Popüler sosyal ağlar şu aralar gözlerini sosyal medya tabanlı video uygulamalarına çevirmiş durumda. Önce Meerkat‘in Twitter’ı odağına alarak live stream uygulaması olarak ortaya çıkması, ardından henüz yeni bir girişim olan Periscope’u Twitter’ın satın alarak Meerkat’e bir anlamda cevap vermesi  son zamanların öne çıkan başlıklarıydı. Henüz çok yeni diğer bir gelişme ise Facebook’un Riff adını verdiği yeni uygulamasıyla video tabanlı yeni alışkanlıklarda “ben de varım” dedi.

facebooktan-yeni-video-hamlesi-riff-royandteddy-1

Riff ile kullanıcılar en fazla 20 saniye uzunluğunda videolar çekerek paylaşabiliyor ve bir başka arkadaşı da bu videoya eklemeler yaparak o videoyu bambaşka bir noktaya götürebiliyor. Temel etkileşim ve motivasyonun da buradan kaynaklanacağı düşünülmüş.

facebooktan-yeni-video-hamlesi-riff-royandteddy

Riff’in ürün yöneticisi Josh Miller, basın bülteninde uygulamayı “arkadaşlarınızla birlikte video yapmak için yaratıcı bir yol” olarak tanımlasa da uygulamanın çıkış fikrinin aslında çok da yeni olmadığını söyleyebiliriz. Fikri, 90’larda ve 2000’lerde bir forum üyesinin bir hikayeye giriş cümlesi ortaya atmasıyla arkasından gelen her yeni üyenin hikayeye birer cümle ile eklemeler yaparak hikayeyi sonsuz döngüde başka yerlere götürmesine benzetebiliriz veya birkaç sene önce yayınlanmış olan Pixplit uygulamasının gelişmiş bir video versiyonu olarak düşünebiliriz. (Pixplit’te kullanıcılar aşağıdaki tanıtım videosundaki gibi seçtikleri bir frame’in içerisindeki bir kareye fotoğraf ekleyip paylaşıyordu ve arkadaşları da aynı fotoğraf içerisindeki diğer frame’leri kendilerince doldurarak ortaya yepyeni fotoğraflar çıkartıyordu.)

https://youtu.be/99xBULsgpdQ

Sonuç olarak Riff, Facebook Home gibi uygulamaların aksine Facebook’un gücünü arkasına aldığını kullanıcılarına hissettirirse hem video çekim alışkanlıklarını değiştirebilir hem de Facebook haber kaynağını renklendirebilir. Bu yenilikte de, F8 konferansındaki 360 derece video çekim gibi bazı yeniliklerinde de Facebook’un direkt haber kaynağına oynayarak kullanıcıları daha uzun süre Facebok’ta tutmayı amaçladığını tahmin edebiliriz.

Riff’i App Store‘dan ve Play Store‘dan indirebilirsiniz.