Sosyal medyada yenilikler bitmiyor! Gelişen teknoloji ile hayatımıza giren sosyal medya kanalları gibi kullandığımız servisler de sürekli kendini yeniliyor ve geliştiriyor. Bu gelişim ve değişimler kişisel kullanım kadar markaları da yakından ilgilendiriyor. Değişimlere hızlı adapte olan markalar inovatif bir duruş sergilemenin yanı sıra ilk olmanın sağladığı yararlardan da faydalanmış oluyor.
Yandex yeni arama platformu Adalar’ı kullanıma açtı!
Geçtiğimiz günlerde Yandex, Türkiye’deki ikinci yaşını kutladı. Aynı gece Yandex’in kanserden hayatını kaybeden CTO’su İlya Segaloviç’in sürecini bizzat kendisinin yönettiği ve çok önem verdiği ‘Yandex Adalar’ projesi de kullanıcılara tanıtılmış oldu.
Adalar projesi kapsamında arama motoruna yeni bir deneyim getiren Yandex, kullanıcılarından aldığı veriyi analiz ederek ulaşmak istedikleri en doğru sonuca arama motorunun ana sayfasından ayrılmadan elde etmelerini sağlıyor.
yandex
Bir çok markanın hızlıca kullanmaya başlayacağını düşündüğümüz Yandex’in ada özelliğini biz de müşterimiz Volkswagen Ticari Araç için uyguladık. Şu an Yandex üzerinden deneyimleyebileceğiniz bu kurgu kapsamında artık kullanıcılarımız Volskwagen Ticari Araç’a ait test sürüşü istediklerinde tipik bir arama sonucu ile karşılamak yerine daha sonuç odaklı bir ada ile karşılaşıyorlar. Ve tek yapmaları gereken kendilerine en yakın bölgeyi seçip ‘git’ tuşuna basmak oluyor. Böylece kullanıcılarımızı test sürüşü için tekrar yeni bir sayfayı keşfetmeleri ve istedikleri bilgiyi bulmaya çalışmak gibi yeni bir sürece girmelerini engellemiş oluyoruz.

Özetle kullanıcı deneyiminin oldukça ön plana çıktığı bu dönemde kullanıcının aradığı bilgiye çok daha az eforla ulaşmasını sağlamak arama motoru kadar marka için de oldukça kıymetli.
Google Plus’taki yorumlar artık Google arama sonuçlarında görülecek.
Arama servisleri tarafında bir yenilikte uzun süredir hayatımızda olan arama motoru Google’dan geldi. Sahip olduğu Google Plus sosyal platformu sayesinde Yandex’e göre elinde daha fazla lifestyle veriyi bulunduran Google, bu verileri arama motorunda kullanmanın faydalı olacağını düşünerek yapılan arama sonuçlarına harita bilgisinin yanı sıra artık  Google+’taki yorumları da göstermeye başladı.
hilton
Arama yapıldıktan sonra sağ tarafta çıkan ekranda önce ilgili aramanın web sitesi, alt kısmında harita bilgisi ve onun altında da yorumların görüldüğü  bir ekran karşımıza çıkıyor. Bu ekrana tıklandığında kullanıcıların yorumların detaylı incelemesinin yapılabileceği gibi ‘inceleme yazın’ butonunu kullanarak yorumlarınızı hızlıca eklemenize olanak sağlıyor.
hilton 2
Google Plus sayfası olan markalar sahip oldukları web siteleri için kullanabilecekleri bu servis sayesinde tıklanma oranında bir artış sağlayabilecekleri gibi yorumlardan edinilen bilgiye göre marka hakkında olumlu ya da olumsuz düşüncelerin oluşmasına neden olacak gibi gözüküyor.
Google Arama Trendlerine 2 yeni özellik ekledi.
Google,  Arama Trendleri’ne iki yeni özellik eklediğini duyurdu. Artık Arama Trendleri’nden liste başı grafikler ve son 30 günün en fazla arananları görüntülenebilecek. Google’ın Mayıs ayında platformuna eklediği liste başı grafiklerin etki alanı bu yeni güncelleme ile daha da genişlemiş olacak.
google 1
Kategorilere göre ayrılmış olan liste başı grafikler kutucuklarında ok işaretine bastığınızda her kategori için yapılan en popüler arama listelerini sıralayabiliyor ve görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı zamanda Arama Trendleri’nden artık son 30 günün en fazla aradığınız konularını da görüntüleyebilirsiniz. Son 30 gün içinde hangi kişinin ya da içeriğin en fazla arandığını günlük olarak listeleyen Arama Trendleri’nde ayrıca seçilen aramanın üzerini tıkladığınızda kısa bilgi alabildiğiniz gibi ne kadar arandığı bilgisine de ulaşabiliyorsunuz.
google 2
Facebook’a otomatik açılan video ve trending yenilikleri geliyor
Günün büyük bir çoğunluğunu geçirdiğimiz Facebook’tan da hayatımıza girecek iki yeni özellik geliyor. Birincisi otomatik açılan videolar, ikincisi ise trending özelliği.
Facebook platformuna otomatik açılan videoları ekleyeceğini geçtiğimiz günlerde duyurdu. Şu an test aşamasında olan ve ilk olarak mobil kullanıcıları kapsayan bu uygulama, Vine paylaşımlarında da olduğu gibi sessiz bir şekilde çalışmaya başlayacak, siz videoyu izlemek istediğinizde videonun üzerine gelerek tıklamanız yeterli olacak ve video normal video moduna geçerek izlenebilecek. Videoyu izlemek istemiyorsanız da sayfanızı aşağıya doğru kaydırdığınızda izlediğiniz video yeniden eski halini alıyor.
Bu yeni özellik, Youtube ve diğer dış video linklerini kapsamıyor. Sadece Facebook’a doğrudan yüklenen ya da Instagram video paylaşımlarını içeriyor.
facebook
Bu yeniliğin ardından Facebook ‘trending’ özelliğini de yakında kullanımına açmaya hazırlanıyor. Kullanıcıların ana sayfasında yer alması tahmin edilen “trending” kutusundan kullanıcılar gündemdeki etkinlikleri, olayları takip edebilecek ve konuşmalara katılabilecek. Markalar için de oldukça önemli ve kullanışlı bir özellik olması beklenen “trending” ile Facebook’un da Twitter’da olduğu gibi gündemdeki konuların takip edileceği bir platform haline geleceği tahmin ediliyor. Marka tarafında en çok beklenen ise tartışmasız trending konusundaki Facebook’un henüz netleşmeyen fiyat politikası gibi görünüyor.
facebook 2
Youtube yorumları artık Google+ ile bağlantılı oluyor ve yorum sıralaması daha anlamlı hale geliyor!
Son yeniliğimiz ise Youtube’dan geliyor. Youtube, video yorumlarına artık Google+ yorum platformunu entegre ettiğini açıkladı. Bu şekli ile Youtube yorumlarındaki karışıklığın azalması ve kullanıcının daha anlamlı yorum sırası ile karşılaşması hedefleniyor.
Youtube Comment Google Plus
Bu özelliğin genel anlamda çalışma prensibi ise kullanıcının Google Plus profilinden videoyu paylaşması ile başlayacak. Sonrasında yüklenen video kullanıcının videoyu yüklerken yazdığı açıklama ile Youtube’da da yer alıyor olacak. Böylece Google Plus üzerinden yazılan yorumlar, kullanıcı Youtube üzerinden baktığında üste çıkacak şekilde görünürken, videoyu yükleyen kullanıcı Video Creator olarak Google Plus’ın sağladığı modern kontrol sistemlerinden bir çoğunu kullanmış olacak. Bu kontrol sistemleri sayesinde marka olarak da, kullanıcı olarak da daha kontrollü bir video süreci bizleri bekliyor diyebiliriz.
Bunun yanı sıra belki de bir Youtube kullanıcısı olarak en önemlisi Google Plus’ın Circle mantığını kullanabiliyor olmak. Youtube üzerinde videoyu izleyen herhangi bir  kullanıcı Circle mantığı çerçevesinde Youtube üzerinden Google Plus’ta oluşturduğu çevrelerinden istediği çevreyi seçerek o çevreye özel yorum bırakabiliyor olacak.