Her gün sosyal medya platformlarının gelişimlerine ve yeniliklerine şahit oluyoruz. Platformlar, kullanıcılara daha kullanışlı ve eğlenceli çözümler üretme arayışına giriyorlar. Bizde son zamanların önemli olduğunu düşündüğümüz yeniliklerini derledik.
1-Facebook M : Sanal Asistan
Sanal asistan çalışmalarını bir süredir devam ettiren Facebook, M (Moneypenny) adındaki sanal asistanını tanıttı.
Sanal asistan yazılımları bir çok markanın ilgisini çekmiş gibi gözüküyor. Facebook’ta, Google Now, Apple Siri ve Microsoft Cortana gibi asistanların ilerleyişinden ve kullanıcıların ilgilerinden haberdar olacak ki ”Facebook M” adını verdiği ve geliştirdiği sanal asistanını kullanıcılara sunuyor. Akıllı telefonlardaki Facebook Messenger uygulaması içinde çalışacak olan bu yazılım yemek yenilecek yerleri, konser bileti vb konularda yardımcı olabiliyor.
01-facebook-m-sesli-asistan

Facebook’un asistanı henüz resmi olarak yayınlanmadı. Bu ekran görüntüleri, test edilen serverdaki kullanıcı görselleri. Facebook M şimdilik sadece İngilizce dil desteğiyle kullanılabiliyor olacak, ilerleyen zamanlarda da Türkçe dil desteği de gelebilir. Her ne kadar asistan uygulamaları pek kullanılmasada başta Siri olmak üzere diğer asistan uygulamaları ile yarışabilir seviyeye gelebilecek mi? Hep beraber göreceğiz.
2-Google’ın ”Akıllı Cevap” Özelliği
Google yeni geliştirdiği akıllı cevap (Smart Reply) özelliği ile gelen e-postalara ”otomatik yanıt” özelliği eklediğini duyurdu.
Google, e-postaların yapay zeka ile yanıtlanmasını amaçlayan yeni bir özellikle “otomatik yanıt” kavramını faklı bir boyuta taşıyor. Bu sistem ile kullanıcının yapması gereken, üretilen mesajı seçip göndermek. Bu özellik şimdilik evet/hayır gibi kısa cevaplar üzerinden çalışıyor. Uzun cevap gerektiren maillerde ise yine kullanıcının istediği yanıtı kendisi yazması gerekiyor. Gmail’i ücretli sürüm kullananların yanında ücretsiz sürüm kullanan kullanıcılar da faydalanabiliyor.
google-inbox-smart-reply-041115-559x1024-328x600

Sistem 20 bin farklı kalıpla cevap verebilme kapasitesini sahip. “akıllı cevap” özelliği, kullanımı sırasında bir aksaklık olmaz ise ilerleyen zamanlarda daha fazla kalıp mesaj eklenip, kullanıcılara daha fazla kolaylık sağlamayı amaçlıyor. İlk etapta ABD’de kullanılacak olan bu özellik, Google Inbox’ın iOS ve Android uygulamalarıyla uyumlu olarak çalışıyor olacak.
3-Facebook’u Arama Motoru Gibi Kullanma
Facebook, gerçek zamanlı arama için için Google’a ve Twitter’a meydan okumaya hazırlanıyor.
Facebook arama motoru özelliğini de aktif ederek Google’un tahtını almaya çalışıyor. Facebook’un arama motorunda 2 trilyon’dan fazla sayfa mevcut, neredeyse tüm internet sayfaları Facebook’un arama motoruna indexlenmiş ve her aranılan kelimeye göre uygun sonucu doğru bir şekilde karşınıza getirebiliyor. Google’dan farklı olarak kişiselleştirilmiş arama sonuçlarını bulmaya olanak kılıyor.
facebook-public-search
Facebook’ta sadece arama yapmak istenilen konu hakkında haberlere ulaşılabiliyor, yani alakasız ve istenmeyen konularla karşı karşıya kalınmıyor. Facebook’un arama motoru için görevli olan yöneticisi Tom Stocky yaptığı konuşma da “şuanda Facebook üzerinde günlük 1.5 milyar arama yapıldığını ve bu arama sonuçlarına bakarak böyle bir işe kalkıştık” diye açıklamada bulundu. Bu özellik şuan test aşamasında ve yalnızca İngilizce dil desteği veriyor, fakat Facebook ayarlarından dilini İngilizce yaparsanız sizde bu yeni özelliği test etme imkanına sahip olabilirsiniz.

4- Twitter, Favori Butonunu Kalp (Like) Butonu ile Değiştirdi
Twitter kurulduğundan beri ”fav” diye adlandırdığı butonunu kalp olarak değiştirdi.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter’da daha evvelden Retweet ve Favoriler adını verdiği özellikleri bulunurken artık favoriler butonuna değişikliğe gidilerek ‘kalp” adını alıyor. Kullanıcılar eskiden tweetin altındaki yıldız butonuna basarak favorileri alabiliyorken, uygulamadaki değişiklikten sonra yıldız simgesi yerine kalp simgesine basarak mesajı beğenilerine alabiliyor.

Twitter yaptığı araştırmalarda, insanların kalp butonunu daha çok sevdiklerini farketmiş. Twitter’ın böyle bir değişikliğe gitmesinin diğer bir sebebi ise yakın zamanda çıkardığı ve kalp simgesinin sıklıkla kullanıldığı ”Periscope” uygulamasıyla örtüşmek için olabilir.
5- Skype’dan Paylaş Butonu

Skype, kullanıcılarına herhangi bir bağlantıyı kendi Skype hesaplarından paylaşabilme özelliğini ekledi.
 
Kullanıcılar internette gezinirken beğendikleri bir bağlantıyı başta Facebook ve Twitter platformları olmak üzere rahatça sayfalarına paylaşa biliyorlar. Skype, kullanıcıların bu eğilimini farketmiş olacak kii artık kendi Skype hesaplarından ”paylaş” özelliğini ekliyor. Bundan sonra, söz konusu paylaşım butonuna tıkladığınızda diğer sosyal ağlarda olduğu gibi Skype üzerinden de arkadaşlarınızla istediğiniz bir bağlantıyı paylaşabileceksiniz.
share_article_tablet_mobile_d