Dijitalin dönüşümü!

Bundan yirmi yıl önce internet hayatımıza girdiğinde markalar için yepyeni bir dünya ortaya çıkmıştı. Markaların bu evreni kabul etmesi zaman alsa da sosyal medya ile birlikte ‘’dijital’’ markaların stratejilerinde kendine hızla yer edindi. Geliştirilen dijital uygulamalar ise sanal ortamların fiziksel ortamımıza taşınmasını sağladı. Fiziksel ve dijitalin yakınlaşmasıyla yeni bir pazarlama alanı doğdu ve buna ‘’Fijital’’ (phygital) diyoruz.

Teknoloji devrimi, gerçek yaşamımızdaki bazı fonksiyonların dijitale taşınmasıyla başladı. Şimdi ise bu dönüşümün tam tersini söyleyebiliriz; sanal gerçeklik hayatımızın içine taşınıyor. Sosyal medya hesapları arasında gidip gelen tüketiciler, Facebook’ta fotoğrafını gördüğü bir ürünle mağazasında fiziksel olarak karşılaşıp satın alırken ödemesini tek tuşla telefonuyla yapabiliyor.

Fijital geleceği günlük hayatımızda deneyimlediğimiz fijital iş modellerinden bahsetmek gerekirse; üç boyutlu yazıcıları, mobil uygulamalar üzerinden çağırdığımız taksileri ve mobil alışveriş deneyimlerini örnek verebiliriz. Satın aldığımız bir ürün veya hizmetin ödemesini yine mobil uygulamalar aracılığıyla yapıyor olmamız ise fijital alana daha da yaklaşmamızı sağlıyor.

screen-shot-2016-10-07-at-16-23-08

Dergilerde fijital marketing örnekleri sıkça karşımıza çıkıyor.

screen-shot-2016-10-07-at-16-25-23

Getir Türkiye’deki fijital uygulamarın en güzel örneklerinden biri.

Markanızın ‘’Fijital’’ halini biliyor musunuz?

Müşterilerinizin hayatı deneyimleme noktaları arttıkça, sizin de bu yeni dünyada yerinizi almanız gerekiyor. Teknoloji ve fiziksel temasın bir araya gelmesiyle markanız için bütünleşik stratejiler uygulamanız kaçınılmaz hale geliyor.

Fijital yarışta öne geçin!

Bain & Company ortaklarından Darrell K. Rigny’e göre fijital yarışta öne çıkmanın şimdilik beş kuralı var.

Müşteri deneyimiyle bağlantılar kurun ve bu bağlantıları pekiştirin. Fijital ürünler yalnızca mevcut ürünleri değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni iş kolları ve gelir modelleri yaratıyor.

Stratejinizi fiziksel-dijital harmanı etrafında inşa edin. Bu sizin yeni rekabetçi avantajınız olabilir.

  Fijital harmanı elde etmenin ilk basamağı, birbirini tamamlayan uzmanlardan oluşan bir ekip kurmaktır.

Organizasyonel ayrımı sadece bir ara basamak olarak düşünün. Başarılı inovatörler genellikle dijital devrimlerini temel faaliyet alanından ayırarak işe koyulurlar.

CEO’yu da kapsayan, fijital uzmanlığı olan bir yönetim ekibi inşa edin. Yöneticiler önden giderse, her zaman kazanırsınız.

Fijital Örnekler

C&A

screen-shot-2016-10-07-at-16-32-40

Brezilya markası olan C&A’nın mağazalarda sergilediği ürünlerin askılarına dijital ekran koyarak facebook üzerinde ürünlerin ne kadar “like” aldığını gösteren uygulaması.

Ford

screen-shot-2016-10-07-at-16-34-27

Ford markasının “FordSync” uygulaması otomotiv dünyası için başarılı bir fijital örnek. Sesli komutlar ya da direksiyon üzerinde yer alan kumandalar vasıtası ile telefon görüşmesi yapmak veya müzik dinlemek mümkün. Telefonu uzaktan kumanda gibi kullanarak birçok işlevi gerçekleştirmek çok kolay.

T-Mobile 

T-Mobile’in İspanya’da kullanıcılara gerçek bir Angry Birds deneyimi yaşatması.

Amazon DASH Button

https://www.youtube.com/watch?v=EHMXXOB6qPA&feature=youtu.be

Kullanıcılar Dash Button sayesinde evlerinde biten yiyecek, içecek ya da çeşitli temizlik malzemeleri gibi maddeler için tek düğme ile sipariş edebiliyor.

Pokemon GO 

screen-shot-2016-10-07-at-16-38-40

En son ve herkes tarafından bilinen fijital uygulama ise Pokemon Go. Sanal karakterler gerçek ortamlarımızda telefonlarımız aracılığı ile görüntüleyebiliyoruz. Pokemon GO’nun bir çok şirketin ve kurumun değerini sadece birkaç günde geçmesi fijital pazarlamanın ne kadar önemli bir hale gelmeye başlayacağını bize gösteriyor.

Markalar fijital değişimi neden bilinçli karşılamalı?

Bilgisayara ve masaüstüne olan bağlılık giderek azalırken, Facebook App’lerinin peynir ekmek gibi kapışılması. Tüketen taraf artık aradığı ürün ve hizmete tek bir dokunuşla ulaşabiliyor. Cep telefonlarımızdaki mobil uygulamaların yerini markalara ait uygulamalar almaya başladı. Nike’ın öncülüğünü yaptığı çeşitli mobil spor uygulamalarını Nike Fuelband ile desteklemesi, Samsung Gear VR sanal gerçeklik gözlüklerinin insanlara hem mağazada hem de evde ürün ve deneyimlerine “sanal” olarak erişebilme seçeneği sunmasını örnek olarak verebiliriz.

Geleceğin pazarlaması olan fijital dünyanın içinde olmanın zamanı geldi!