Eğer YouTube’da içerik üretiyorsanız, içeriğinizin performansını en üst düzeye çıkarmak için nasıl çalıştığını daha iyi anlamak ister misiniz?

YouTube’un öneri sisteminde çalışan Rachel Alves, Creator Insider kanalında, içerik üreticileri için algoritmalar hakkında bazı önemli soruları yanıtladığı bir video yayınladı. Video, kendi videolarınızı izleyiciler için nasıl öne çıkaracağınızı ve erişim ile elde tutma oranlarınızı arttırmak için nasıl birlikte çalışabileceğinizi anlatıyor. 

Alves’in yayınladığı videodan öne çıkan sorular ve cevaplarını sizler için derledik. 

Kanal performansını en üst düzeye çıkarmak için en iyi gönderi stratejisi nedir?

Alves, YouTube’un algoritmalarının bir kanalın yüklediği video sayısına veya hiç video yayınlamamış olmasına bağlı kalarak optimizasyon yapmadığını, bu nedenle performansınızı en üst düzeye çıkarmak için en iyi sonucu veren belirli bir yayın ritmi olmadığını söylüyor.

Ancak YouTube, kanalınıza ne sıklıkta geri geldiklerine bağlı olarak kullanıcılara yönelik önerileri optimize ettiğini ifade ediyor. 

“Elbette, bir izleyici özellikle düzenli olarak kanalınızdaki içeriği ne kadar çok izlerse, videolarınızın önerilme olasılığı o kadar yüksek olur.”

Bu nedenle Alves, günde veya haftada belirli sayıda yüklemeyi hedeflemek yerine, içeriğinize odaklanarak uzun vadeli bir yapı oluşturmanızı öneriyor. 

Arama sonuçlarında rekabet eden video sayısı göz önüne alındığında, trend olan aramalarla ilgili içerik oluşturmak kötü bir strateji midir?

Alves, trend olan içeriklerde dikkat çekmek için üretilen içeriklerde daha fazla rekabet demek olmasının yanında, bunun aynı zamanda izleyicilerin bu konulardaki videolara olan talebinin arttığı anlamına geldiğini söylüyor. 

“Yeni, daha eğlenceli, daha bilgilendirici bir şey yaratabileceğinizi düşünüyorsanız veya içeriğinizi öne çıkaracağını ve web’deki diğer tüm içeriklerden ayıracağını düşündüğünüz bir konuya benzersiz bir yaklaşımınız varsa, bunu yapın.“

Bununla birlikte Alves, trendlere göre çektiğiniz videoların izleyicilerin odağı değiştiğinde muhtemelen daha az kanalınızı ziyaret edeceğinden, trend oluşturmanın genellikle uzun vadeli bir strateji olmadığına dikkat çekiyor. 

Yeni konularla denemeler yapmak kanalın performansını etkiliyor mu?

Alves, YouTube’un izleyicileri izleme olasılıklarını en yüksek olan bireysel videolar ile eşleştirmeye çalıştığını, bu nedenle yeni konularda deneme videolarının ise algoritmik bir öneri anlamında kanal performansına bir zarar vermemesi gerektiğini söylüyor.  

Önceki yanıtta belirttiği gibi, odağı değişen izleyicileri ise elde tutmanın bu noktada zor olabileceğini ekliyor.

“Deneme yapıyorsanız ve birbirinden tamamen farklı kitlelere gitmeye başlarsanız – diyelim ki çorba tariflerine benzer videolar hazırlıyorsunuz ve ardından origami hakkında videonuz var – belki bunları bölümlere ayırmak isteyebilirsiniz. 

Ayrı kanallar, öneri sistemlerimizde daha az yer edinirken, izleyicilere daha çok yardımcı olabilir. İlk başta izlemek istedikleri içerikler için kanala abone olanları, başka içerikleri izlemek isteyip istemediklerinden emin olmak için düşünmelisiniz.”

Rahatsız edici veya sorunlu yorumları silmek video performansını etkiler mi?

YouTube video performansı genellikle yorumların sayısıyla ilişkilidir. Yani daha fazla yorum alırsanız daha yüksek video erişimi görmeniz olasıdır. Öyleyse soru şu ki, çok fazla yorumunuz varsa rahatsız edici yorumları silmek, yüklemenizin erişimini gerçekten azaltabilir mi?

Alves, YouTube’un algoritmalarının videonun etkileşime girecek şekilde optimize edildiğini söylüyor, bu nedenle özellikle yorumlar video performansınız için mutlaka olmalı. 

“Daha az yoruma sahip olmak videonuzun performansını etkilemeyecek. Yani evet, isterseniz onları silin.”

Bir YouTuber’sanız, YouTube sistemlerinin performansı nasıl optimize ettiğini daha iyi anlamak için Alves’in soruları yanıtladığı klibi mutlaka izlemelisiniz. 

Kaynak: https://www.socialmediatoday.com/news/youtube-answers-common-questions-about-its-recommendation-algorithms-to-hel/620209/

Bir önceki yazımız: https://blog.royandteddy.com/tiktok-icerik-ureticileri-ile-etkilesim-oraninizi-katlayin/