Snapchat son dönemde; komik yüz filtreleri, ”nasıl görünüyorum acaba” kaygısını ortadan kaldıran anlık ve kısa süreli paylaşım özelliği ile her yaştan, her çevreden kullanıcının ilgisini üzerinde toplamış olsa da, sahip olduğu potansiyel sadece bunlarla kısıtlı değil. Snapchat, markalar tarafında oldukça kuvvetli bir pazarlama aracı olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor.
Business Insider’ın yayınladığı infografiğe göre 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan Snapchat’te saniyede 8,796 fotoğraf paylaşılırken kullanıcıların gün içerisinde izledikleri video sayısı ise 6 milyar civarında. Tüm bunlardan yola çıkıldığında Snapchat uygulaması üzerinden pazarlama stratejisi izlemek akıllıca bir fikir fakat bu yolda hangi adımlar izlenmeli? Gelin Snapchat özelliklerini nasıl kendi projenize uyarlayabileceğinize birlikte göz atalım;
- İşe hedef kitlenizi doğru analiz etmekle başlayın!
Markanız için Snapchat üzerinden bir pazarlama stratejisi oluşturmak istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey hedef kitlenizi çok iyi tanımak olmalı. Genel istatistiklere bakıldığında, stratejinize asıl yönünü verecek oldukça önemli 3 başlıkla önümüze çıkıyor;
- Snapchat kullanıcılarının %70’ini kadın kullanıcılar oluşturuyor.
- Kullanıcıların %45’i ise 18-24 yaş arasında bir profile sahip.
- Genel olarak %71’lik bir dilim ise 34 yaşın altında.
Yani aslında kullanıcı profili oldukça genç. Bu istatistiklerden hareketle genç ve çoğunlukla kadınlardan oluşan bir kitleye hitap edeceğinizi düşünürsek; takipçilerinizin kullanım alışkanlıklarını, tüketim davranışlarını göz önünde bulunduran genç ve anlaşılır bir dile sahip olmanın aynı zamanda da eğlenceli içerikler üretmenin sizi başarıya götüreceğini söyleyebiliriz. Hedef kitlenizin ilgi alanına dahil olan noktalar üzerinden ilerlediğinizde etkileşim sağlamamanız ve başarısız olmanız neredeyse imkansız bir hale gelecektir.
- Kullanıcılarınızdan ”Hikayem / My Story ” yayınlarınız üzerinden feedback toplayın!
Snapchat’in en temel parçası, kullanıcılar tarafından paylaşılan fotoğraf ya da videoların 24 saatlik zaman dilimi içerisinde yayında kaldığı ve sonrasında silindiği, bir nevi timeline olarak düşünebileceğimiz ”Hikayem / My Story” kısmından oluşuyor. Son güncelleme ile arkadaş listenizdeki kişilerin kendi Snap Story’lerinde paylaştıkları video veya fotoğrafları görüntülerken, parmağınızla yaptığınız yukarı kaydırma hareketi ile doğrudan o içeriğe özel bir konuşma sayfasına ulaşabiliyor, bu içerik hakkındaki fikrinizi içeriğin sahibi ile paylaşabiliyorsunuz. Anında yorum alma özelliği sunan bu güncelleme, içeriklerini Snapchat’te paylaşan markalar için eş zamanlı bir feedback alma imkanına dönüşüyor.
Bu yöntemi avantaja çevirmek için çalışan bir çok marka, paylaştıkları içerikler üzerinden kullanıcı feedbackleri toplayarak stratejilerini güçlendiriyorlar. Fakat unutmamak gerekiyor ki, içeriğe yorum yazan bir kullanıcı sayfayı kapattığı anda sohbet geçmişi de sayfa ile birlikte yok oluyor. Kısacası etkili feedbackler alıp bunlarla doğru bir strateji oluşturmak istiyorsanız, kullanıcılar tarafından gelen yorumları, önerileri veya eleştirileri kayıt altına aldığınızdan emin olmanız gerek. 🙂
- Zaman Sınırlamasını Unutmayın!
Snapchat üzerindeki içeriklerin görüntülenme süreleri; tercihe bağlı olarak 1 saniye ile 10 saniye arasında sınırlandırılıyor. Yani markanız için uzun uzun videolar yayınlamak ve anlatmak istediklerinizi detaylı bir şekilde anlatmak istiyorsanız ne yazık ki Snapchat bunun için uygun bir ortam değil. Bunun yerine zaman sınırlamasını akıllıca kullanarak kısa ve öz, eğlenceli içerikler üretebilir ve takipçilerinizle etkileşiminizi sürdürebilirsiniz. Aynı zamanda her paylaşımınızın yalnızca 24 saat süresince görüntülenebilir olduğunu unutmayın.
- Kullanıcılarla ”Sahne Arkası”nı Paylaşın!
Takipçileriniz sizinle etkileşim halinde olmaktan mutlu olsalar bile tek istedikleri şey bu değil elbette. Sizin bir parçanız olduklarını hissetmek, dışardan bir göz olarak gördükleri tüm süreçlerin içerisinde yer almak ve buna şahitlik etmek onları daha da bağlı kılacaktır. Markanıza ait etkinliklerin, üretim süreçlerinin, çalışma saatlerinin ve buna benzer tüm aktivitelerin sahne arkasında neler olduğunu onlarla paylaşarak etkileşimi arttırabilirsiniz. Victoria’s Secret defilesinden yayınlanan snapleri bir düşünün. Modellerin sadece sahnede yürüdükleri anın dışında saç ve makyajları yapılırken, sıralarının gelmesi için heyecanla bekledikleri anlarda olanlara şahitlik etmek takipçiler için eşsiz bir deneyime dönüştü.
- Takipçilerinizi Sizinle Etkileşime Girmeleri İçin Cesaretlendirin!
Snapchat hesabınızda yayınlayacağınız her içerik, takipçilerinizle etkileşim içerisinde olmak için bir fırsat niteliğinde. Yeni ürününüzü tanıtacağınız bir snap serisi yayınlarken, takipçilerden favori ürünlerine ait ekran görüntülerini almalarını ve bunu sizinle paylaşmalarını isteyebilir, yarattığınız Geo-filter’ları kullanarak belirli konseptler oluşturmalarını talep edebilirsiniz. Tüm bunlar takipçilerinizin sizinle doğrudan bir etkileşim kurması konusunda anahtar görevi görecektir. Snapchat üzerinde oluşturulacak stratejiler aslında biraz hayal dünyanızın genişliğine kalmış durumda, çünkü fırsat yelpazesi oldukça geniş. 🙂
- Markanızın Kişiliğini Yansıtın!
Snap story’niz üzerinden paylaşacağınız her içeriğin, kullanıcılarınızın sizinle ilgili fikir sahibi olmaları konusunda etkili olacağını unutmayın. Markanızı tam olarak yansıtacak her içerik kullanıcılarınızın size olan bağlılığını ve sempatisini arttırdığı gibi, ”gerçekliğinizi” de kanıtlamanıza imkan sunar. Kullanıcıların çok büyük bir çoğunluğu artık gerçek olmayan, yapay şeylerden uzak durmayı tercih ediyor. Bu sebeple yukarıda da belirttiğimiz gibi gerçekliğinizi kanıtlamak, markanızın iç yüzünü, duyarlılıklarını, hatta iş ilanlarını dahi bu yolla paylaşmak kullanıcılarınızın size bir adım daha yaklaşmasını sağlayacaktır. Örneğin Grubhub.com isimli sitenin stajyer ilanı için Snapchat üzerinden yayınladığı hem ilan hem de küçük bir yarışma niteliğindeki snap, kullanıcılar tarafından oldukça yoğun ilgiyle karşılanmıştı;
- Snapchat’e özel kampanyalar oluşturun!
Bugün birçok marka, Snapchat üzerinde yarışmalar, etkileşim oyunları, soru-cevap oturumları düzenliyor. Geçtiğimiz yıl A.B.D’de düzenlenen Coachella festivali sırasında, bira markası Heineken Snapchat hesabında kullanıcılarına ufak bir yarışma düzenledi. ”SnapWho” isimli yarışmada, festival süresince belli aralıklarla kullanıcılara sanatçılara ait bazı parçaları olmayan görseller gösterilerek kim olduklarını tahmin etmeleri istendi. Doğru cevabı en kısa sürede Snap olarak gönderen kullanıcılara ise, bira hediye edildi. 🙂
Büyük markalar tarafından hazırlanmış ve başarılı olan Snapchat kampanyalarına birkaç örnek daha verecek olursak;
- AUDİ Superbowl
2014 Yılında düzenlenen Superbowl oyunları esnasında Audi tarafından Snapchat ortaklığı ile düzenlenen kampanyada, oyun esnasında insanların veya evcil hayvanların gösterdiği tipik davranış biçimleri snap olarak yayınlandı. Kampanyanın sonuçları Audi için oldukça pozitifti; oyun süresince 5.550 üzerinde takipçi kazanıldı ve bu durum Snapcaht’in gördüğü en büyük sıçrama olarak kabul edildi.
- NARS Yeni Koleksiyon Tanıtımı
Kozmetik markası NARS, moda fotoğrafçısı Guy Bourdin’in hazırladığı yeni renk koleksiyonunu tanıtmak için Snapchat’i tercih etti. Instagram ve Twitter hesapları üzerinden yeni koleksiyonun ön gösteriminin Snapchat’te yayınlayacağını duyurdu ve kullanıcıların bu içeriği görebilmesi için bir şart koştu; yalnızca belirtilen saat ve tarihten önce NARS’ı Snapchat’te ekleyenler yeni koleksiyona ait içeriği görüntüleyebilecekti. Sonrası ise tam olarak beklendiği şekilde hızlıca artan takipçi sayısı grafiği oldu.
- MC Donald’s Geofilter
Snapchat’te yaygın olarak kullanılan geofilter bir çok marka tarafından yoğun olarak tercih ediliyor. Lokasyon bazlı çalışan bu filtreler sayesinde, markalar ile ilgili özelleştirilmiş filtreler kullanıcılar ile buluşturuluyor. Mc Donald’s da bu özellikten yola çıkarak kendi geofilter’ını oluşturmuş ve herhangi bir McDonald’s yakınında bulunan takipçileri için eğlenceli filtreler yayına almıştı.
- Mondelez – Tasarım Yarışması
Gıda markası Mondelez, takipçilerinden gördükleri ”TimeOut” isimli çikolatanın fotoğrafını çekerek fotoğraf üzerinde kendi tasarımlarını oluşturmalarını istemiş ve en yaratıcı tasarıma 10.000 $ödül verileceğini duyurmuştu.
- Burberry – 2016 Bahar Koleksiyonu Tanıtımı
Burberry, 2016 Bahar koleksiyonunu tanıtmadan önce, şov için geri sayımı Snapchat üzerinden gerçekleştirirken, yeni ürünlere ait ufak görüntülerde yayınladı.
Final olarak maddeleri ve örnekleri çoğaltmak mümkün. Bu noktada Snapchat dinamiklerine hakim olmak, güncellemeleri ve diğer özellikleri yakından takip etmek de oldukça önemli bir nokta. Sonrasında ise yukarıda sıraladığımız maddeler ve yenilikler üzerinden üreteceğiniz yeni fikirlerle birbirinden farklı ve ses getirecek projeler üretmeniz mümkün olacaktır.