Son dönemin en popüler konu başlıklarından “Metaverse” çok uzak olmayan bir zamanda hayatımızın bir parçası olacak görünüyor.

Hatta öyle ki ilginç bir şekilde VR/AR uygulamalarıyla, blockchain teknolojisinden NFT’ye, online oyunlardan, 5G teknolojisine kadar kapsayıcı bir terim haline geldi.

Tüm bu birbirinden bağımsız gibi gözüken teknolojileri birbirine bağlamakta Metaverse bu açığı kapatacak gibi görünüyor. Öyle ki, zamanımızı birbirinden farklı dünyaların bulunduğu sanal ortamlarda, gerçekmiş gibi hissettiren bir evrende geçirebiliriz. Dijital bağlantının bir sonraki aşaması olan “Metaverse” sürükleyici ve etkileyici bir deneyimi sunmasıyla farklılaşıyor.

Yakın dönemde Meta’nın CEO’su Mark Zuckerberg’in açıklamaları da “Metaverse” dünyalarına farklı dijital araçlarla da bağlanabileceğimizi gösteriyor.

Mark Zuckerberg’in “Metaverse” dünyasında odağa aldığı VR deneyimi ile bu dünyaları hali hazırda geliştirmeye başlamıştı. Popülerliği artan VR/AR teknolojilerinin de ötesinde, Meta kullanıcıların Horizon dünyasına bağlantılarında yeni yollarla da bağlanmasını sağlamak istemeleri hiç de şaşırtıcı değil.  

Meta’nın Horizon platformları VR teknolojisini odağına alsa bile telefonlarımızdan da erişimde bir ağ geçidi olmasını sağlamaya çalışıyor. Kullanıcılar Facebook ve Instagram uygulamalarından da Horizon dünyalarına erişebilecekler ve zamanla daha da fazlasına erişebilir olacaklar. Kullanıcılar yakında Horizon’daki avatarlarına telefonlarıyla da etkileşime geçiyor olabilecekler.

Oyun dünyasının PC ve konsol dışına, telefona taşınması ile birlikte etkileşimlerin devam etmesine olanak sağlaması ile Horizon’da bu fırsatı kovalıyor. 

Bu kullanıcıların ister VR teknolojisi ile ister telefon ekranlarındaki kontroller aracığıyla dijital avatarlarına istediği araçlar üzerinden bağlanabileceği anlamına geliyor. Meta, uzayda toplantı veya etkinlik vizyonunun çok ötesinde sadece VR ile değil, onun etrafında dijital araçlarla genişlemeye devam ediyor.

Günümüzde online oyunlardan aşina olduğumuz dijital avatarlar ile “Metaverse” sistemine bağlanılacak. Bu nedenle dijital avatarlar daha da önemli hale gelecek. Çünkü çeşitli platformlardan dünyalara bağlanan tüm kullanıcıların bir kimlik edinmesi gerekecek.

Metaverse dünyalarında karakterler dijital nesneleri ile kendini tanımlayacak. Bu nesneler ile karakterini daha farklı özelliklerle donatabilecek. Alışveriş yapacak, kafelerde arkadaşlarıyla buluşma ayarlayacak hatta belki de özel tasarım giysiler giyebilecekler. Hatta bu nesneleri NFT olarak satışa çıkarabilecek veya satışa çıkarılmış özel tasarımları satın alabilir olacak.

Dijital nesnelerin, dijital dünyada böylesine yer edinmiş olması ise “Metaverse” dünyalarında da öne çıkacağının bir göstergesi olarak okunabilir. Günümüzde birçok marka “Metaverse” dünyalarına adım atmaya çalışmakta, her gün yeni projelerle birlikte daha sık görünür olmaktadır. “Metaverse” dünyalarında sosyal yaşamımızı dijitale taşıyarak sürükleyici ve etkileyici bir deneyim olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.