnovasyon yapmakta zorlanan markalar için 2021 aşılmaz engellerle dolu bir yıldı, ancak risk almak ve çalkantılı zamanlarda bile kültürün bir parçası olmak isteyenler için yaratıcılık ve ustalık sıkıntısı yoktu.

Gelin, 2021’in En İyi 25 Reklamına bir göz atalım:

25. Extra Gum | ‘For When It’s Time

Mayıs ayında, “Delta varyantı” terimi, Atlanta’da baş göstermeden önce, herkeste Covid-19 döneminden çıkma konusunda iyimser bir tutum vardı. Pek çok marka, bir yıllık sokağa çıkma yasağının ardından reklama biraz pozitiflik katmak için bu anı bir fırsat olarak değerlendirirken, hiçbiri bunu Extra Gum ve  BBDO ajansı kadar eğlenceli şekilde yapmadı. Geleceğe yönelik neşeli tutum hala gerçekleşmedi ama hepimiz umut etmeye devam edebiliriz. 

—David Griner

24. Nike | ‘Play New’

Uzun zamandır “Just Do It” mantrasını savunan bir marka olan Nike, reklamlarında genel olarak spor aktiviteleri ve istediğinde başarabileceğini anlatan ilham verici figürler kullanma eğilimindeydi. Ancak markanın en akılda kalan pazarlaması, 1988’de 80 yaşındaki koşucu Walt Stack’in başrolde olduğu filmin sloganında bir ipucu barındırmasıydı. Uzun süredir marka için çalışmaya devam eden ajans Wieden+Kennedy Portland ve yönetmen ikilisi ThirtyTwo ve buna eklenen yıldız sporcular sahneyi dolduruyor.

—David Griner

23. Doritos | ‘Nunca Es Tarde Para Ser Quien Eres’

Sevgililer Günü’nden Noel’e, tatil reklamları biraz karışık olabilir. Doritos Mexico ve Slap Global ajansı, Dia de Muertos’u tipik olarak aileyi ve kültürü kutlamak için ayrılan bir zamanı, duygusal “Nunca Es Tarde Para Ser Quien Eres” veya “It’s Never Too Late” ile LGBTQ+ topluluğuna desteği ifade etmek için bir fırsat olarak gördü. Olduğun Kişi Olmak.

Ölen bir adamın erkek partnerini yaşayan ailesiyle tanıştırmasının hikayesini anlatan animasyonlu reklam, markanın yaklaşımını Onur Ayı’nın ötesinde bir noktaya taşıdı. Reklam çevrimiçi olarak yoğun bir şekilde yayıldı ve şu anda 19 milyondan fazla YouTube görüntülemesine sahip, bu da pozitif yaklaşımlar barındıran reklamların izleyicilerde ne kadar yankı uyandırabileceğini gösteriyor.

—Shannon Miller

22. Woojer and Claire’s Place | ‘Sick Beats’

Bu yılki Cannes Lions jürisi, kâr amacı gütmeyen Claire’s Place Foundation’a, dokunsal teknoloji geliştiricisi Woojer’e ve FCB Health ajansı Area 23’e “Sick Beats” için çok pozitif dönüşler yaptı ve övgülerini de belirttiler. Ciddi bir tıbbi sorunu olan çocuklar için rahatsız edici denebilecek zor bir tedaviyi biraz olsun eğlenceli hale getirebilecek herhangi bir proje biraz tanınmayı hak ediyordu. Kistik fibrozlu insanlar için müzikle çalışan ilk hava yolu temizleme yeleği, hastanın en sevdiği müziğe zararlı mukusu temizlemeyi amaçlayan titreşimleri zamanlayarak biraz acı verici bir süreci eğlenceli bir eyleme dönüştürdü. Ve çocuklar gerçekten mutlu görünüyorlardı, bu da herhangi bir markanın umabileceği en iyi motivasyondu.

—Shannon Miller


21. McDonald’s | ‘Lights On’

Leo Burnett, McDonald’s teslimatını tanıtmak için üç çarpıcı reklam yaptı.

Yılın başında hizmetin tanıtımını yapan piyasada da her zaman var olan reklamveren, müşteriler siparişlerinin gelmesini beklerken sadece bir ışığın açık olduğu bir apartman bloğunun veya evin üzerinde beliren ikonik altın kemerli “M” nin yarısını gösteren üç poster sundu. Leo Burnett London tarafından düzenlenen çalışmada yalnızca “Teslim ediyoruz” kelimeleri görüntülendi -tam bir marka ismi yoktu- kampanyanın kimden geldiği hâlâ belirsizdi sadece markanın ‘‘M’’ harfi ile hafızalara nasılda kazındığını kanıtladı.

—Stephen Lepitak


20. Le Chocolat des Francais | ‘Keep the Best of France’

Gerçekten görsel bir konsept yaratmayı amaçlayan çoğu tasarımcı için ürünü basılı reklamlara entegre etmek doğrudan bir sıkıntı olabilir. Ancak bu yılki Yılın Küresel Ajansı’nın tacındaki yaratıcı mücevherlerden biri olan TBWA\Paris, Le Chocolat des Francais çubuklarının gerçek ambalajını, büyüleyici ve eğlenceli, zengin ayrıntılarla dolu bir kampanyanın merkezinde yapmanın bir yolunu buldu. “Fransa’nın En İyisini Koru”, çikolata çubuklarındaki güzel sahnelerin çerçevenin dışında olan her şeyle nasıl bir ahenk oluşturduğunu gösteriyor. Beklenmedik, sanat açısından zengin ve 2022’de de ödüllere koşacağı kesin bir çalışma.

—David Griner


19. Relief | ‘A Better Way to Get Out of Debt’

Netflix’in Squid Game dizisi, yayın tarihindeki en büyük hitlerden biri haline geldiğinde, birkaç marka Kore dizisinin popülerlik dalgasına tutunmaya çalıştı. Ancak göze çarpan bir istisna, borçtan kurtulmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış bir uygulama olan Relief ve Kanadalı Wunder ajansının minimalist kampanyasıydı. Dizide borçlu yarışmacılara verilenler gibi şifreli kartlar basan Relief,

Miami’de binlerce dağıttı. Her birinin arkasında, diziyi izleyen herkeste yankı uyandıracak bir mesaj vardı: “Borçtan kurtulmanın daha iyi bir yolu var.”

—David Griner


18. Planters | ‘Shake It Like Dad’

Babalarla ilgili reklamlar o kadar yaygın ve mecazlarla dolu ki, genellikle kendilerinin parodisini yapıyor gibi görünüyorlar. Peki, gerçekten komik olan ve gerçekle ilişkilendirilebilir baba alışkanlıkları hakkında bir Babalar Günü reklamı nasıl yapılır? Planters ve ajans VaynerMedia, Black-ish’ten Anthony Anderson’ın yaptığı bir müzikal olan “Shake It Like Dad” ile bir uyarlama yaptı. Şarkı, kusursuz metin yazarlığı ve sonuç muhteşem.

—David Griner


17. Reform Alliance | ‘Technically Illegal’

Reform İttifakı ve Droga5 tarafından “Teknik Olarak Yasadışı” ile güçlü bir şekilde ortaya çıkan çalışma herkeste biraz şaşkınlık uyandırdı. Çalışma şartlı tahliye veya denetimli serbestliğin iptal edilmesine yol açarak hapishane sistemini kaçınılmaz bir batak gibi gösterme yollarından sadece birkaçını vurguluyor. Çalışmanın kapanışında “Gündelik hayat bir suç gibi görülmemeli” diyor. Reklam, Beats by Dre’nin “You Love Me” ve Beyoncé’nin “Formation” videosu gibi çok çeşitli hitlerde görüntü yönetmenliği yapan yükselen yıldız Malik Hassan Sayeed tarafından yönetildi.

—David Griner


16. Spinneys | ‘The Bread Exam’

Bir kanser vakfı, kültürel tabular sebebiyle göğüslerin kamuoyunda konuşulmasını engellediği bir yerde kendi kendine göğüs muayenesi yapma konusunda bir öğreticiyi nasıl yaydı? Basit bir hamur yoğurma eylemini göz önüne getirerek. Orta Doğu süpermarket zinciri Spinneys, Beyrut Amerikan Üniversitesi Tıp Merkezi ve Lübnan Meme Kanseri Vakfı ile birlikte McCann Paris tarafından yaratılan “Bread Exam”, Şef Um Ali’nin iki hamur yığını üzerinde ustaca çalıştığını gösterirken izleyicilere hamurun nasıl değerlendirileceği konusunda dikkatli bir talimat verdi. “Göğüs” kelimesinin herhangi bir şekilde telaffuz edilmesinden kaçınarak , Orta Doğu da dahil olmak üzere küresel olarak yayılmayı başardı. Zekice ve amaca yönelik olan “Bread Exam”, kültürün gerçeklerini hâlâ tanırken ve içinde çalışırken hayat kurtaran bir konunun fitilini ateşlemeyi başardı.

—Shannon Miller


15. Pepsi | ‘#BetterWithPepsi’

Diğer görsellerde gizlenmiş olan logonuzu “bulmak”, yani bilinçli olarak sizin tarafınızdan oraya yerleştirilmiş, bir basılı reklam tasarımı klasiğidir ve usta bir el ile kullanıldığında hala inanılmaz derecede yenilikçi hissettirebilir. Miami ajansı Alma DDB, büyük fast food zincirleri tarafından kullanılan ambalajları katlayarak Pepsi logosunu yeniden yaratan “#BetterWithPepsi” baskı çalışmasıyla kesinlikle başarılı oldu. Hepsinden iyisi, zincirlerin hiçbiri aslında Pepsi’ye katkı sağlamadı, bu da meşrubat şirketinin pazarlamasına biraz havalı bir yaklaşım ve hırs getirmeye istekli olduğunu gösteriyordu.

—David Griner

14. Visit Iceland | ‘The Icelandverse’

Birkaç gün içinde hazırlanan ve oluşturulan bu turizm kampanyası, Mark Zuckerberg’in Metaverse’in potansiyelini tartıştığı Facebook marka değişikliği duyuru videosuna yanıt olarak New York’taki yaratıcı ajans SS+K tarafından tasarlandı. Bu parodi o kadar iyi hazırlanmış ki Facebook kurucusunun kendisi bile bunu herkesin önünde memnuniyetle karşıladı.

Zack Mossbergsson tarafından yönetilen film, İzlanda’nın doğal güzelliğini, insanların bir VR gözlüğü/kulaklığına ihtiyaç duymadan deneyimleyip keşfedebileceği bir dünya olarak özetliyor. Bir haftadan kısa bir süre içinde, dünya çapında 6 milyondan fazla kişi tarafından herhangi bir medya harcaması yapılmadan görüntülendi.

—Stephen Lepitak


13. Burberry | ‘Open Spaces’

Son yıllarda pek azımızın deneyimlediği bir duygu varsa, o da sınırsız özgürlüktür. Ancak yaklaşık iki buçuk dakika boyunca Burberry, kolektif Megaforce’un uzun soluklu reklamı “Open Spaces” ile tüm bunlardan bir kaçış yaratmayı başardı. “Açık Alanlar”, derin bir nefes almanın ve çimenlere dokunmanın en büyük lüks olduğu bir yılda, harika bir rüya gibi, kısa bir soluklanma anı sundu.

—David Griner


12. Eos | ‘Bless Your F*ing Cooch’

Mischief @ No Fixed Address’in çevikliğini ve reklama cüretkar yaklaşımını mükemmel bir şekilde özetleyen bir kampanya varsa, o da güzellik markası Eos’un “Bless Your F*ing Cooch” tıraş kremleri serisiydi. TikTok yaratıcısı Carly Joy’un şu anda yaklaşık 20 milyon izlenmeye ulaşan viral tıraş eğitimine yanıt olarak, marka ve Adweek’in “2021 Yılın Atılım Ajansı”, çalışmanın gerçek diyaloğunu içeren özelleştirilmiş bir ürün yayınladı. Gerçek bir markalaşma anını tanımanın harika bir örneğiydi.

—Shannon Miller

11. Amazon | ‘Alexa’s Body’

Çoğumuz Amazon’un Alexa’sını bir ses olarak tanıdık, ama ya her yerde bulunan asistanın da bir vücudu varsa? 2018 Super Bowl’dan “Alexa Loses Her Voice” gibi önceki Amazon çalışmalarının arkasındaki İngiltere merkezli ajans Lucky Generals, bu yıl Big Game’e yılın en trend yıldızlarından biri olan Michael B. Jordan ile hayali bir düzenleme olarak geri döndü. Asıl  Ürdün’ün Amazon Prime Video filmi No Remorse için ortak bir çalışma olan reklam, sözde ailevi bir etkinlik sırasında cinsel imaların sınırlarını test ederken eğlendi. Sonuç olarak, hem etkili bir ürün tanıtımı hem de Super Bowl’un bu yılki en akılda kalan reklamlarından biri oldu.

—David Griner


10. Heinz | ‘Draw Ketchup’

Hemen hemen her marka için gerekli olan kategorisine o kadar hakim olmaktır ki tüketiciler başka bir markayı bu noktada pek düşünmesin. Kanadalı ajans Rethink, Heinz’in ketçap konusunda kesinlikle bu seviyede olduğunu kanıtlamanın eğlenceli ve zekice bir yolunu buldu. Dünyanın dört bir yanındaki insanları “ketçap çizmeye” zorlayan proje, hemen hemen herkesin (görevi anlamadığı açık olan Bay Mustard dışında) bir Heinz şişesi çizeceğini ortaya koydu – adı ile birlikte – Rethink’in Heinz için yarattığı çalışma, küresel beğeni toplayan ve yükselen marka değerinin önümüzdeki yılki küresel büyüme potansiyelini de gösteren birkaç yüksek profilli kampanyadan biri.

—David Griner


9. Change the Ref | ‘Lost Class’

Ateşli silahları yüksek sesle savunanları, normalde yaklaşmaktan kaçınacakları bir şiddet karşıtı kampanyanın sözcülerine nasıl dönüştürürsünüz? 2018’deki Stoneman Douglas Lisesi’ndeki silahlı saldırıda öldürülen öğrencilerin aileleri tarafından oluşturulan Change the Ref için cevap, iki silah hakları savunucusunu var olmayan bir okul ​​adresi vermeye davet etmekti. Eski NRA başkanı David Keene ve sanal bir mezuniyet sınıfıyla konuştuklarını sanan yazar John Lott’un önüne yayılan 3.044 boş koltuk, silah şiddetiyle öldürülmeselerdi mezun olacak öğrencileri temsil ediyordu. Leo Burnett Chicago ajansı tarafından geliştirilen bu yem ve geçiş aksiyonu, küresel medyanın ilgisini çekti. Ancak ne yazık ki, 1 Ağustos 2021’den bu yana 20’den fazla silahlı saldırı ile silahlı şiddet ABD okullarını rahatsız etmeye devam etti.

—David Griner

8. Heineken | ‘Shutter Ads’

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle Avrupa genelinde barlar kapanmak zorunda kalırken, sahiplerinin işlerini neredeyse bir yıl boyunca ayakta tutmak için gelir elde etmelerinin bir yolu yoktu. Sonuç olarak birçoğu son kez kepenklerini kapatmak zorunda kaldı. Ancak Adweek’in 2021 Uluslararası Yılın Ajansı olan Publicis İtalya, bu panjurların bunun yerine reklam panolarına dönüşme potansiyelini gördü ve Heineken’in dış reklam bütçelerini bar sahiplerini desteklemek için yönlendirdi. 5.000’den fazla bar, “Reklamı bugün görün, yarın bu barın tadını çıkarın” gibi sloganlar içeren şirketin bira markaları için kepenklerini reklama dönüştürdü. Kampanya, Haziran ayında da Cannes Lions’da Açık Hava Grand Prix’sini kazanmak için devam edecek.

—Stephen Lepitak


7. Anheuser-Busch | ‘Let’s Grab a Beer’

Wieden+Kennedy New York’un Anheuser-Busch için hazırladığı Super Bowl reklamındaki sahneler, Covid-19 pandemisinden önce de olacağı gibi Aralık 2021’de biraz eski görünebilir. Ancak 2021’in başlarında, bu reklam filmi, aylarca süren aşı öncesi karantinalar sırasında kaçırdığımız normal hayatın tüm basit anlarını mükemmel bir şekilde yakalamıştı. “Let’s Grab a Beer” bize yakında tekrar bir araya geleceğimizi hatırlattı.

—David Griner

6. Axe | ‘The New Axe Effect’

Z kuşağına önderlik eden parlak renkli dünyanın kampanyalardaki etkisinin artışı dikkat çektiği gibi, pazarlama ortamını da hızla değiştiriyor. Axe and The Martin Agency, günümüzün genç kuşağının ilişkilere ve flört etmeye nasıl baktığını gerçekten araştırarak bir adım daha ileri gitti. Sonuç: günümüzün cazibe merkezi olan sınırsız oyun alanına görsel olarak çarpıcı bir tespitte bulundu. Cinsiyetle sınırlı değil, karşılıklı olduğunda çekiciliğin ne kadar eğlenceli olabileceğini göstererek kalıplardan uzaklaştı. Bu, marka için yeni bir yönelimin sinyalini verdi ve Axe’in yaklaşık on yılda gördüğünden daha güçlü satış büyümesi sağladı.

—Shannon Miller


5. Sinyi Realty | ‘In Love We Trust’

En çok yankı uyandıran yaratıcılıklardan bazıları, bir ürünü satmak yerine fantastik hikaye anlatımına öncelik veren kampanyalardan gelir. Tayvanlı Sinyi Realty o kadar dokunaklı ve sabırlı bir aşk hikayesi anlattı ki, 7 dakikalık kısa filmin aslında bir reklam olduğuna inanmak neredeyse zordu. Hikaye, kendi ilişkisinin sonraki adımlarını düşünürken, boşanmanın piyasadaki etkilerine tanık olan bir emlakçıyı anlatıyor. DentsuMB Tayvan ajansı tarafından yaratılan “In Love We Trust”, bu yılki Cannes Lions jürisinde kendisine Entertainment Grand Prix ödülü veren sessiz bir hit oldu ve bu, bir marka bunu test etmeye istekli olduğunda ortaya çıkabilecek sihrin harika bir örneği.

—Shannon Miller


4. NBA | ‘Welcome to NBA Lane’

İster basketbol hayranı olun, ister çeviri ajansında çalışın ‘Welcome to NBA Lane’ yılın en eğlenceli, canlandırıcı ve tekrar izlenebilir reklamlarından biri oldu. NBA harikası Michael B. Jordan, bu yılki en iyi reklamlar listesinde ikinci kez boy gösteriyor, aynı zamanda reklamın tur rehberi rolünde, Jordan’ın çok yönlülüğünü ve karizmasını göstermesini sağlayan bir rolde oynadığını görüyoruz.

—David Griner

3. BLK | ‘Vax That Thang Up’

İkonik bir şarkının parodisi, tamamen komik bir ana dönüşmeden reklamlara sorunsuz bir şekilde girebiliyor. Bununla birlikte, flört uygulaması BLK ve ajans Majority, Cash Money Records’un 1999’daki hit “Back That Thang Up”ı gerçekten kullanmanın bir yolunu buldu. Çalışmada sıklıkla kullanılmayan kelimeler kullanılarak inanılmaz derecede akılda kalıcı ve eğlenceli bir ahenk yakalanmıştı.

—Shannon Miller


2. McDonald’s | ‘The BTS Meal’

Hedef kitlesini anlamak söz konusu olduğunda, bu yıl McDonald’s kadar zeki çok az marka vardı. BTS Yemeği gösterişli bir ortaklıktan daha fazlasıydı. Wieden+Kennedy New York’un bu kampanyası, BTS dahil olmak üzere K-pop’un en büyük gruplarından bazılarında işe yarayan benzer pazarlama stratejileriyle mükemmel bir şekilde uyumluydu. Ünlülerin desteklediği reklam, McDonald’s satışlarını, büyük ölçüde (zeka ve stilden ödün vermeyen bir plan sayesinde) etkileyici bir şekilde %41 oranında artırmaya yardımcı oldu.

—Shannon Miller


1. Geico | ‘Scoop, There It Is’

Güçlü nostalji, bağımlılık yapan tekrar izleme isteği, genellikle zor bir yıldan sonra yenilenemeyen pozitifliği geri kazanmak mı? Bu reklamda ne ararsanız var.

“Scoop, There It Is” ile Geico ve The Martin Agency, geçmişin en sevilen şarkısını canlandıran ve günümüzde açık bir kültürel etkiye sahip olan bir reklam noktası yarattı.Geico’nun 1990’ların hip-hop ikilisi Tag Team’in yer aldığı reklamı, YouTube’da 15 milyondan fazla görüntülendi ve TikTok gibi platformlarda sayısız şekilde referans gösterildi, Adweek editörleri tarafından Yılın En İyi Reklamı seçildi.

Yeni Yıl civarında lansmanı yapılan reklam, kısa sürede 2021’de reklamcılığın belirleyici topluluğunu memnun eden reklamı oldu.