2020’nin hepimiz için bir rollercoaster yolculuğu olduğunu söylemek neredeyse yetersiz kalır. Sağlık, sosyal ve politik açıdan katıksız bir kaos yılı iken, aynı zamanda tüketim açısından 12 aylık hızlı tüketilen ürün, yenilik ve deneyim yılı oldu.
Hal böyleyken bizler de 2021 için tahmin edilen UX trendlerinin ne olduğunu inceledik;
Dijital Sağlık Trend Oluyor
Tüm yıl boyunca en çok konuştuğumuz konu olan COVID-19, giyilebilir cihazlar, teletıp ve yapay zeka gibi yeni dijital sağlık fırsatlarının kışkırtıcısı oldu. Hala devam eden pandemi süreciyle hayatımıza giren bu deneyimler 2021 yılında da devam edecek gibi duruyor.
Giyilebilir cihazlara uygulanan, adımlar, uyku, kalp atış hızı veya kan basıncı hakkında anlık veri görselleştirmeleri sağlayan teknolojiler bu sene hayatımızda büyük yer kapladı. Bu gelişmiş işlevler, kullanıcıları kendi sağlıklarının sorumluluğunu üstlenmeleri ve yaşam tarzı değişikliklerini nasıl yapacakları konusunda bilgilendirmeleri için güçlendirildi.
Sağlık yapay zeka yazılımı, donanımı ve hizmetleri pazarının 2025’e kadar dünya çapında 34 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.
Sanal olarak yükselişe geçen danışan ve doktorların uygulaması olan teletıp, salgın sırasında insanlar fiziksel karşılaşmalarını azaltmaya teşvik edildiğinden önemli ölçüde arttı. Sağlık hizmetleri becerilerini ve fonlarını en çok ihtiyacı olan hastalara dağıtmaya çalışırken, bu tür uzaktan etkileşimin eğilimini sürdürmesini bekleyebiliriz.
Sanal Gerçekliğin Yükselişi
VR, özellikle Facebook’un Oculus Rift, HTC Vive ve PS VR gibi kulaklıklarla ilişkili yüksek fiyat etiketleri nedeniyle bir süredir ana akım haline gelmekte zorlanan ‘fütüristik’ bir teknolojidir.
Ancak, Half-Life Alyx gibi son çıkan oyunların başarısı sayesinde artık VR’nin yeniden yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. Dinamik ve yaratıcı karma gerçeklik çözümleri oluşturabilen yeni geliştiriciler ayrıca sağlık, sergiler ve eğlence sanatları dahil oyun dışı pazarlardan gelen taleplere de cevap vermeye başladı.
Peki oyun dışı pazarlar sanal gerçekliğe nasıl adapte oldu? Salgın sırasında GDC 2020,uzaktan katılımcıların 360 derecelik stant, web seminerleri ve sohbet odaları turlarıyla etkileşime girmesini sağlayan sanal gerçeklikte konuşmalarına ev sahipliği yaptı. 2021’de, daha fazla organizatörün dünyanın dört bir yanındaki daha fazla kitleye ulaşmak için teknolojiden yararlanmasını bekleyebiliriz.
Kronik ağrı, anksiyete ve travma sonrası stres bozukluğunun
tedavisini iyileştirmek için dijital sağlıkta yüksek VR kullanımını da tahmin edebiliriz .
Tasarım ile Artırılmış Gerçeklik
AR, daha fazla popülerlik ve her yerde bulunmaya başlayan başka bir ‘fütüristik’ teknolojidir. Bahçenizde gerçek boyutlu bir zürafa ile tanışmak , bazı IKEA mobilya tasarımlarının evinize nasıl sığacağını hayal etmek veya gerçek zamanlı bir dövme denemek istiyorsanız, AR’yi pek çok yeni şekilde kucaklıyoruz.
AR ürünleri için küresel pazar önümüzdeki dört yıl içinde% 85 artışla 165 milyar dolara yükseleceği tahmin ediliyor.
Apple gibi şirketler, günlük kullanıcılar için daha erişilebilir olan ürünleri şimdiden yeniden inşa ediyor ve yeniden yapılandırıyor. Industry Week’e göre , teknoloji devi, bir iPhone’a kablosuz olarak bağlanabilen ve film, harita ve daha fazlası gibi içeriği kullanıcıya ışınlayabilen dijital gözlükler de dahil olmak üzere çeşitli AR ürünleri üzerinde çalışıyor.
Yeni AR teknolojilerinin ve uygulamalarının ortaya çıkışı, şirketleri AR arayüzleri ve grafik katmanlar oluşturabilen tasarımcıları aramaya teşvik edecek.
Voice UI, Bir UX Sürecinin Parçası Olacaktır
Voice UI (VUI) kesinlikle 2020’deki en sıcak trendlerden biri haline geldi. Apple, Google ve Amazon, bilgi arama ve akıllı ev cihazlarıyla etkileşim kurma şeklimizi değiştiren önde gelen markalardan bazılarıydı. Küresel çevrimiçi nüfusun dörtte birinden fazlası mobil cihazlarında ses özelliğini kullanıyor
Artık VUI şüphesiz ana akım olduğundan, daha fazla kuruluşun bunu UX süreçlerinin bir parçası olarak uygulamasını bekleyebiliriz. Böylece, sürükleyici ses deneyimleri için tasarlayacak araçları, becerileri ve yetenekleri arayacaklar.
VUI yeni olduğu için, bir uygulama veya beceri için tasarlarken takip edebileceğiniz bir süreç bulmak zordur. Bununla birlikte CareerFoundry, popüler tasarım düşünme süreçlerinden yöntemleri uyarlayarak basit bir VUI çerçevesi oluşturmuştur.Ve 2021’de, ses deneyimlerini tasarlamak için daha fazla araç ve tekniğin ortaya çıkması beklenen bir gerçek.
UX Mikroskobu Ürün Kullanıcı Arayüzünü Şekillendirecek
İyi bir mikroskopi olmaması, tutarsız, ilgisiz ve kişisel olmayan bir ses tonuyla sonuçlanır. Ve daha teknik bir yaklaşım yerine insan dili olmadan, markaların müşterilerle iyi ilişkiler kurmasını zorlaştırır.
Birleşik Krallık nüfusunun ortalama okuma yaşı 9 yıl ve ABD için 12-14 yıldır.
2021’de, insanların anlayışıyla yankılanan bir iletişim tarzına sahip UX metin yazarının yükselişini görmeyi bekleyebiliriz. Ürün geliştirme sürecindeki rolleri, tutarlı, ilgi çekici, kişisel ve güvenilir bir ses tonu yazmak için çok önemlidir.
Son derece iyi bir UX mikroskobu üretmek, sanal asistanlara insan odaklılık ve kullanıcıların sorgularına bağlam katacak, geri bildirimi basitleştirecek ve genel olarak insan merkezli bir dil sunacaktır. Marshmallow, Gousto ve Airbnb gibi markalar , UX metin yazarlarının ses tonuna sihirli bir dokunuş uyguladıklarının harika örnekleridir.
Davranışsal Tasarım Devrimi
Aşırı doygun ve rekabetçi bir pazarda, müşterilerinizin ürününüz veya hizmetinizle meşgul olmasını sağlamak, onların temel ihtiyaçlarını daha derinlemesine anlamayı gerektirir. Onları neyin tetiklediğini ve ne tepki verdiğini bilmek, ürün katılımını ve elde tutmayı artırmanın anahtarıdır.
2021’de, müşterilerin dikkatini çekmek, sosyal çevreleri güçlendirmek, sağlığı iyileştirmek, ruh halini eğlendirmek, kendini gerçekleştirmeyi teşvik etmek ve insanları daha iyi bir gelecek için doğru yolda tutmak için Davranışsal Tasarım için daha büyük bir talep bekleyebiliriz.
Davranış değişikliğini teşvik etmek için bilimsel olarak doğrulanmış teknikler, kuruluşların ürünleri için müşteri yaşam boyu değerini iyileştirmek için yeni tasarım stratejileri belirlemelerine yardımcı olacak ve hatta Apple’ın Smartwatch el yıkama algılama özelliğinde görüldüğü gibi insanları yeni davranışlar benimsemeye teşvik edecek .
Etik ikilem
2014’te Cambridge Analytica skandalı, kişisel verilerin ham petrolden daha fazla nasıl daha değerli hale geldiği konusunda dünyayı aydınlattı! Milyarlık bir sektörde, teknoloji platformları, kullanıcıların tıklaması, kaydırması ve paylaşması için sürekli olarak yeni yollar üretiliyor.
Birkaç yıldır teknolojinin ve sosyal medyanın tehlikeli insan etkisini tartıştık. The Social Dilemma, 2020 Netflix belgesel-drama, özellikle sosyal medyanın yükselişini ve Amerika’da topluma verdiği zararı, uzmanların kendi kreasyonlarının alarmını seslendirmesiyle araştırıyor.
Ama şimdi etik ikilemi çözme zamanı.
Kullanıcı ihtiyaçlarını karşılayan daha ‘insani’ ürünler yaratmak için etik bir tasarım kültürü benimsemeyi öğrenmeliyiz . İnsanların kişisel bilgilerini çok fazla sormadan nasıl harika deneyimler sağlayabiliriz? Ve onları gerçekten bu kadar uzun süre ürünlere bağlı tutmamız gerekiyor mu?
Herkese Mutlu Yıllar:)
WhatsApp Aslında Verilerinizi Yıllardır Facebook ile Paylaşıyor
Geçtiğimiz günlerde önlerine düşen ani bir Whatsapp bildirimi ile çoğu kullanıcı bir uyanış yaşamış oldu. 2 milyar kullanıcısı olan...