LinkedIn, 2014’te “Content Marketing Score” metriğini duyurmuştu. Bu metrik, markaların aktif hedef kitlesinin, sponsorlu içerikleriyle, çalışanların paylaşımlarıyla, marka sayfasının kendisiyle, LinkedIn gruplarıyla  ve varsa influencer olan kişilerin paylaşımlarıyla etkileşime giren her bir kullanıcıya bölünmesiyle ortaya çıkıyor.

linkedin-en-etkili-10-markayi-acikladi-1

LinkedIn’in bu skor üzerinden 2015’in en etkili 10 markasını açıkladı. Sıralamada  B2B teknoloji şirketlerinin öne çıktığı bu liste aşağıdaki gibi;

  1. Microsoft
  2. Forbes
  3. Harvard Business Review
  4. IBM
  5. Inc.
  6. HP
  7. Google
  8. Salesforce
  9. DOMO
  10. EY

İçerik pazarlama skoru en yüksek olan ve dolayısıyla 2015’in LinkedIn’deki en etkili 10’u seçilen bu markaların neler yaptığını yakından incelersek Türkiye’deki LinkedIn odaklı marka iletişiminde nelerin daha farklı yapılması gerektiğine dair bir çıkarım elde etmiş oluruz.
Bu markaların;

  • %99’u, içeriklerini kendi takipçileriyle paylaşan çalışanlara sahip. Peki ya Türkiye’de? Muhtemelen Türkiye’deki birçok markada henüz daha bazı iş hayatı profesyonelleri LinkedIn profiline sahip değil, sahipse de çalıştığı şirket olarak kendi şirket tanımlı değil.
  • %97’sinin kendi iletişimini destekleyecek içerikler paylaşan çalışanları bulunuyor.
  • %99’u düzenli LinkedIn paylaşımları yapıyor.
  • %73’ü sponsorlu içerikler paylaşıyor.
  • tamamı ise her hafta ortalama 12.6 adet içerik paylaşıyor.

LinkedIn pazarlama çözümleri direktörü Joshua Graff konuya şöyle bir açıklama getiriyor:

İş dünyası profesyonelleri zamansızlıktan yakınırken, mobil odaklı olup kaliteli içerik beklentisi yüksek olan insanlardan oluşuyor. Bu 10 markayı incelediğimizde ürettikleri kaliteli, kişiselleştirilmiş ve hedef kitlelerine uygun içerikler ile müşterilerinin ve çalışanlarının daha üretken ve başarılı olmasına yardımcı olan şirketler olduklarını görüyoruz.

Sonuç olarak; LinkedIn’deki en etkili 10 markanın gerek paylaşım, gerek LinkedIn kullanımı anlamında aşağıdan yukarıya iyi organize olduğunu, içeriklerinde müşterilerine ve çalışanlarına fayda sağlama odaklı yaklaştığını ve LinkedIn bu tip yeni metrikler geliştirerek, listeler açıklayarak dijital marka iletişiminde “Biz de varız!” diyerek Facebook’tan ve Twitter’dan pay alma amacı taşıdığını söyleyebiliriz.