Gelecekte başarılı olmak istiyorsak buna hazırlıklı olmakta fayda var. Hatta bazılarımız buna takıntılı. Yine de geleceğin öylece gerçekleşmediğini biliyoruz. Aslında, cesareti ve kararlılığı olan insanlar tarafından inşa ediliyor. Ve geleceğin neler getirebileceğine dair işaretler aradığımızda yapabileceğimiz en önemli şeylerden biri, kelimenin tam anlamıyla geleceği inşa eden meslektaşlar, ortaklar ve vizyonerlerle konuşmak, yeni teknolojiler icat etmek ve hepimizin nasıl bağlantı kurduğuna dair bir devrim yaratmak.

Hızla ilerleyen teknoloji ile, artırılmış ve sanal gerçeklik öğeleri, gerçek dünya perspektifinizde görsel kaplamalar sağlayan AR gözlükleri ve tamamen yeni, sürükleyici bağlantı fırsatları sunan VR kulaklıkları ile geniş bir yelpazede önemli hususlar haline geldi. Bu aynı zamanda pazarlamacılar için bir dizi yeni fırsatın kapısını aralayacak gibi gözüküyor. 

Bu hafta Facebook, AR ve VR’nin nasıl geliştiğine ve tüketici ilgisi, gelecekteki uygulamalar, fayda ve daha fazlası açısından nereye gittiğine dair 28 sayfalık yeni bir rapor yayınladı.

  • Raporun tamamını buradan indirebilirsiniz, biz de bu yazıda bazı önemli noktalara göz atacağız.

Öncelikle, Facebook, AR/VR geliştirmenin bir sonraki aşamasını yönlendiren temel unsurları ve her birinin kullanım eğilimlerine göre nereye yöneldiğini özetliyor.

Mobil bağlantı gibi geçmişteki teknoloji değişimleri, her iki unsurun da yakın gelecekte günlük yaşamda önemli ölçüde daha etkili ve değerli hale geleceğine işaret eden bir evrim yaşadı.

Gerçekten de Facebook, tüm işletme sahiplerinin %75’inin önümüzdeki iki yıl içinde AR ve VR teknolojisini kullanmayı beklediğini, AR ve VR için küresel harcamaların 6 kat artacağını söylüyor.

Burada görebileceğiniz gibi, özellikle daha fazla insan e-ticarete ve çevrimiçi alışverişe yöneldikçe, AR içeriği talebinin katı talep görmesiyle birlikte kullanıcının benimsemesi de artıyor.

AR ve VR teknolojisi, çevrimiçi ve mağaza içi alışveriş deneyimi arasındaki boşluğu kapatmak için kapsamlı çözümler sunabilir ve şimdiden daha fazla tüketici, ürün keşiflerini ve marka bağlantı sürecini artırmanın önemli bir yolu olarak bu tür araçları hali hazırda arıyor.

Ayrıca ilginç olan Facebook’un verileri, Facebook’ta AR ve VR ile ilgili İngilizce aramaların gelişmekte olan pazarlarda olgun pazarlara göre neredeyse iki kat daha hızlı büyüdüğünü ve yine artan potansiyele işaret ettiğini gösteriyor.

Yine de burada görebileceğiniz gibi, Facebook trendlerine dayalı olarak her pazarda ilgi artıyor ve daha sürükleyici teknoloji platformlarının gelecekteki büyümenin anahtarı olacağı ve tüketicilerle bağlantı kurmak ve promosyonları artırmak için yepyeni fırsatlar açabileceği gerçeğinin altını çiziyor. 

“Gelecekte insanlar sadece ürünlerimizde ve hizmetlerimizde daha fazla teknoloji istemiyor; daha insani bir teknoloji istiyoruz.” Julie Sweet, CEO Accenture

Facebook’a göre:

“AR ve VR, insanların markalarla ve markaların insanlarla nasıl etkileşim kurduğuna dair devrim yaratabilir. Ünlü giyim tasarımcılarıyla bire bir görüşebildiğinizi ve ürünün kimyasal yapısının bir parçası olarak rujun dudaklara nasıl bağlandığını gördüğünüzü hayal edin ya da harika bir yaratıcı yönetmen tarafından yeniden tasarlanmış bir eve sahip olmayı.”

Teknoloji ve mesafe kısıtlaması olmadan her an yanınızda olabileceğiniz bir dünya hayal edin.

Henüz orada değiliz. AR teknolojisi hala gelişiyor, AR giyilebilir cihazlar ise henüz ilk kez ortaya çıkıyor. Ancak bir sonraki büyük değişim geliyor ve bu, çeşitli şekillerde bir dizi yeni fırsatın kapısını aralayacak.

Dikkate almak ve potansiyel olarak planlamanıza dahil etmeye başlamak için fazla beklemeyin.