Twitter, geçtiğimiz gün paylaştığı yeni blog yazısıyla 2017’de askıya alınan mavi onay rozeti başvurularını başlatmayı planladıklarını açıkladı. Şirket, mavi onay rozeti için kullanıcılarından geri dönüş de beklediği kapsamlı bir politika paylaştı.
Twitter, bundan üç yıl önce kullanıcılar tarafından yanlış anlaşılması nedeniyle onaylanmış hesap programını durdurma kararı almıştı. Şirket, bu kararı kullanıcılardan gelen geri dönüş neticesinde vermişti. O zamandan bu yana Twitter, kimin profilinin onaylanacağı, ne zaman onaylanacağı, neden onaylanacağı veya onaylamanın önemi hakkında çok açıklayıcı bilgi paylaşmamıştı.
Tüm bu soruların cevabı ve Twitter’ın onay politikasının geleceği sonunda açıklandı. Şirket, geçtiğimiz günlerde paylaştığı yeni blog yazısıyla onaylanmış hesap programını yeniden başlatacağını açıkladı. Şirket, 2021 yılından itibaren onay rozeti başvurularını mümkün hale getirmeyi planladığını belirterek yeni politikasını paylaştı.
Mavi onay rozeti alabilecek hesaplar:
Twitter, politikayı paylaşmakla birlikte bu politikaya dair sizlerin de geri dönüşlerini istedi. Şirket, yeni politikasıyla onaylanmanın ne anlama geldiğini, kimin onaylanabileceğini ve neden bazı hesapların onaylarını kaybedebileceğini tek tek açıkladı. Profili onaylanacak kişilerin hesaplarının ‘aktif ve tanınmış‘ olması gerektiği aranan ana şart oldu. Bu şart çerçevesinde profili onaylanacak hesap tipleri şu şekilde sıralandı:
- Resmi: Önemli devlet yetkililerinin ve devlet dairelerinin hesapları
- Şirketler, markalar ve kuruluşlar: Seçkin kuruluşların yanı sıra bunların liderleri ve göze çarpan yöneticilerini temsil eden hesaplar
- Haberler: Nitelikli haber kuruluşlarının resmi hesapları ile birlikte nitelikli kuruluşlarda çalışan gazetecilerin kişisel hesapları
- Eğlence: Film stüdyoları ve müzik kuruluşları gibi önde gelen eğlence şirketlerinin hesapları
- Spor: Spor ligleri, takımlar, kadrolu oyuncular, antrenörler ve sporcuların hesapları
- Aktivistler, organizatörler ve etkili diğer kişiler: Yukarıda açıklanan mesleki kategorilerin dışında kalan ve farkındalık oluşturmak; bilgi paylaşmak; topluluk üyelerini bir sebep etrafında harekete geçirmek; sosyoekonomik, siyasi veya kültürel değişikliğe ön ayak olmak ya da topluluğu teşvik etmek için Twitter’ı etkili bir şekilde kullanan kişiler
Twitter, Yanlış Bilgiler İçeren Tweetleri Beğenmeden Önce Kullanıcıları Uyaracak
Twitter tarafından yapılan yeni açıklamalara göre sosyal medya platformu, kullanıcılar yanlış bilgi etiketi taşıyan bir tweete beğenmeye kalktıklarında beğenmeden önce kullanıcıları uyaracak.
Sosyal medya platformları, uygulamaları üzerinden binlerce kişiye ulaşan yanlış bilgilere karşı savaş açalı epey uzun zaman oluyor. Bununla birlikte, bu ayın başlarında gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde yanlış bilgilerin yayılmasına karşı alınan önlemler daha da katılaşmıştı.
ABD seçimleri boyunca Twitter, yanlış bilgiler içeren tweetlere karşı oldukça proaktif bir yaklaşım sergiledi ve bu kapsamda mevcut ABD başkanı Donald Trump’ın tweetleri dahi “Yanlış bilgiler içeriyor” şeklinde etiketlenmişti. Twitter şimdi ise yanlış bilgiler içeren tweetleri etiketlemedeki yaklaşımını daha da katılaştıracağını açıkladı.
Twitter’ın açıklamalarına göre artık kullanıcılar, yanlış bilgi etiketine sahip bir tweeti beğenmeye çalıştıklarında bir açılır pencere uyarısı ile karşılaşacaklar. Twitter, yeni uygulamasıyla yanlış bilgiler içeren tweetlerin beğeni sayılarını ciddi şekilde düşürmeyi hedefliyor.
Twitter tarafından yapılan açıklamaya göre tweetlere eklenen uyarı etiketleri, yanlış ya da yanıltıcı bilgilerin yayılmasını yüzde 29 azaltmayı başarmış durumda. Yanlış bilgiler içeren tweetlerin beğeni sayılarını azaltmak, hem bu tweetlerin farklı kullanıcıların ana sayfasına düşmesinin önüne geçecek, hem de daha fazla beğeni almak isteyenlerin yanıltıcı bilgilere başvurmasını engelleyecek.