Hepimizin hayatında önemli bir yeri olan internet, içeriği her geçen gün genişleyen, derinleşen bir evren. Bu derin evrenden söz ederken neredeyse internet kavramıyla özdeşleşmiş bazı platformlar var. Google, Facebook, YouTube gibi platformlar hem internetin kitlelerin erişimine yayıldığı dönemde varlık göstermeleriyle hem de geçen zaman içinde kullanıcıların ihtiyacına göre kendilerini şekillendirmeleriyle, bu evrenin en güçlü oyuncuları haline gelmiş durumda. Bu haftaki yazımızda, Google’dan sonra dünyadaki en büyük 2. arama motoru kabul edilen YouTube (şaka değil gerçek) verilerine ve YouTube’daki son dönemin trendi olan ASMR akımına değineceğiz.
Dünyanın en popüler video içerik sağlayıcısı YouTube, bugün 11 yaşında. Kullanıcı sayısı 1 milyarın üstünde olan platform, tam 76 farklı dil seçeneğiyle dünyada internetin eriştiği alanın %95’ine ulaşıyor. Google ve Facebook’tan sonra internette en çok ziyaret edilen üçüncü web sitesi. Her gün yaklaşık 1 milyar mobil video görüntülenmesine ulaşıyor ve her dakika yaklaşık 300 saatlik video yükleniyor. Rakamlar etkileyici değil mi?
İlk kez karşılaşmıyorsunuz ama belki de ilk kez duyuyorsunuz: ASMR
YouTube video trendlerinde son dönemde yükselen bir akım var: ASMR: Automonous Sensory Meridian Response. Yani Türkçeye çevirirsek Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi. Hala “Yani?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen açıklamaya çalışalım. ASMR tepkisi kafa derisinde başlayıp vücuda yayılan sakinleştirici bir his. Beyin masajı olarak da bilinen bu his; fısıltılar, tıklamalar, hışırtılar gibi sesler ve sakinleştirici görüntüler ile tetikleniyor.
Örnek vermek gerekirse, biri saçımızla oynadığında, sevdiğimiz bir sesi dinlediğimizde, bebekliğimizde zihnimize kazındığı gibi bir mırıldanmaya maruz kaldığımızda beynimiz bu rahatlatıcı tepkiyi geliştiriyor.
İşte beyinde bu sakinleştirici hissi yaratmak için tasarlanmış videolara ASMR videoları diyoruz. Bugün YouTube’da yaklaşık 5.2 milyon ASMR videosu mevcut ve her geçen gün bu videoları üreten içerik oluşturucuları çoğalıyor. Google Dahili Verileri’ne göre 2015 yılında ziyaretçilerin ASMR videolarına olan ilgisi önceki yıllara göre %200 yükseldi ve bu ziyaretçilerin neredeyse yarısını yakınını Y kuşağı oluşturuyor.

google_asrm_trend
2011-2015 yılları arasında ASMR arama trendi

Önemli olan bir başka detay, ziyaretçilerin bu videoları izledikleri zaman dilimi. ASMR videoları izleyicilerinin çoğu, günün dinlenme, rahatlama zamanı sayılan 22.30 sularını tercih ediyor. Hatta bazı ASMR videoları uyku telkinine odaklanıyor ve izleyicilerinin rahat ve kolayca uyumalarını sağlıyor.
Şimdi gelin birlikte dünya genelinde popüler bazı ASMR kanallarına göz atalım ve markaların bu akım sayesinde yaratabileceği fırsatları konuşalım.
YouTube’da Başarılı ASMR Kanallarına Örnekler
Gentle Whispering
Gentle Whispering görüntülenme sayısı 16 milyona ulaşan ASMR videolarıyla YouTube’daki en önemli kanallardan. Videolarında mırıldanarak konuşuyor, peçete pamuk gibi yumuşak dokulara dokunma seslerini sıkça kullanıyor. Sizleri uyku telkinini işlediği videosuyla baş başa bırakıyoruz.

Heather Feather
Dünyadaki en popüler ASMR kanallarından biri olan Heather Feather, 3 milyon görüntülenmeye sahip başarılı videolarıyla ünlü. Saç ve baş masajını konu aldığı videosunu paylaşıyoruz.

Markalar ASRM akımını fırsata çevirebilir mi?
Çevirenler var bile!
Örneklerden gördüğümüz gibi ASMR videoları çoğunlukla ses ve dokunmaya odaklanıyor. Bu da videolarda sık sık nesneleri kullanmak anlamına geliyor. Örneğin; saç yıkama videosu bir şampuana, paket açma videosu bir ambalajlı yiyeceğe videosunda yer veriyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Özellikle yiyecek, içecek, kozmetik, kişisel bakım sektörleri bu akım için biçilmiş kaftan. Biraz da yaratıcılık işin içine girdiğinde neredeyse her sektör kendine bu akımda yer bulabilir.
Şimdiye dek hangi markalar ASMR akımını keşfedip kendilerine fırsat yarattılar, şöyle bir bakalım:
KFC
KFC ASMR akımını ürünüyle bağdaştıran ilk markalardan biri oldu. Şirketin CMO’su Kevin Hochman ASMR takipçileri için “Bu topluluk, duyusal ses deneyimine bayılıyor ve bu konuda çok hevesli . Bu videolar insanları büyük ölçüde rahatlatıyor, biz de acıktıklarında onlara aynı hissi sunuyoruz.” diyerek projenin markaya katkısını açıklıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=LuuSGq3o1uI

Dove
Uzun yıllardır çikolata mutluluk ve haz ile bağdaştırılıyor. İnsanların kendini mutsuz hissettiği zamanlarda bir parça çikolata ile kendilerini şımartmaları alışılageldik bir kurgu. Dove, ASMR akımı içinde rahatlatıcı ve dinlendirici bir atmosfer ile çikolata deneyimini birleştiriyor.

Ülker
Ülkemizden bir örnekle karşınızdayız. Hızlı tüketim gıda sektörü dendiğinde akla ilk gelen markalardan Ülker, ASMR akımını deneyimleyen markalardan oldu.

Şimdiye dek ASMR akımına dahil olan markalar daha çok hızlı tüketim markaları oldu. İşte tam da burada Google harika bir tüyo sunuyor: ASMR kitlesinin büyük çoğunluğu aynı zamanda teknoloji, oyun düşkünü ve bu kullanıcıların dizüstü bilgisayar, cep telefonu, oyun konsolları gibi tüketici teknoloji ürünleriyle ilgilenme şansı iki kat daha fazla! Hatta bir oyun tutkunun açtığı The ASMR Gamer adında binlerce takipçisi olan bir YouTube kanalı bile var. Bu da demek oluyor ki ASMR akımının dokunabileceği kitle tahminimizden çok daha geniş!
Son olarak;
Örneklerden ve öngörülerden anlaşılan o ki, ASMR akımına olan ilgi her geçen gün yükseliyor. Ve yine kesinlik kazanmış bir gerçek; bu videoların tutkunu dev bir kitle çoktan hazır! Kısa zaman içinde binlerce kişinin tutkunu olduğu bu trendle yaratıcılığın bütünleştiği keyifli projeler görmeyi merakla bekliyoruz!