Belgesel mi izlemek istiyorsunuz? Youtube’da milyonlarcası var. En sevdiğiniz grubun klibi mi yayınlanmış? Youtube’dan HD olarak izleyebilirsiniz.
Kabul edelim ki Youtube, hepimizin sıklıkla ziyaret ettiği ve birçok alanda aradığımızı bulduğumuz bir mecra. Fakat son dönemlerde, hayatımızdaki mütevazi rolünü bir kenara bırakarak daha büyük adımlarla öne çıkıyor. Youtube kanallarında şöyle bir araştırma yaptığınızda Türkiye sınırları içerisinde de, dünya çapında da geniş bir hayran kitlesine ulaşmış ”Youtuber” larla karşılaşmanız mümkün. Bu kişiler kendi kanalları üzerinden yayınlar yaparak giderek artan bir hayran kitlesini de peşlerinden sürüklüyorlar. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, gençler arasında Youtuber’lar, Hollywood yıldızlarına kıyasla daha popüler.
Youtube’un kendi içerisinde yaratmış olduğu bu dünyanın diğer bir üyesi de Youtube dizileri. Alternatif yayıncılığın başlaması ile birlikte Youtube üzerinden birçok dizi yayınlanmaya başladı. Sadece bu mecra üzerinde gösterim yapan bu seriler, kullanıcılar tarafından da oldukça yoğun ilgi görüyor. Örneğin Güney Kore’de son dönemde etkinliğini oldukça arttıran internet dizileri, televizyon yapımcılarını da harekete geçirmiş durumda. Yapımcılar, sadece Youtube üzerinden izlenebilecek diziler yapmak için kolları çoktan sıvadı bile. 2014 yılında gösterime giren ‘Aşk Hücresi’ adlı dizi ülkede tam olarak bir bomba etkisi yaratmıştı. Aynı isimli romandan uyarlanarak 7-8 dakikalık bölümler halinde çekilen dizi, büyük bir izleyici potansiyeline sahip olmasının yan sıra birçok yapım şirketinin de rekabet odağında da yerini aldı.
Youtube, sadece kendi bünyesinde yayınlanacak olan diziler için farklı bir yöntem de izliyor. İlk olarak Amerika’da yayına alınan Netflix benzeri bir abonelik yöntemine sahip olan Youtube Red’in reklamsız yayın özelliği ve videoları online / offline izlenmesine olanak sağlaması dizi ve film deneyimini hem kullanıcılar hem de Youtuber’lar için daha kullanışlı bir hale getiriyor. Youtube Red’de mevcut içeriklere ek olarak bir kısım içerik Youtuber’lar tarafından hazırlanıyor. Popüler Youtuber PewDiePie tarafından hazırlanan ve 10 Şubat 2016’da yayınlanmaya başlayan ”Scare PewDiePie” isimli seri, sadece Youtube Red üyeleri tarafından üstelik reklamsız olarak izlenebiliyor.
Ülkemizde ise, bir dönem yerel bir kanal üzerinden yayınlanan fakat sonrasında sadece internet üzerinden yayın yapacak şekilde dijitale evrilen projeler de olmuştu. Süre kısıtlamasına gidilmesinin yanı sıra, diziye ait bölümlerin belli bir ücret karşılığında izlenebileceğinin duyurulması ise ne yazık ki kullanıcılar tarafından pek olumlu karşılanmadı. Bir süre sonra da bu uygulamaya son verildi.
Peki ufak ufak gelişmeye başlayan bu sektör, pazarlama aracı olarak da değerlendirilebilir mi?
İlerleyen dönemler için Youtube’un televizyon yayıncılığını zorlama noktasında güçlü bir aday olduğunu düşünerek, geleneksel pazarlama yöntemlerinin de bu gelişmeye bağlı olarak değişmeye başladığı söylenebilir. Latin Amerika’nın pembe dizileri olarak bilinen ”Telenovela” kültüründen yola çıkılarak Tostitos isimli cips markası tarafından hazırlanan Youtube serileri bu durum için güzel bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=3yc9mQJoJU8
Tostitos serilerinde pembe dizilerden yola çıkılarak, klişeleşmiş sahnelerin merkezine ürün konumlandırması yapıldı. Klişe diyaloglar, ürün üzerinden yeniden şekillendirilerek mizah unsurları oluşturuldu. Bununla yetinmeyen Tostitos, web sitesi üzerinde dizinin parçalarının kullanılabildiği kişiselleştirilebilen GIF’ler yaratmayı sağlayan bir uygulamayı da yayına aldı. Tabii ki tüm bunların sonucunda tam da markanın beklentisini karşılayacak şekilde oldukça olumlu dönüşler alındı ve sosyal medya da marka ile ilgili birçok paylaşım yapıldı.
Bu örneklerden de yola çıkarak, markaların sadece bu mecrayı kullanacak şekilde seriler yayınlayarak, ürünlerinin reklamını oldukça farklı ve efektif bir yoldan gerçekleştirmesinin mümkün olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bunun yanı sıra televizyon yayıncılığında kullanılan ürün yerleştirme ve bunun gibi reklam türlerinin, Youtube yayınlanan mevcut serilerde de kullanılabilmesi mümkün.
Sonuç olarak genel duruma baktığımızda; ufak ufak yayılma sinyalleri veren bu sektörün, henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyebiliriz. İnternet kullanımının yoğun olduğu, teknolojik olarak lider denilebilecek ülkeler için uzmanların görüşü, ilerleyen dönemlerde internet dizilerinin ciddi anlamda televizyon dizileri ile yarışacak hale gelebileceği ve geleneksel yöntemleri değiştireceği yönünde. Türkiye için ne tür gelişmeler olacağı ise merakla bekleniyor.
WhatsApp Aslında Verilerinizi Yıllardır Facebook ile Paylaşıyor
Geçtiğimiz günlerde önlerine düşen ani bir Whatsapp bildirimi ile çoğu kullanıcı bir uyanış yaşamış oldu. 2 milyar kullanıcısı olan...