Sosyal medya geniş kitlelere hitap eden pek çok hesabın varlığına sahip ve bu ağlar giderek genişliyor. Fakat bazı durumlarda bu hesap ya da hesapların gerçek amaçlarını kontrol etmek zorlaşabiliyor çünkü hedef kitleleri birbirinden farklı bu hesaplar için bazen sosyal medya, baskın taraf olmaya yönelik hizmete dönüşebiliyor. Bu durum sosyal medyanın güvenilirlik ve şeffaflığını yitirdiği anlamına geliyor ki özellikle markalar için bu durum çoğu zaman yanıltıcı bir algıya sebep olabiliyor. Özellikle içgörü edinmek istenilen noktada, kullanıcılara hep daha iyisini sağlama ve onları anlama özelinde ne yazık ki elde edilen veriler, yanlış ya da gerçek olmayan kullanıcıların fikirleri ile karmaşıklaşıyor.
Instagram ve Twitter bu amaçla yola çıktı ve özellikle kullanıcıların anonim yapılarını biraz daha reel bir kimliğe büründürmeye karar verdi.

”BU HESAP HAKKINDA” İLE REEL KULLANICI BİLGİLERİ

Geniş takipçi sayısına sahip hesaplarda artık ‘’Bu hesap hakkında’’ bölümü ile kullanıcının Instagram’a katıldığı tarih, hesabın bulunduğu ülke ve yeri, geçen yıl boyunca hesap adındaki değişiklikler ve bu hesaba bağlı farklı hesapları görebileceksiniz. Hatta hesapta aktif olan reklamları dahi görebileceğiniz bir sistem yer alacak.
sosyal medyada fake hesaplar hesap
Hesap sahipleri bir yandan bu seçenek ile ulaşılabilir olduklarını ve reel kimliklerini kanıtlayabilecek ayrıca bu bölüme kendilerine dair bilgiler girebilecekler.
Bu özellikler ile gerçekleştirilmek istenen elbette tek bir amaç var o da sosyal medyanın giderek daha anonim yapısını gerçeğe yakın hale getirebilmek. Siyasi ve toplumsal her alanda anonim insanlar birbirlerine karşı giderek artan baskıcı ve saldırgan tavırlar sergiliyorlar. Bu durum herkes için rahatsız edici hale gelmeye başladı.

INSTAGRAM MAVİ TİK İÇİN TALEP ALABİLİYOR

Bundan önce onaylı hesapların göstergesi olan mavi tik alabilmek için işleyen bir başvuru sistemi yoktu. Instagram kendi seçtiği hesaplar üzerinden, toplumda tanınır ve geniş kitlelere seslenen hesaplara otomatik olarak bu hakkı sağlıyordu.
Artık onaylı bir hesaba sahip olmak için herkes başvuruda bulunabiliyor. Instagram üzerinden yapılan başvuruda, hesap özgünlüğüne bakılırken aynı zamanda eksiksiz ve aktif bir kullanıcı hesabı izleniminin sağlanıyor olması gerekiyor.
Onaylı hesabınız olması halinde eksiksiz doldurulması gereken bilgiler listesi olacak ve bu hesaplar Instagram için daha reel bir kimliğe sahip olduğunuzun göstergesi.

DAHA FAZLA GÜVENLİK İÇİN; ÜÇÜNCÜ PARTİ KİMLİK DOĞRULAMA

Bu özellik yine “ayarlar” sekmesi altında bulunacak ve şifrenizi doğrulamak için SMS’lerden daha güvenli olan LastPass veya Dashlane gibi uygulamaları kullanmanıza olanak tanıyacak. Bu özelliklerle ilgili kesin bir yayımlanma tarihi verilmemiş olsa da duyuru, özelliklerin şimdiden kullanıma sunulmaya başlandığını ve önümüzdeki haftalarda tüm kullanıcılara sunulacağını söylüyor.
sosyal medyada fake hesaplar hesap
Yapılan açıklamada yetkililer: “Günümüzün güncellemeleri artık, spam ve kötü amaçlı içerik filtreleri ve hesapları rapor etme ya da engelleyebilme gibi mevcut araçlara dayanıyor. Kötü oyuncuları Instagram’dan uzak tutmak için daha çok işimiz olduğunu biliyoruz ve bunu yapmak için daha fazla araç geliştirmeye devam ediyoruz.’’ açıklamasında bulundular.

TWİTTER SİYASİ GÜDÜMLÜ GRUPLAR TARAFINDAN YAPILAN MANİPÜLASYONU DURDURMAK İÇİN AÇIKLAMADA BULUNDU

Twitter da Facebook ve Instagram’da olduğu gibi manipülasyonun yoğun yaşandığı ve kimlik karmaşası yaşanan platformlardan bir diğeri.
Özellikle siyasi konularda yoğun bir algı yönetiminin yaşandığı platform, şeffaflık algısını yitirdiği yönündeki görüşleri iyileştirebilmek adına bundan sonra atılan tweetleri ‘’promoted – issue’’ olarak işaretleyecek.
Facebook’ta olduğu gibi Twitter, “siyasi ya da amaçlı” tweetleri burada tanımlarına dahil ederek herkes tarafından görülebilir kılacak. 2016 ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde siyasi olarak motive olmuş grupların manipülasyonuna yönelik son araştırmalarda bulunan reklamların büyük çoğunluğu adayların kendileriyle bağlantılı değildi.
Bu nedenle, bu tarz reklamların yanlış kullanımın önüne geçilebilmesi için Twitter ve Facebook’ta daha fazla bilgiye yer verilecek. Reklamverenin kim olduğunu görebilecek ve reklam hakkında detaylı bilgi herkesin erişim sağlayabileceği şekilde olacak.
Facebook’tan sonra özellikle Twitter ve Instagram’ın güvenlik adına fake hesapları azaltmak adına başlattığı çalışmaların devamı gelecek gibi duruyor. Sosyal medyanın karmaşık yapısı içinde markaların daha doğru iç görüler edinmelerinin, yaşanan olaylarda gerçek bir insan profiliyle iletişimde bulunmaları herkes açısından oldukça önemli bir durum. Gelecek günlerde bunun adına atılacak adımları hep birlikte takipte olacağız.
Önceki blog yazımız ”Marka Bilinirliğini Artırmak İçin Sosyal Medya Anketleri Nasıl Kullanılır” 
Kaynak: https://marketingland.com/instagram-fights-back-against-fake-accounts-bad-actors-with-new-safety-tools-247093