Meerkat platformunun hızlı yükselişi, Twitter’ın canlı yayın serüveninde aldığı yeni kararları, Facebook’un bankacılık sektöründe küçük görünen büyük adımları, Swarm’ın mesajlaşma isteği, Youtube’un videolarına gelen yeni özellikleri ve viralitesi yüksek hashtagleri ile sosyal platformlar bu ay yine hareketli idi.
1- Twitter, Meerkat ile yollarını ayırdı, Meerkat’in kullanıcı sayısı %30 arttı!
Kişisel gazetecilik konusunda en güzel örneklerden biri olan Meerkat, “yayıncı” olmak isteyen herkes için bir platform sağlıyor. Yaşanan bir olayı, önemli bir haberi aynı canlı yayın gibi takipçilerinin izleyebilmesine imkan sağlıyor.
Nasıl çalışıyor?
Twitter ile kayıt olarak kullanmaya başlayabileceğiniz Meerkat, livestream başladığı anda Twitter profilinizden takipçilerinizin izleyebilmesi için link atıyor. Takipçiler link’e tıklayarak livestream yayına katılabiliyor. Videoların kayıt işleminin sadece cep telefonuna, yani herhangi bir sunucuya kayıt olmaması da güven veren bir yönü olarak dikkat çekiyor.
Bu ay neler oldu?
120 bin kullanıcıyı geride bırakan ve Twitter’da kullanıcıların birbiriyle biraz daha yakın iletişim kurmasını sağlamasının yanında, ilk bakışta bir Twitter ürünü izlenim verse de, ilk büyük darbesini de Twitter’dan aldı. Twitter, geçtiğimiz Cuma günü uygulamanın social graph’e erişimini engelledi. Bu durum Meerkat’e giriş yapan kullanıcıların, Twitter’daki takipçi bilgilerinin otomatik olarak uygulamaya aktarılmayacağı, kullanıcıların kendi çabasıyla bu isimlere erişmesi gerekeceği anlamına geliyor. Sosyal medyaya düşen bu haber sonrası Meerkat 3-4 günde 40.000 yeni kullanıcı kazanırken, kullanıcı tarafından yapılan livestream sayısı da %30 ile %40 arasında arttı ve hala Apple Store’da ‘Best New Apps (en iyi uygulama) olarak yerini koruyor.
2- Twitter, canlı yayın için Periscope’u satın aldı!
Periscope nedir?
Canlı yayınlanan videolara anında dahil olabilme ve yayınlanan eski videolara ulaşma imkanı sağlayan Periscope, yayıncı olmak isteyenlerin hayatını kolaylaştırmak için hazırlanmış henüz beta sürümünde olan bir uygulama.
Nasıl çalışıyor?
Henüz resmi olarak yayına alınmayan Periscope uygulaması o an canlı yayın olan bir video ile açılıyor, kullanıcı isterse eski yayınlara da ulaşabiliyor. Yayınınızı herkese açık veya özel yapabilme imkanı sunan Periscope, videolara ulaşılabilmesi için Meerkat gibi Twitter linklerini kullanıyor.
Bu ay neler oldu?
Twitter’da canlı yayın devrinin başlamasına az bir süre kalmış görünüyor. Twitter’ın canlı video yayın servisi Periscope’u satın aldığına dair dedikodular geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. Henüz beta versiyonunda olan Periscope’un Twitter hesabından yapılan bir paylaşım ile Periscope’un Twitter’a satışı resmen onaylandı.
Söz konusu olan tweet’te Periscope, Ocak ayından bu yana Twitter’ın bir parçası olduğunu belirtirken bu duyuruyu Twitter, RT yapmayı da ihmal etmedi. Böylece geçtiğimiz hafta satın alma işlemi resmiyete kavuşmuş oldu. Söz konusu anlaşmanın ayrıntıları ve Twitter’ın canlı yayın şirketine ne kadar ödediği bilinmiyor.
3- Swarm’a direkt mesaj özelliği geldi.
Swarm nedir?
Geçen sene Foursquare ikiye bölünerek Swarm adında bir uygulamayı kullanıcılarına sundu ve Swarm’un gelişi Foursquare’ın biraz daha şehir rehberi uygulaması havasına bürünmesine yardımcı olmuştu çünkü check-in’ler Swarm üzerinden yapılmaya başlanmıştı.
Bu ay neler oldu?
Tüm dünyada milyonlarca kişinin yeni mekan keşfetmek için ve yer bildirimi yapmak için kullandığı Swarm uygulamasına yeni bir güncelleme geldi. Yeni gelen güncellemeden sonra Swarm kullanıcıları birbirlerine artık direkt mesaj gönderebiliyor. Mesajlaşacak olan kişilerin Swarm’da birbirleriyle arkadaş olmaları gerektiğini hatırlatalım. Ayrıca Swarm’a tıpkı WhatsApp’ta olduğu gibi grup sohbeti özelliği de eklendi.
4- Whatsapp’a sesli arama özelliği geldi!
WhatsApp’ın sesli arama özelliği neredeyse birkaç yıldır konuşulan bir olay. Geldi, gelecek, gelince paralı olacak, hiç gelmeyecek dedikoduları arasında WhatsApp, geçtiğimiz aylarda Android işletim sistemi için testlere başlamış, hafta sonu da tüm dünyada birçok kullanıcı WhatsApp sesli arama özelliğine kavuşmuştu. WhatsApp’ın sesli arama özelliğinin kullanılabilmesi için WhatsApp’ın resmi web sayfasından güncel versiyonu cihazlarınıza yükleyebilirsiniz. Sesli arama özelliği iOS ve Blackberry cihazları için ne zaman aktif hale geleceği henüz belli değil. Android kullanıcılarının rootsuz olarak ulaşabildiği bu özelliği, iPhone kullanıcıları henüz maalesef kullanamıyor.
iPhone kullanıcıları bu yeni özellikten şimdilik mahrum kalırken, WhatsApp’ın üzerinde çalıştığı söylenen iOS beta sürümüne ait ekran görüntüleri geldi. WhatsApp’ta birkaç küçük arayüz değişikliği göze çarpıyor.
5- YouTube’a 360 derece video desteği geldi.
Youtube 360 ile daha ayrıntılı bir izleyici olabilir, videoların içinde kendinizi kaybedebilirsiniz…
Dünyanın bir numaralı video izleme platformu YouTube artık 360 derecelik videoların izlenmesini mümkün kılıyor. Şu an YouTube’un bilgisayar ve Android sürümlerinde kullanılmakta olan 360 derece video izleme desteği çok yakında iOS için de kullanıma sunulacak. 360 derecelik videoların bilgisayarlarda izlenebilmesi oldukça kolay. Videonun sol üst köşesinde yer alan butonu mouse ile kontrol etmeniz yeterli. Android cihazlarda ise bu durum daha kolay görünüyor. Telefonunuzda yer alan sensörler aracılığıyla 360 derecelik videoları cihazınızda bir oyun oynarken yaptığınız gibi sağa-sola ya da yukarı-aşağı götürerek rahatlıkla izleyebilme imkanı sunuluyor.
Diğer video paylaşım siteleri de ön hazırlıklara başlayacak gibi görünüyor. 360 Derecelik açı ile çekim yapan kameralar yakın zamanda pek çok kişinin ilgi odağı haline gelmişti ama maalesef video paylaşım siteleri desteklemediği için popülerleşemiyordu. Yayınlanması çok güç olan videolar Youtube tarafından alt çalışma gerçekleştirerek kullanıcılarına böyle bir sunum yapacağını duyurdu. Bu gelişme, kamera üreticilerini de 360 derecelik kameralar üretmesi konusunda teşvik edeceğe benziyor.
6- Facebook’ta para transferi döneminin başlayacağını duyurdu!
Sosyal ağ sitesi Facebook, yakın gelecekte Facebook Messenger üzerinden para transferi yapılabileceğini duyurdu. Yapılan para transferinden komisyon alınmayacak.
Facebook’un bir süredir kulislerde konuşulan yeni özelliği resmi olarak duyuruldu. Artık Messenger uygulaması üzerinden para transferi yapılabilecek. Para göndermek için uygulama üzerindeki ‘$’ işaretine tıklamak yeterli. Facebook, konu ile ilgili yayınladığı basın açıklamasında “Facebook Messenger’a insanların arkadaşlarına çok daha güvenli ve kolay bir şekilde para yollamasını mümkün kılacak yeni bir özellik ekliyoruz. Önümüzdeki aylarda ABD ’de bu özellik kullanıma girecek. Kullanımı kolay ve bedava olacak.” dedi. Para göndermek isteyenler bu özelliği Touch ID (parmak izi) ya da PIN numarası gibi ek güvenlik önlemleriyle beraber kullanabilecek. İlk olarak MasterCard ya da Visa’ya bağlı olan ABD’deki bir banka hesabıyla birlikte kullanılabilecek. Elbette parayı alan kişinin de benzer bir kartı ve banka hesabının bulunması gerekiyor. Gelen para bu hesaba otomatik olarak aktarılıyor.
Facebook’un para transfer özelliği Türkiye’de uygulanabilir mi?
Türkiye’de bankaların birçoğu kendi müşterileri arasında para transferlerinden bile belli bir oranda masraf ya da komisyon alıyor. Facebook’un para transferlerinden ücret almayacağı düşünülürse, Türkiye’de bu özelliğin uygulanması biraz zor görünüyor.
7- #QuokkaSelfie akımı çok konuşuldu, #ChildHoodChallenge akımı başladı!
Quokka nedir?
Ülkemizde pek tanınan bir hayvan olmasa da dış görünüşünden ve surat ifadesinden dolayı dünyanın en mutlu hayvanı sıfatını taşıyan Quokka isimli bu kanguru cinsi, Avustralya’nın batı kesimlerinde yaşıyor. Ağaç kanguruları olarak da bilinen küçük ve sevimli olan Quokka’ların insanlarla ilişkileri de oldukça iyi.
Bu güzel ilişkiler sayesinde Quokka’lar ile selfie çektirmek şu sıralar moda olmuş durumda. Ortalama bir kedinin boyutlarında olan bu hayvana Avustralya’nın bazı bölgelerinde dokunmanın 100 dolar cezası olduğu da söyleniyor.
Biraz zor ama olur da bir gün arka bahçenizde bir Quokka ile karşılaşırsanız, selfie çekmeyi unutmayın. 🙂
#QuokkaSelfie hashtag’i ile paylaşılan, Quokka ile çekilmiş olan selfielerden başlıcaları;
#ChildHoodChallenge
Yine bir meydan okuma akımı diyebiliriz. “Ice bucket challenge” kampanyasını bilenlere yabancı gelmeyecek olan bu akım bu sefer sosyal sorumluluk projesi kapsamında yapılan bir çalışma olmamakla birlikte henüz sadece Türkiye’den yapılan paylaşımlarla beslendiğini görüyoruz.
Instagram’da yeni başlayan bu akımda kullanıcılar kendi çocukluk resimlerini paylaşarak arkadaşlarına meydan okuyor. Meydan okunan kişi meydan okumayı kabul etmesi durumda kendi çocukluk resmini paylaşmak zorunda kalıyor.
Sosyal medyada 4 haftadaki gelişen 7 yeniliği sizler için bir araya getirmeye çalıştık. Sosyal medya hız kesmiyor, biz de sizin için kaydetmeye devam ediyoruz.