Dijital dünyanın hızına yetişmek her geçen gün zorlaşırken, kendimizi göz açıp kapayıncaya kadar değişen özelliklerin içinde buluyoruz. Sabah uyanıp kahvenizi içerken dahi her gün kullandığınız uygulamaların yenilendiğini görüyor ve Facebook’un sadece ”Scroll” yapılan, Twitter’ın sadece tweet atılan, Instagram’ın da sadece fotoğraf paylaşılan bir yer olmaktan çıktığını farkediyoruz. En son neler olduğunu ya da bu yeniliklerin ne işe yaradığını çok uzaklarda aramayın diye, biz size getirdik. İşte sosyal medyada yaşanan son yenilikler:

    • Facebook, Videoları Otomatik Olarak Sesli Oynatma Özelliği Getirdi

    Facebook yeni özelliğiyle video izlemeyi daha kullanışlı hale getiriyor. Artık Facebook videoları içerik akışında sesi açık bir şekilde belirecek ve kullanıcı videoyu geçtiği zaman videonun sesi kaybolacak. Bu özelliği ayarlar kısmından kapatabildiğiniz gibi telefonunuz sessizdeyken de bu özellik çalışmayacak.

    facebook videos sound ile ilgili görsel sonucu
    Aynı zamanda siz ana sayfada gezmeye devam ederken picture-in-picture  özelliği ile video bir köşede, küçük bir çerçevede oynamaya devam edecek. Bu özelliğin video izlenimini artırmak için getirildiği düşünülüyor.

    • Snapchat’ten 25 Milyar Dolarlık Piyasa Değeri Bekleniyor

    Snapchat’in, New York borsasında ilk halka arz (IPO) için hazırlandığı duyuruldu. Açıklamada, şirketin söz konusu IPO’da yaklaşık 3 milyar dolar elde etmeyi amaçladığı bilgisine yer verildi. Uzmanlar, Snapchat’in artan zararına işaret ederek, IPO sayesinde şirketin finansman kaynaklarını artırmayı amaçladığını vurgularken, IPO’dan 3 milyar dolar elde edilmesi durumunda firmanın piyasa değerinin 25 milyar dolar olmasının öngörüldüğünü ifade ediyor. Amerika’da Snapchat’ten önceki en büyük halka arz, 2014 yılında Alibaba Group tarafından gerçekleştirilmişti.
    İlgili resim

    • Facebook, İş Dünyasının Yeni Adresi Olacak

    Snapchat’in neredeyse tüm özelliklerini kendisine ve Instagram’a, son olarak da WhatsApp’e aktaran Facebook; LinkedIn’in özelliklerini de kendine uyarladı. Artık Facebook’tan iş ilanı verebilecek ve iş başvurusu yapabileceksiniz. Facebook sayfaları 30 gün boyunca yayında kalan iş ilanları verebilecek, ve kullanıcılar da Facebook’taki bilgileriyle iş ilanlarına sadece birkaç dakikada başvurabilecekler. Bu özellik şimdilik sadece ABD ve Kanada’da kullanılırken yakında tüm dünyada kullanıma açılması bekleniyor.
    İş ilanlarının yeni adresi Facebook!

    • YouTube, Reklamları Kısaltma Yoluna Gidiyor

    Google, hem reklamverenlere hem de kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamak için; YouTube’un 2018 yılında geçiş özelliği olmayan reklamlardan vazgeçmeyi planladığını açıkladı. Yapılan değerlendirmelerde kullanıcılardan negatif bildirim alınması nedeniyle, ilk kez Nisan 2016’da yayına alınan geçilemeyen reklam özelliği sona erecek. Daha kısa reklam özelliklerinin deneneceğini belirten Google, bu süreyi 20 saniyeye indirebileceğini açıkladı.
    youtube videos on mobile ile ilgili görsel sonucu

    • Twitter’da Gündem, Canlı Yayınla Desteklendi

    Explore özelliğini sadece iOS üzerinden sunalı birkaç hafta olan Twitter, top trends kısmına Periscope üzerinden canlı yayınlar eklendiğini açıkladı. Kullanıcıların gündeme göz atarken, gündemle alakalı Periscope yayınlarına da göz atmasını kolaylaştıracak olan bu özellik Android cihazlarda Moments sekmesi altında görülebilecek.

    • Facebook Messenger’dan Para Gönderilebilecek

    TransferWise ile iş birliği yapan Facebook, para gönderme özelliğini tüm dünyadaki kullanıcılara sundu. Bu özellikle herhangi bir bankanın aracı olmadığı bir şekilde tüm dünyaya para transferi yapılabilecek ve para transfer süreci takip edilebilecek. Parayı gönderdiğiniz anda piyasadaki durumu neyse, paranızın değeri o şekilde hesaplanacak. Bu özellik sadece ABD’de kullanılabiliyorken; artık Kanada, Avustralya, Britanya ve Avrupa’da kullanılmaya başlandı.

    money transfer on facebook ile ilgili görsel sonucu

    • WhatsApp’in Sosyalleşme Ağı “Status” Kullanıma Sunuldu

    Daha önce Instagram ve Facebook’ta kullanıma sunulan Stories eklentisi, artık WhatsApp’a da uyarlandı. Şimdilik sadece Hollanda ve Fransa’da uygulanabilen eklenti, yakında tüm dünyada kullanıma sunulacak. Üzerinde uzun süredir çalışılan eklenti, Instagram hikayelerine kıyasla Snapchat’e daha yakın bir kullanım deneyimi sunuyor. Fotoğraf ve videoları seçtiğiniz kişilere gönderebileceğiniz, çıkartma ve emoji ekleyebileceğiniz WhatsApp Status de tıpkı Snapchat’te ve Instagram Stories’de olduğu gibi 24 saat içinde kaybolacak.

    unspecified

    • Merakla Beklenen Spectacles Piyasaya Sürüldü

    Snapchat’in yeni akıllı gözlükleri Spectacles ile insan gözüne benzer bir açıyla video kaydı yapılabilecek. 30 saniyeye kadar kayıt yapılabilen ve videoları cep telefonuna da gönderebilen gözlükler şarj edilebiliyor. Gözlükler internet üzerinden 130 dolara satışa sunuldu.

    snapchat spectacles ile ilgili görsel sonucu

    • Instagram’a Artık Fotoğraf ve Video Albümü Yüklenebilecek

    Yeni güncellemeyle birlikte Instagram’a artık tek seferde 10’a kadar fotoğraf ve video yüklenebilecek. En az 2, en fazla 10 fotoğrafla oluşturulabilen albümler; Instagram 10.9 ile birlikte hem iOS hem Android kullanıcılarına sunuldu.  Şimdilik sadece kare şeklindeki fotoğraf stilini destekleyen güncellemede, sadece kapaktaki fotoğrafın altına yazı yazılabilecek. Aynı paylaşım içerisinde paylaşılan çoklu fotoğraflarla bir yemek tarifinin her aşamasını ya da bir doğum günü partisindeki bütün anları tek bir paylaşımda gösterebileceksiniz. Çoklu fotoğraf paylaşımı birkaç yıldır sadece reklamverenler için kullanımdaydı.

    ınstagram photo album slider feature ile ilgili görsel sonucu

    • Facebook’tan Artık Bütün Haftanın Hava Durumu Takip Edilebilecek

    Geçtiğimiz sene getirdiği özellikle ana sayfada bizi hava durumu ile karşılayan Facebook, bu özelliği daha üst bir seviyeye taşıyor. Weather.com’dan alınan bilgiler dahilinde artık bütün haftanın hava durumu, kaç saat sonra güneş açacağı ya da ne zaman yağışın biteceği gibi bilgilere erişilebilecek. Bu özellik yakında tüm dünyada kullanıma açık olacak.

    İlgili resim

    • Facebook, Geliştiriciler İçin Yeni Teklif Sürümünü Duyurdu

    Facebook, reklamverenlerin tüketici taleplerini karşılamak için yeni bir teklif sürümünü duyurdu. Reklamverenler artık daha esnek olan teklifleri yönetebilecek, ölçümleyebilecek ve daha kolay talep edebilecekler. Böylece geliştiriciler, pazarlama API’larını kullanarak teklif reklamlarını programlı olarak oluşturup yönetebilecekler. Teklifler silinemeyecek veya güncellenemeyecek, ancak herhangi bir etkin reklam kampanyası durdurulabilecek. Yakında eski sürümleri kullanımdan kaldıracağını duyuran Facebook, geliştiricilerden güncel sürümleri kullanmasını bekliyor. 

    ff
    • Unutmadan; Daha Fazla Güncel Kalmak İsteyenler İçin F8 Konferansı Nisan’da

    Facebook, her yıl olduğu gibi bu sene de F8 Konferansı düzenliyor. San Jose’de yapılacak olan konferans, 18 ve 19 Nisan’da kapılarını açacak. Yapay Zeka ve Sanal Gerçeklik gibi önemli teknolojilerin konuşulacağı konferansta katılımcılar; Instagram, Messenger, Oculus, WhatsApp ve daha fazlasını içeren 50’den fazla geliştirici oturumuyla beraber Facebook’un uygulama ve hizmet ailesini kapsayan mühendislik, medya, reklamcılık ve araştırma odaklı görüşmelere ve demolara katılma imkanı bulacak. Aynı zamanda Facebook ekibiyle tanışıp; uygulama, işletme ve botlarınızı nasıl büyütüp optimize edebileceğinizi, ürün uzmanlarıyla konuşup kişisel destek alabileceksiniz. 21 Şubat’ta kayıtları sona eren konferans F8 2017 Online Experience adlı Facebook sayfasından takip edilebilecek.

    f8-press-asset-1200x6302x

    
    

    Son dönemde sosyal medyayı ilgilendiren yenilik haberleri şimdilik bunlarla sınırlı.
    Hep söylediğimiz gibi, gelişme ve yenilik konusunda sınır tanımayan bu dünya için konuşmaya ve okunmaya değer yeni haberler geldikçe, biz de sizin için derlemeye devam edeceğiz. 🙂