Hepimizin hemen hemen her marka hakkında bilgisi olan, modayı oldukça yakından takip eden ve ”Ne, nereden alınmalıdır?” sorusuna profesyonelce cevaplar verebilen bir arkadaşı olmuştur. Geçtiğimiz yıllar içerisinde hepimiz için birer efsaneye dönüşen bu kişiler hakkında akıllarda tek bir soru vardı; bu işi nasıl başarıyor? İçinde bulunduğumuz ultra dijital dönemde ise, teknolojik imkanlarımızı da hesaba katarak bu ”efsane” arkadaşların yerini hep birlikte alabilecek konuma geldiğimizi söylemek sanırım yanlış olmaz. Koşar adımlarla ilerleyen dijital çağla birlikte ”Super Shoppers” adını verdiğimiz yeni bir türle karşı karşıyayız hatta belki biz de birer super shopper’ız. Gelin hep birlikte bu süper alışverişkolikleri yakından tanıyalım ve teknolojiyi nasıl kullandıklarına göz atalım.

  • Yeni Seçeneklere Daima Açıklar

Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre online alışveriş yapan kişilerin %50’sinden fazlası yeni markaların fırsatlarına açık olduğunu belirtmiş. Akıllı telefonları üzerinden alışveriş yapan ve fiziksel olarak aynı mağazaları ziyaret eden farklı kişilerin dörtte üçünden fazlası da yeni markaların ve perakendeci seçeneklerini denenebilir buluyor. Mobil cihazların alışveriş yapan kişilere sayısız seçenek sunduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, bu oranlar daha da anlamlı hale geliyor. Sayısız seçenek arasından alışveriş yapacağı markaya karar vermeye çalışan kullanıcılar, en başta gelen tüm tekliflere açık olsalar da, seçtikleri markayı Google üzerinden araştıranların %76’sı bu kararından cayıyor.
marketing-guide-holiday-shopping-2016-01-01-1

  • Katalog Yerine Mobil Cihazlarını Kullanıyorlar

Eskiden alışveriş yaparken tek kaynağımız mağaza vitrinleri ya da basılı marka kataloglarıydı. Yeni nesil alışverişçiler için ise durum biraz daha farklı. Nereden ne alacağını araştıran, sonrasında ise online shop’larda bulunan kataloglar üzerinden analiz eden alışverişçiler için mobil cihazlar en önemli kaynak diyebiliriz. Araştırmalara göre online alışveriş yapan kullanıcıların %64’ü, normal mağazaları ziyaret etmeden önce online mağazalar üzerinden stok kontrolü yapıyor ve ne alacaklarına buradan karar vererek mağazalara gidiyorlar.
marketing-guide-holiday-shopping-2016-01-02
Satın alma davranışlarına karar vermek kullanıcıların bu alanda sergilediği tek davranış değil. Online alışverişçiler ne alacaklarına karar verirken aynı zamanda birçok yeni markayı da keşfediyor. En başta belirttiğimiz gibi yeni seçeneklere açık olmalarının da etkisi bu anlamda oldukça büyük. Kullanıcıların yarısından fazlasının bildiği markalar üzerinden alışveriş yaparken en az bir yeni marka keşfettiğini de eklemeden geçmeyelim.

  • En İyisini İstiyorlar, En Ucuzunu Değil

Geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan araştırmaya göre, Google üzerinden yapılan ”en iyi hediye” aramasında %70’lik bir artış yaşanırken, ”en ucuz / en uygun hediye” aramalarındaki artış yalnızca %30’la sınırlı kaldı. En ucuzu yerine en iyisini satın almak isteyen kullanıcıların tek isteği en iyisi olması da değil üstelik. Online kullanıcılar ürünlerini seçerken iyi olması kadar kişisel, benzersiz ve cool olmasına da aynı şekilde özen gösteriyor. ”Eşsiz hediyeler” aramasının %65’ten fazla, ”havalı hediyeler” aramasının ise %85’ten fazla artış göstermesi de bunu destekler nitelikte. Online kullanıcılar hediyelerinin her anlamda kusursuz olmasını da önemsediği için emin olmak adına ürünle ilgili videoları YouTube üzerinden izlemeyi de ihmal etmiyor. Marka videolarının YouTube üzerindeki izlenme sürelerinde %80 oranında artış yaşanmasının sebebi de tam olarak bundan kaynaklanıyor. 🙂
marketing-guide-holiday-shopping-2016-01-03

  • Mobil, Doğrudan Mağazaya Açılan Bir Rehber Niteliğinde

Birçok insanın mobil üzerinden alışveriş yapma konusunda daha istekli ve eğilimli olduğunu bilsek de aslında bir taraftan online shop’ların gerçek mağazalara giden yolda bir rehber olduğunun farkındayız. Gerçek mağazalarda alışveriş yapma deneyiminden vazgeçmeyen kullanıcılar, yine kendilerine en yakın mağazayı bulmak için de mobil cihazlarından faydalanıyorlar. Kullanıcıların %76’sı çevrelerindeki mağazaları bulmak için mobil cihazlarından araştırma yapıyor ve bu aramaların %28’i ise satın alma eylemiyle sonlanıyor.
marketing-guide-holiday-shopping-2016-01-04
Alışveriş çılgınlığı hem fiziksel dünyada hem de online dünyada yukarıdaki rakamlardan da anlaşılacağı gibi oldukça popüler bir konu. Popüler olmasının yanı sıra aslında pazarlama faaliyetleri ve pazarlama ekipleri için de birbirinden farklı fırsatları içinde barındıran bir endüstri denilebilir. Bu alanda pazarlama ekiplerinin kullanıcıları iyi analiz ederek onların ihtiyaçlarını karşılama konusunda yapacağı nokta atışı hareketler oldukça önem taşıyor. Özellikle alışveriş faaliyetlerinin artış gösterdiği tatil dönemlerinin uygun adımlarla değerlendirilmesi güzel sonuçlar doğuracaktır.