Facebook’un birkaç sene önce zaman tüneline geçiş gibi önemli özelliklerin tanıtımını yaptığı F8 konferansı yine önemli gelişmelere sahne oldu.

Facebook’un özel bir mobil uygulamasını da yayınladığı F8’de tanıtılan yeniliklerden ve bunların kısa ve uzun vadede yansımalarından 7 madde ile bahsedebiliriz.

1- Facebook içerik evrimini sundu.

2015-03-26-1427324973-1914605478

Facebook’un ilk yıllarında kullanıcı paylaşımları genelde metin bazlıydı. Son birkaç senedir fotoğraf paylaşımları öne çıkarken internet bağlantı hızının artmasıyla yüksek çözünürlüklü video paylaşımları da hız kazandı. Facebook’un sunumuna göre spherical video yani 360 derece video paylaşımları haber kaynağımızı yakın zamanda sarmaya başlayacak.

2- Facebook Messenger bir platform olarak geliştiricilere açılıyor.

Screen Shot 2015-03-26 at 13.46.54

Bugüne kadar sadece Play Store’da 500 milyondan fazla indirilen Messenger uygulamasına 3.parti geliştiriciler yeni özellikler ekleyebilecek. Facebook, bazı platformlar ile şimdiden anlaşma yoluna gitmiş bile. Örneğin, popüler gif platformu olan Giphy ile gif’ler anında mesajlara eklenebilecek. Sesli mesajlarda ses değiştirilebilecek. Uygulama içerisine yüklenecek bu tür 3.parti uygulamalar üzerinden ayrıca bir mesajlaşma dahi mümkün olabilecek. Bunun gibi yeni özellikler Messenger’ın adeta bir uygulama mağazasına sahip olmasını sağlayacak. Bu da WhatsApp gibi uygulamaların gerisinde kalan Messenger’ı sürekli yenilenmeye uygun formatıyla muhtemelen daha popüler hale getirecektir.

Screen Shot 2015-03-26 at 13.48.09

Screen Shot 2015-03-26 at 13.51.05

3- Facebook’a Spherical Video (360 Derece Video) desteği geliyor.

sphierical-video

Facebook, haber kaynağında 360 derece videolara destek vermeye başlıyor. Bu videolarda nereye yönlenmek isterseniz mouse’un okunu oraya götürmeniz yeterli olacak. İçeriklerin metin, fotoğraf ve klasik video üçlüsünden ibaret olmasının bir süre sonra ister istemez tek düzeliğe yol açacağını düşünen Facebook’un bu adımı kendisini yenileyerek her daim ilgiyi üzerinde tutma amacıyla attığını söyleyebiliriz.

4- Facebook, LiveRail’i geliştiriyor.

Screen Shot 2015-03-26 at 14.09.14

Facebook, premium reklam hizmeti LiveRail’i geçen yıl satın almıştı. Bu sunumda LiveRail’a dair 2 yeni özellik gündeme geldi. Buna göre LiveRail, videolara ek olarak mobil display reklamlarını da destekleyecek ve hangi reklamın gösterileceği anonim Facebook veri havuzundan seçilebilecek.

5- Facebook uygulamalarına Analytics özelliği geliyor.

Screen Shot 2015-03-26 at 14.30.55Facebook, geliştirilen uygulamaların analizlerini developers altında geliştiricilerle zaten paylaşıyordu. Fakat bu verilerin anlaşılması ilk bakışta zor ve geliştiricilere yönelik olan developers altında olmasıyla çok da kolay ulaşılabilen bir yerde değildi. Bu uygulama ile Facebook, verileri daha derli toplu ve anlaşılır bir şekilde sunarken gerek markaların gerek geliştiricilerin uygulama analizi anlamında bilgi ihtiyaçlarını daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde karşılayacak.

6- Facebook – Web ilişkisi real-time’a dönüyor.

comments-fb

Web sitelerindeki Facebook eklentisi ile sayfalardaki yorum sistemi birbiriyle real-time (gerçek zamanlı) iletişim içerisinde olmaya başlayacak. Birbirine trafik gönderen bu iki mecra, yukarıdaki görseldeki gibi artık daha senkronize çalışacak.

7- Facebook, tüm dünyaya daha iyi bir internet sunmayı planlıyor.

facebook-drone

Facebook, F8’de tüm dünyada interneti ulaşması vizyonu ile geçtiğimiz yıllarda harekete geçirdiği internet.org projesini bir parçası olan Aquila drone adını verdiği drone prototipini tanıttı. Facebook, güneş enerjisiyle çalışarak ortalama 90 gün havada kalacak olan bu drone’lar ile tüm dünyaya  60.000 ile 90.000 feet yükseklikten internet sunacak, (yüksekliği daha net algılayabilmek için yolcu uçaklarının 10.000 feet yükseklikte uçtuğunu düşünebilirsiniz). Mark Zuckerberg’ün internet.org projesiyle ilgili dönem dönem yaptığı açıklamalara bakılırsa, fotoğrafta küçük gibi gözükse de kanat genişliğinin Boeing 737 uçağın genişliği kadar olacağı konuşulan Aquila Drone projesinin hız kesmeden devam edeceğini söyleyebiliriz.

Sonuç olarak, F8 yenilikleri içerisinde en çok dikkat çekenlerin Aquila drone prototipi ve Messenger’ın bir platform olarak bir anda öne çıkması olduğunu söyleyebiliriz. Messenger, kuşkusuz  bu geliştirilebilir yönüyle markaların da ilgisini çekecek. Messenger’ın bu haliyle markalar, yeni uygulamalar geliştirerek birbirinden farklılaşan deneyimleri kullanıcılarına müşteri hizmetleri odağında sunabilirler. Ayrıca, sektörde bir süre öncesine kadar WhatsApp’ın Messenger’ın yerini alacağı dedikoduları dolaşırken Messenger’ın bir anda öne çıkması sürpriz olarak değerlendirilebilir. Embed edilen Facebook video özelliği ile ilk bakışta Facebook Youtube’a rakip olan bir konuma geliyor olsa da Facebook videoları post haliyle web sitelerinde zaten kullanılabildiğinden ayrıca yer vermedik. Diğer bir yenilik ise nesnelerin internetine yönelik gelişmelerin hız kazanması için Facebook’un, Parse kullanan geliştiricilere yarar sağlayacak SDK yayınlamasıydı.