Twitter’da her gün yüz milyonlarca tweet gönderiliyor. Bu tweetler insanların nasıl düşündükleri, hissettikleri, davrandıklarıyla doğrudan ilişkili ve geniş bir perspektiften bakacak olursak da dünyanın nereye doğru gideceğine dair önemli ipuçlarına sahip. 

Kültür araştırmacıları ve veri analistleri ile iki yıllık bir süre içinde milyarlarca tweet’i analiz eden Twitter, bu konuşmalar içerisinde geleceği şekillendirmeye aday üç trendi belirledi ve 2022 Twitter Trendleri raporunu yayınladı. Gelin bu trendlere daha yakından bakalım…

Trend 1: Büyük Restorasyon (The Great Restoration)

Twitter’daki konuşmalar yaşadığımız pandeminin insanların bakış açılarındaki büyük değişimde önemli rol oynadığını söylüyor. İnsanlar kendi sağlıklarına ve gezegenin sağlığına odaklanmış durumda. Küresel ısınma, iklim krizi hakkındaki tweetler geçmişe oranla neredeyse iki kat artmış. Kullanıcılar, küresel iklim krizi ile ilgili sorumluluğun bireylerin omuzlarında olduğu duygusundan bıkmış ve şirketlerden bu konuda daha fazla sorumluluk almalarını bekliyor.

Bu konudaki tweetlerde “restoring” (restore etme), “rebalancing” (yeniden dengeleme) kavramlarının kullanımı geçmişe göre %64 artarken; “greenwashing” (sahte çevrecilik) kavramının kullanımı %158 artmış. Atıkla mücadele konusundaki tweetler geçmiş seneye göre her sene yaklaşık %109 artıyor. Twitter, konuyla ilişkili olarak, “brand activism” (marka aktivizmi), climate mitigation” (iklim krizinin etkilerini azaltma), “naturapaty” (doğal yollarla tedavi) kavramlarının kullanımında da belirgin bir artış tespit etmiş.

Twitter bu konuda markalara şunları öneriyor:

  • Konuşmayı bırakın: Eylemler kelimelerden daha güçlüdür. Tedarik zincirlerinde şeffaflığa ve izlenebilirliğe dikkat edin. Eski ürünlerin yeniden kullanılabilirliğine yönelik yönlendirmeler yapın. Yavaş gıda ve yavaş modayı benimseyin.
  • Müşterilere biraz ilgi gösterin: Müşterilerinizin sağlığına odaklanın ve onları neyin iyi hissettirdiğini öğrenin.
  • Görev üstlenin: Markanın hayranlarının en çok neye önem verdiğini öğrenin, kurumsal gücü kullanmak ve bir fark yaratmak için onlarla birlikte çalışın.
  • Rakiplerden oluşan bir ekip oluşturun: Sürdürülebilirliği birlikte üstlenmek için rakiplerle işbirliği yapın.

Trend 2: Hayranlar tarafından Oluşturulan Dünyalar (Fan-Built Worlds)

2022 Twitter Trendleri raporuna göre kullanıcılar artık sadece markaları takip etmiyor, markalar hakkında söz sahibi olmak ve yeni topluluklar, dünyalar oluşturmak istiyorlar. Cosplay, rol oyunları, sanal pazar yerlerinde aracılık gibi yöntemler ile fanlar markalarla bütünleşiyor. Özellikle kripto para birimlerine bağlı projeler ile hayranların bağlılığı marka ile hayran ilişkisini dönüştürüyor. Her yıl kripto paralar ve fan token’lar ile ilgili tweet sayısı ortalama %994 artıyor. 

Twitter ayrıca sanal ticaret ve sanal konserler gibi konulardaki artışlara dikkat çekerek kripto oyunları, moda ve koleksiyon ürünleri ve pasif gelir gibi konuların yıldan yıla %320 büyüdüğünü söylüyor.

Twitter’ın bu konuda markalara önerileri ise:

  • Markalar yerine hayranlar: Artık markanızın tek sahibi değilsiniz. Markanızı hayranlarınız ile paylaşın.
  • Taraftar alanlarını destekleyin: Hayranların kendi alanlarına ve kültürlerini geliştirme fırsatına ihtiyacı var. Örneğin; Zora gibi kripto pazarları, sanat etkinlikleri, lüks markalar ve müzik hashtag’leri ile kesişiyor ve yeni sosyal topluluklar yaratıyor.
  • Fiziksel ve dijital dünyalara erişimle ödüllendirin: Hayranlarınızın neleri sevdiğini öğrenin ve onları şaşırtmanın ve sevindirmenin dijital yollarını bulun.
  • İşbirliklerinizi yeniden hayal edin: Hayran tasarımları ve sanal ürünler gibi yeni projelerle markanın hayran kitlesinden içerik oluşturucuları destekleyin.

Trend 3: Sosyalleşen Finans (Finance Goes Social)

Rapora göre para konusu eskiden bir grup azınlığın konuştuğu bir konuyken, kripto paralarla birlikte büyük bir kitle para ve yatırım hakkında konuşmaya başladı. Uzman topluluklar oluştu ve sıradan insanlar kolaylıkla bu toplulukların bir parçası oldu. Artık finans ve yatırım ile ilgili üretilen bilgi çok daha erişilebilir.

Giderek daha fazla kullanıcının bilgiye erişmesi ile birlikte parayla ilgili konuşmalar arttı. Sektörde profesyonel olmayan kullanıcılardan veya meraklılardan gelen finans hakkında tweet’ler yıldan yıla %78 arttı ve 2021’de NFT’ler hakkında “evden çalışma” konusuna göre 17 kat daha fazla tweet atıldı. Twitter ayrıca DApp’ler, merkezi olmayan borsalar ve Stablecoin gibi konularda da %242’lik bir büyüme kaydetti.

Twitter’ın markalara önerisi:

  • Eğlenceli ve erişilebilir hale getirin: Markanızı daha eğlenceli, daha heyecanlı ve daha kapsayıcı hale getirmek için ne yapabileceğinizi düşünün.
  • Müşterilerinizin dünyasının bir parçası olun: Markaların NFT ve Metaverse konularına körü körüne atlamaması gerekir. Bunun yerine topluluklarınız için anlamlı bir şeyler yaratmaya odaklanın.
  • Lansmanınızı merkezi olmayan hale getirin: Gücü markadan insanlara yeniden dağıtmanın yollarını arayın. Onlara nasıl sahiplik ve değer verebilirsiniz? Deneyimlerini nerede nasıl kontrol edebilirler?

Raporun detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.