Popüler sosyal medya ağları aslında her yeni özelliği ile daha çok kullanılır olabilmeyi, rakip olarak gördüğü diğer ağdan kalıcı olarak kullanıcı kazanabilmeyi düşünüyor. Durum böyleyken, dijital pazarlama ve sosyal medya dünyası da hemen her gün yeni gelişmelere sahne oluyor. Sizler için derlediğimiz bu haftanın sosyal medya gelişmelerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.
1- Twitter, yeni hedef kitle analiz aracını kullanıma sundu.
İstatistik noktasında şimdiye kadar Facebook’un gerisinde kalan Twitter, bu eksikliğini yavaş yavaş kapatıyor. Bu yeni aracında Twitter aşağıdaki veriler sunuyor;
a- Demografik (cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, medeni durum, eğitim ve daha fazlası)
b- Life-Style (hayat tarzına yönelik kullanıcıların ilgilendikleri konular, davranışlar)
c- Satın alma davranışları (satın almaların gerçekleştiği konular, satın alma stilleri)
d- TV alışkanlıkları (TV’de tercih edilen programlar)
e- Mobil tercihler (Kullanılan operatör, akıllı cihazlarda tercih edilen işletim sistemi / iOS – Android)
Twitter’ın vaad ettiği bu veriler markalar nezdinde kuşkusuz çok değerli. Ancak bu verilerin nasıl elde edildiği veya edileceği, nasıl bir analizsel süreçten geçirilerek sunulacağını Twitter’ın açıkça anlatması, verilerin dikkate alınıp alınmamasında anahtar niteliğinde olacaktır. Çünkü, Facebook profillerinin tersine, Twitter’da kullanıcılar profillerinde yaş, cinsiyet, ilgil alanları gibi detaylı bilgiler paylaşmıyorlar. Durum böyle olunca da Twitter’ın istatistiklerinin elde ediliş süreci özellikle markalar nezdinde önemli olacağa benziyor.
Tüm istatistikler Türkiye için henüz açık olmasa da şu an birçoğuna http://analytics.twitter.com adresinden “followers” sekmesine tıklayarak erişebilirsiniz.
2- Google, bağımsız fotoğraf uygulamasını yayınladı.
Google, günlük kullanımda saklama amaçlı olarak gayet yeterli bir boyut olan 2 megapiksele indirgenen fotoğraflar için sınırsız alan sunmasıyla Dropbox’ı vb. uygulamaları geride bırakmıştı. Şimdi ise Google+ içerisinde yer alan fotoğraf uygulamasını bağımsız bir uygulama olarak konumlandırarak gerek web‘den gerek iOS ve Android‘den erişim imkanı veriyor ve maksimum 50 fotoğraf ile film oluşturma özelliği gibi yeni özellikler getiriyor.
3- Periscope’un Android sürümü yayınlandı.
Sosyal medyaya canlı yayın yapma heyecanını getiren Periscope‘un hala birçok eksiği olsa da tamamen sosyal medyayı odağına alarak hayatına başlamış olması, onu geçmişteki ustream gibi benzerlerinden daha farklı kılıyor.
4- Twitter Kit’in ve Digits’in Android sürümü yayınlandı.
Uygulama geliştiricilerinin tweet’leri kendi uygulamalarına embed edebilmelerini, uygulama içinde tweet yazma özelliğini ve Twitter sign in seçeneğini ekleyebilmelerini sağlayan ve birlikte gelen Digits ile şifre konusuna yeni bir çözüm sunmaya çalışan ve aslında temelinde mobil geliştirme kiti Fabric’in birer parçası olan bu paketin Android sürümü de yayınlandı.
5- Yelp‘e alışveriş yapma özelliği geldi.
Yerel işletmeleri merkezine alan bir diğer sosyal ağ olan Yelp, shoptiques.com ile anlaşarak bünyesine direkt alışveriş yapma özelliğini de ekledi. Şu anda 200 butikten Yelp üzerinden alışveriş yapılırken butik sayısının yıl sonuna kadar binlerce olacağı belirtiliyor. Türkiye’de ise butik alışverişinin yaygın olduğu sosyal ağın Instagram olduğunu düşünürsek zekice tasarlanmış bir entegrasyon ile butiklerin Instagram üzerinden çok daha kolay satış yapmasına imkan sağlanabilir. Bu da elbette, Instagram’ın sahibi olan Facebook’un yerel işletmelere nihayetinde inmiş olması anlamına gelir.