Sosyal medya; markalar açısından her geçen gün daha rekabetçi bir ortam haline dönüşüyor. Bu rekabetçi ortamda benzerler arasından sıyrılabilmek tabii ki fark yaratan içerikler yaratmaya bağlı. Peki sosyal medyadaki başarımızı ölçebilmek ve rahatlıkla başarılı olduğumuzu söyleyebilmek için hangi metrikleri değerlendirmeliyiz?
Sosyal medya başarınızı değerlendirme konusunda size fikir verebilecek başlıklar şu şekilde;
1.Aktivitelerin Niteliği ve Niceliği belli mi?
Sosyal Medya Başarınızı ölçümleyebilmek için öncelikle aktivitelerinizin niteliği ve niceliğini belirlemeniz gerekir. Belli konseptler ve sıklıklar altında içeriklenizi toparlıyorsanız kullanıcılarınızı anlayabilmek için verileri yorumlayabilir formata getirmiş olursunuz.
Aktivitelerin niteliğini ve niceliğini belirlemek için  3 sorunun cevabını buluyor olmanız yeterli;
*Hangi sıklıkla içerik yayınlıyorsunuz?
*İçerik türlerinizin yoğunluğu fotoğraflardan mı, videolardan mı yoksa sadece metin bazlı içeriklerden mi oluşuyor?
*İçeriklerinizde bahsettiğiniz konular çoğunlukla neler? Markanızla ilgili güncellemelere mi ağırlık veriyorsunuz yoksa kullanıcılarınızın beklentilerine dokunacak içerikler mi üretiyorsunuz?
Tüm bu sorulardan yola çıkarak ilk adımda sosyal medya stratejinizi oluşturan adımlara genel bir bakış açısı oluşturmanız mümkün. Bu adım sosyal medyadaki başarınızı ölçümlemeye başlarken size yol gösterici olacak.
2. Erişim Sayısını doğru değerlendirmek gerek!
Sosyal medya performansının değerlendirilmesi noktasında erişim oranı bir çok kişi tarafından temel ölçüt olarak kabul ediliyor. Sosyal medyadaki başarınızı ölçümlerken ikinci adım erişim değerlerinizi belirlemek olabilir.
Erişim değeri; markanızla ilgili içerikleri kimlerin gördüğünü gösteren bir ölçüt. Genel olarak ‘’içeriğimi kaç kişi gördü?’’ sorusuna cevap verse de tek başına performansın başarılı ya da başarısız olduğunu değerlendirme konusunda yeterli bilgi sağlamıyor. Bu noktada tıklanma sayısını anlamlı kılan nokta ise takipçi sayısı oluyor. Bir örnek üzerinden açıklayacak olursak; 200 fan sayısına sahipken 100 tıklanma alıyorsanız bu durum sizi oldukça başarılı kılıyorken; 100.000 fan sayısına sahip olduğunuz bir durumda 100 tıklanma sayısı başarısız olduğunuzu gösteriyor. Twitter’da ise takipçilerinizin ve içeriklerinizi retweet eden takipçilerinizin toplam sayısı erişim değerinin belirlenmesinde rol oynuyor.
3.Benchmark alabileceğiniz etkileşim oranlarını biliyor musunuz?
Etkileşim Oranı büyüktür Erişim!  Etkileşim oranı markanızın sosyal medyadaki başarısını belirlemek açısından, erişim değerinden daha büyük bir etkiye sahip. Etkileşim oranı, içeriğinizi kaç kişinin gördüğünden daha öte, bu kişilerin ne kadarının sizinle temas halinde olduğunu gösteriyor. Bir örnek üzerinden açıklayacak olursak; bir tarafta kullanıcılarınızın içeriklerinizi timeline’ları üzerinde gördüğünü ve herhangi bir etkileşimde bulunmadan sayfayı scroll etmeye devam ettiğini düşünelim. Diğer tarafta ise içeriğinizi timeline üzerinde gördükten sonra beğendiğini, yorum yaptığını ve hatta içeriğinizi paylaştığını varsayalın. Tercihiniz ilk seçenekten yana mı olurdu ikinci seçenekten yana mı? Doğru cevap; ikinci seçenek! 🙂
Kısacası kullanıcılarınızın markanızla olan etkileşimi aslında sosyal medyadaki başarınızı ölçümlemek için en stratejik nokta diyebiliriz. Aşağıda belirtilen rakamlar üzerinden mecralara göre etkileşim değerinizle ilgili analiz yapabilirsiniz;
Facebook’a göre benchmark alabileceğiniz marka etkileşim oranı;
%1’in üzerindeyse başarılı
%0,5 ile %0,99 arasında ise ortalama
%0,5’in altında ise hedef kitlenin beklentilerinin altında olarak değerlendiriliyor.
Twitter için ortalama değer %0.07 iken; LinkedIn için %0,54 olarak belirtiliyor. Yani Twitter ve LinkedIn’deki etkileşim oranları bu rakamlara eşitse ortalama bir başarı oranına, üzerindeyse yüksek bir başarı oranına ulaşılmış diyebiliriz.
4. Rakipler ne durumda? Kıyaslayın!
İşlerin bireysel olarak yolunda olması son derece önemli ve motive edici fakat rakiplerinizin durumunu bilmeden yaptığınız her değerlendirme ne yazık ki bireysel bir başarı olarak kalmaya devam ediyor. Bu sebeple hangi alanda olursa olsun, rekabeti göz önünde bulunduracak olursak rakiplerin neler yaptığını takip etmenin ve performanslarını kendi performansımızla kıyaslamanın gelişim sağlamak ve başarı hakkında objektif bir fikir edinme yolunda en önemli adım olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin otelcilik sektöründe bulunan markalara ait etkileşim oranlarını incelendiği tabloda, AirBnb’nin tek başına Kuzey Amerika otelcilik sektöründeki ortalama etkileşim değerine çok yakın bir orana sahip olduğu görülüyor. Fakat AirBnb ile aynı hedef kitleye sahip sektördeki diğer markaların etkileşim değerleri incelendiğinde aslında AirBnb’nin çok da başarılı bir etkileşim oranına ulaşamadığını görüyoruz.
Airbnb

Başka bir örnekte de uçuş firması JetBlue’nun kullanıcılarına geri dönüş süresi standartlarında Kuzey Amerika ortalamasının üzerinde olduğunu görüyoruz. İşin içine diğer uçuş firmaları ve bu firmaların kullanıcılarına dönüş yüzdeleri girdiğinde ise JetBlue’nun başarı oranı ne yazık ki tersine dönüyor. KLM ve IndonesiaGaruda firmalarının JetBlue’ya kıyasla çok daha yüksek başarı yüzdelerine sahip olduğunu söylemek mümkün.
Cust Serv2
Bu maddeler ve bunlara ek olarak ekleyebileceğiniz markanızın stratejisi için önem teşkil edeceğini düşündüğünüz kriterler doğrultusunda adım adım gerçekleştireceğiniz analiz süreci, markanızın sosyal medyadaki başarısı hakkında genel olarak bir fikir edinmenizi, büyük resim içerisindeki yerinizi görmenizi ve aslında en önemlisi devam eden süreçlerdeki stratejinizi doğru belirlemenizi sağlayacaktır.