Son haftalardaki popülerliğini yok saymamızın oldukça zor olduğu yeni uygulama Vero, diğer sosyal medya uygulamalarının algoritma temelli yapılarına ve reklam esaslı sürdürülebilirliklerine bir alternatif olarak doğdu. Vero aslında hiç de yeni bir uygulama sayılmaz. 2015 yılından beri var olan uygulama ve bu günlerde hızlı bir yükselişe geçti. Peki neden şimdi sorusu ise herkesin biraz da olsa aklını kurcalıyor. Bu noktada en sabit tahmin olarak Instagram’ın algoritma yapısına karşı çok iyi bir alternatif olması olabilir.

VERO INSTAGRAM’A BİR ALTERNATİF OLARAK MI DOĞDU?

Aslında Vero’nun tasarımı Instagram’a oldukça benziyor. Resimlere odaklanarak müzik, bağlantı, kitap ve film önerileri ve diğer paylaşım seçenekleri de dahil olmak üzere Vero’da daha geniş bir içerik yelpazesi yayınlayabilirsiniz.

Vero bir alternatif mi yoksa daha fazlası mı?
Uygulamayı tamamladığımızda ortaya çıkan şey yeni bir sosyal medya uygulaması değil sosyal medya için online olmanın yeni bir yoluydu.

Vero kendi tanıtımı için şu cümleleri kullanıyor:‘’Uygulamadan çıkmadan müzik dinleyebildiğiniz, alışveriş yapabildiğiniz ve bunlar olurken herhangi bir reklamla karşılaşmadığınız bir uygulama tasarladık. Uygulamamızda hiçbir algoritma yok, gönderilerinizin sıralanması ve görünüm seçenekleri ile ilgili bir dizim tasarlamadık. Bunları sizin kontrolünüze bıraktık. Uygulamayı tamamladığımızda ortaya çıkan şey yeni bir sosyal medya uygulaması değil sosyal medya için online olmanın yeni bir yoluydu. Başaramadığımız şeylerden daha azı ve yaptığımız harika işlerden çok daha fazlasıyız.’’
Vero’nun bir sonraki adımı ne olacak ve nasıl bir süreci takip edecek, bunları tahmin edebilmek çok zor fakat Vero’nun bu kadar hızlı popüler olmasını sağlayan ders verici yönlerini sizler için derledik:

Alternatif Sosyal Medya Uygulamalarına Karşı Büyük Bir İştah Var

Gönderi oluşturmak istediğinizde bu gönderinin hangi kategoriye ait olduğunu belirleyerek, insanların sosyal medyayı daha rahat kullanmasını sağlayabiliyorsunuz. Trendler bölümünden Vero’da popüler olmuş içeriklere ulaşabileceğiniz gibi arama kısmından yeni arkadaşlar bulabiliyorsunuz.
Öncelikle reklamsız ve algoritmasız. Snapchat tam da bu noktada oldukça iyi bir örnek. Snapchat ilk ortaya çıktığı Facebook’a karşı olanlar tarafından, birden ortaya çıkan ve silinen görsel özelinde büyük bir hayran kitlesi yarattı fakat aynı kitlenin zamanla kontrolünü korumayı ne yazık ki başaramadı. Algoritmasındaki eksiklikler ve sonrasında bu durumu toparlayamaması sonucunda kullanımı düşüşe geçti ve Vero için bu durum da ihtimaller arasında.

Vero’yu İndirmek İçin Elinizi Çabuk Tutun

Mobil cihazınıza indirdiğiniz uygulama Instagram’la Facebook arası bir deneyim sunuyor ancak ikisini de karşılamıyor. Arkadaşlarınızı ekleyip takipçi edinebileceğiniz uygulamada kişileri yakın arkadaş, arkadaş ve tanıdık olmak üzere 3 farklı gruba ekleyebiliyorsunuz. Paylaşımlarınızı yaparken hangi grupları dahil edeceğiniz de yine sizin kontrolünüzde. Uygulama ilk 1 milyon abone için ücretsiz olduğunu duyurmuştu.
Yine Vero’dan gelen açıklamaya göre reklam kullanımına karşı ciddi ve sabit bir tutum sergileyecekler. Yani ilerleyen zamanlarda da reklam olaylara dahil olmayı hiç düşünmüyorlar. Peki bu uygulama nasıl para edecek diye soracak olursanız, uygulamanın şimdilik ücretsiz olduğunu ve sonrasında giriş yapan kullanıcılar için yıllık bir ücretlendirmesi olduğu belirtildi.

Instagram'a benzer bir arayüz.
Vero’nun tasarımı Instagram’a oldukça benziyor.
Sosyal Medya Pazarındaki Büyüme

 Vero’nun uygulama içinde gerçekleşen alımlardan keseceği belirli miktarlardaki ücretler de uygulamanın reklam dışındaki kazanç sisteminin bir parçası olacak gibi duruyor.
Şimdilik Vero’nun kazancını ne üstünden döndüreceği konusunda kesinlik sağlanamasa da bunu nasıl ve ne şekillerde yapacağı her birimiz için merak konusu.
Tüm bunların anlamı tam olarak ne ve Vero uygulamasına karşı nasıl bir tavır sergilemeliyiz. İşiniz ya da kendiniz için konuşacak olursak Vero uygulaması dikkat edilmeye değer mi?
Şimdiden işinin hiç kolay olmayacağını söyleyebiliriz çünkü uygulamalar konusunda oldukça bolluk yaşadığımız bir dönemdeyiz. Popüler olan bunca app arasında belki de Vero farklılaşmayı başarır ve kalıcılığını sağlar.

Vero'da reklama yer yok.
İlerleyen zamanlarda da reklama dahil olmayı hiç düşünmüyorlar.

Vero’nun kendi resmi açıklamalarından birkaç örnek verecek olursak, reklamlara ve özellikle kullanıcı kontrolünü yok eden uygulamalara karşı oldukça düşmanlar. Bir devrim yaratmadıklarını sadece kontrolün sadece kullanıcıda olduğu ve kullanıcıların reklamlarla boğuşmak zorunda kalmadıkları, doğal bir platform yaratmaya çalıştıklarını söylüyorlar.
Bu sözler aslında bizlere çok tanıdık çünkü neredeyse her uygulama aynı ideallerle yola koyuluyor. Popülerliğin doygun noktasına eriştiklerinde ticaretin anlaşılmaz derecede hızlı ağlarına dolandıklarını da pek çok örnekle yaşadık diyebiliriz.
Vero da diğer uygulamalar gibi mi olacak yoksa duruşunu koruyup doğal akışında daha da popüler olmaya devam edecek bunları şu an söylemek imkansız. Hızla yükselen yeni uygulama Vero’nun gelecek günlerde açıklamalarındaki istikrarı gösterip gösteremeyeceğine hep birlikte tanık olacağız.
Bir önceki blog yazımız “YENİDEN PAZARLAMANIN, DİJİTAL PAZARLAMA ÇALIŞMALARINIZI GELİŞTİRECEĞİNİN 5 KANITI!” ile ilgili detaylar:
Kaynak:
https://www.socialmediatoday.com/news/what-is-rising-social-app-vero-and-should-you-be-on-it/518010/