Marka büyümesi için içerik oluşturucu odaklı pazarlamanın potansiyelinden nasıl yararlanabiliriz? 2021’in ana temalarından birini, kitlelerin bir tıklama veya dokunmadan daha fazlasıyla ürün keşfinden satın almaya gidebileceği bir medya ekosisteminin önemi oluşturuyor. Bu yazımızda ele aldığımız, sosyal toplulukların satın alma kararlarını etkilemede oynadığı rolü keşfetmeyi amaçlayan raporun tamamına linkten ulaşabilirsiniz.

1) Yükselen bir fırsat olarak topluluk ticareti

  • Sosyal medya, izleyicilerin ilgisini çekmenin yeni yollarını sunuyor.

Sosyal medyanın popülaritesi ve etkisi artmaya devam ederken; topluluk ticareti, markaların ve perakendecilerin bu alandaki tüketicilere doğrudan satış yapması için yenilikçi, etkili ve hızlı bir yol sağlamak için hızla gelişiyor. Daha geniş bir terim olan sosyal ticaret, genellikle ücretli görüntülü medya ve tek yönlü etkinleştirme dinamikleri gibi mekanikleri içeren sosyal medyanın sunduğu hızlı büyüyen perakende fırsatları ve çözümleri olarak özetlenebilir.

Buna karşılık topluluk ticareti, özellikle markaların başına gelen eğlenceli, çekici içerik kavramından bahseden daha dar bir tanımdır. TikTok platformunu devralan ve çevresi için daha özgün olan sosyal içerik oluşturmaya yeni bir fırsat veren yaratıcı odaklı, ağızdan ağıza pazarlamadır. Markaların belirli ilgi alanları, trend olan hashtag’ler veya yaratıcı hikayeler etrafında bir araya geldikleri için kitlelerle etkileşim kurmaları için büyük bir potansiyel var. 

Markalar, bu topluluklara sızarak tüketicilere gerçek bir değer değişimi sunabilir. Tüketiciler; yaratıcı içerik, topluluk ve geleneksel sosyal ticaretin tam kesişim noktasında yer alan, marka iletişimi için güçlü bir alan yaratan eğlenceli ve meraklı bir zihniyet geliştirerek, eğlence ve keşif için belirli sosyal platformlara yöneliyor.

  • Pandeminin alışveriş davranışı üzerindeki etkisi

Pandemi, günlük faaliyetlerimizin çoğunu çevrimiçi ortama kaydırdı, böylece sosyal medya varlığı artık markalar için isteğe bağlı değil, bir zorunluluk haline geldi.

Araştırmaya göre, tüketicilerin %78’i artık sanal sosyal kanallar aracılığıyla insanlarla ve markalarla etkileşime daha fazla zaman ayırmaya alıştı ve bu davranış kalıcı olmaya başladı. Bu artan çevrimiçi varlık, satın alma davranışında da değişikliklere yol açıyor, sosyal ticaret çarpık bir hızla gelişiyor. Kitlenin ortalama %85’i, bir ürün veya hizmeti sosyal medyada reklamını gördükten veya incelendikten sonra satın aldı. 

Topluluk, alışveriş ve eğlence arasındaki etkileşim tüketicileri daha alıcı yapıyor. Böylece en iyi içerik; insanların paylaşım, etkileşim veya satın alma yoluyla katılmak ve temel dalganın bir parçası olmak istemesini sağlayan duygusal bir tetikleyici oluşturuyor. Kullanıcılar, yaş grupları ve demografiye göre ortak ilgi alanları etrafında toplanıyor. Markalar, stratejilerinde bundan yararlanabilir.

  • Markalar için anahtar, hızla değişen bir ortamda test etmeye ve öğrenmeye istekli olmaktır.

TikTok’ta kullanıcıların %80’i, platformun daha önce hiç düşünmedikleri markalar ve ürünler hakkında fikir edinmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Bu, tüketicinin çevrimiçi satın alma isteğini hızlandırıyor. Markalar için anahtar, hızla değişen bir ortamda test etmeye ve öğrenmeye istekli olmaktır. Bu, her tür sosyal ticarete başarılı bir yaklaşım, deneyim ve dönüştürücü teknolojiyi hızla yinelemek için araçlar ve yeteneklerle birleştiren yaklaşımdır.

Başarılı bir topluluk ticaret stratejisi oluşturmak, birçok marka sahibinin yaygın hale gelen kontrol merkezli pazarlama yaklaşımından uzaklaşmasını ve bunun yerine yaratıcıların katılımıyla etkiye öncelik vermesini gerektirecektir

2) Keşif ve ilham, satın alma yolunu bozar

  • Satın almaya yönlendirmek için dikkati teşvik etmek

Tüketicilerin %70’inden fazlası, sosyal medya platformlarının, alışveriş yapmak istemedikleri zamanlarda bile satın alma konusunda onlara ilham verdiğine katılıyor. Bu çok önemli keşif anı, markaların planlı veya plansız bir kullanıcıyı satın almaya dönüştürmesi için anlamlı bir fırsat sunuyor. Bu nedenle tam da burası karar vermeyi teşvik edecek şekilde katılımı ve sosyal kanıtlamayı teşvik eden topluluğun gücünün tekrar devreye girdiği yer.

Her yerde sosyal medya platformları kullanıcılara ilham veriyor, onlara daha önce hiç duymadıkları markalar veya ürünler hakkında fikirler veriyor ve onları daha fazlasını öğrenmeye motive ediyor. Tüketicilerin ortalama %77’si sosyal platformların daha önce hiç düşünmedikleri markalar ve ürünler hakkında fikir edinmelerine yardımcı olduğunu söylüyor. Bu, TikTok için %80 ile daha yüksek bir oranda görülüyor.

  • Kitlenizi önceden yakalamada yaratıcılığın önemi

Her gönderinin bir müşteriyi kaybetmekten yalnızca bir tık uzakta olduğu düşünülürse, sosyal medyada yayılmaları için görsellerin ve seslerin çekici olması gerekir. Platforma özgü bir biçimde sunulan doğru film müziği ve doğru görüntü, tüketicilerin yeni ürünleri keşfetmesine yardımcı olmanın anahtarıdır. Markalar için özgünlük; daha insani olmak, coşku, dürüstlük, niyet ve samimiyet göstermek anlamına gelir. İçerik nispeten ucuz olabilir ve giriş için fiyat engeli düşüktür.

3) Satın alma kararlarını harekete geçirmek

  • Topluluk ticaretinin karar verme üzerindeki etkisi

Sosyal medya platformları; eğlence, bilgi ve ticaretin yanı sıra bağlantı için bir hedef haline geldikçe, içerik ve ticaret arasındaki çizgi aşınmakta, bu da daha spontane ve plansız satın almalara yol açmaktadır. 

Planlı bir satın alma, satın alma ortamına girmeden önce geniş veya dar bir planlama düzeyinde (örneğin marka, alt kategori veya kategori düzeyinde) düşünülen ve genellikle belirlenen bir satın alma işlemidir.

Plansız bir satın alma, satın alma gerekçesinin bilişsel değerlendirmesinden sonra önceden planlama yapılmadan yapılır. Alışveriş yapana alışkanlıklarını, isteklerini veya ihtiyaçlarını hatırlatan ürün uyaranlarına maruz kalmanın bir sonucudur.

Topluluk ticareti doğal olarak daha duygusal tepkilere yol açar. Topluluk ticareti yoluyla katılımın ve teşvikin doğası, plansız satın almalar yoluyla büyüme elde etmek isteyen markalar için güçlü bir fırsat sunuyor.

  • Satın almayı yönlendiren sosyal topluluklar

Sosyal medya artık, markaları platformdan ayrılmadan keşiften satın almaya bir parmak şıklatmasıyla götüren kusursuz bir deneyim sunabiliyor. Markalar, kitlelerle etkileşime geçerek ve içerik oluşturucularla iş birliği yaparak, artık kendilerini sadece insanların önüne koymuyor, toplulukların bir parçası oluyor ve bu da harekete geçiren en önemli unsur.

Dönüşüm kolaylığı da bu başarının anahtarıdır ve markalar, sonuçları iyileştirmeye devam etmek, satın alma sürecini olabildiğince sorunsuz hale getirmek için platformlarla birlikte çalışmaktadır. Platformlar, tüketicilerin dikkatini çekmenin ötesinde, markaların yerel ticaret fırsatlarını en üst düzeye çıkarmasını sağlamak için vitrin tekliflerine de odaklanıyor.

  • Dönüşüm hunisinin çökmesinden tüm kategoriler etkilenir.

Giyim, aksesuar, güzellik ve kişisel bakım, internetteki keşfin ardından en sık satın alınan kategoriler oldu. TikTok’taki keşif kalıpları, yaş grupları arasında farklılık gösteriyor: 35-45 yaşındaki tüketicilerin elektronik markalarını keşfetme olasılığı daha yüksekken, lüks ve otomotiv markalarını TikTok’ta 25-34 yaş grubu tarafından keşfetme olasılığı daha yüksek. 18-24 yaşındakiler, yaşlı tüketicilere göre giyim/aksesuar, oyun ve fast food markalarının sosyal keşfine daha açık.

  • Canlı yayın alışverişi fırsatlar sunuyor.

Canlı yayın, dünyanın çoğu yerinde henüz emekleme aşamasındadır, ancak tüketiciler bu yaklaşımı tercih etmektedir. İçerik oluşturucular, alışveriş yapılabilir medya büyümesinin bu temel itici gücünde hayati bir rol oynamaktadır. Canlı alışveriş; canlı ürün tanıtımlarını, canlı soru-cevapları, zaman sınırlı fiyat promosyonlarını, canlı pazarlıkları ve anında siparişi entegre eder. Sosyal medyadaki bir canlı yayın etkinliğinden alışveriş yapanların %84’ü canlı yayın alışverişinin fırsatlar sunduğuna katılıyor.

4) Marka hikayelerini anlatmanın yeni yolları

  • İçerik oluşturucuların rolü

İçerik oluşturucular sosyal ticarette hayati bir rol oynamaktadır. Ürün keşfini artırır (%78), eğitir ve bilgilendirir (%76). İzleyicilerine yeni ürünleri denemeleri için ilham verir (%73).

Bağlı kuruluş pazarlamasındaki gelişmeler ve içerik oluşturucuların kendi kanalları aracılığıyla ürün satmalarına olanak tanıyan yeni vitrinler, içerik oluşturucuların kişiliklerinden ve oluşturdukları takipçilerden para kazanmalarına yardımcı oluyor. Markaların içerik oluşturucularla anlamlı bir ilişki kurması hayati önem taşıyor ve onlara takipçilerinin beklediği benzersiz, özgün sesleri ifade etme özgürlüğü veriyor.

  • Topluluğun benzersizliği

İçerik oluşturucular olsun ya da olmasın, markanız etrafında bir topluluk duygusu oluşturmak, markanızı çok daha geniş ve kararlı bir kitleye açacaktır. Bu, Nike ve Lululemon gibi yerleşik markaların yanı sıra yeni e-ticaret girişimleri için de geçerlidir. Markaların bir topluluk oluşturmasının yolu, takipçileri desteklemek ve eğitmektir. Komik ve eğlenceli içerik yapmak, neyi temsil ettiğinizi göstermek, yeni meme’ler ve zorluklar icat etmek, bilgi paylaşmak bunların başında gelir. Topluluk, ağızdan ağıza iletişimin yeni versiyonudur ve diğer takipçilerinizin görüşleri, satışları artırabilir veya engelleyebilir. Bir ürüne ait olma, bilgi paylaşımı ve talep, topluluğun sahip olabileceği güçlü etki tarafından teşvik edilir.

  • Platformun doğasına sadık kalmak

Markalar ve içerik oluşturucular, platformlara uyarlanmış içerikler oluşturarak çevreye özgün bir şekilde uyduklarında, sosyal medyada daha başarılı olmaktalar. Yaratıcılar ve topluluklarla uyum içinde kalırlarsa, markalar güçlü bir rekabet avantajı sağlayabilir. Örneğin, TikTok diğer platformlardan daha neşeli olarak algılanıyor – en çok oylanan beş özelliği: yaratıcı, neşeli, mutlu, ilham verici ve orijinal – ve izleyicileri bu değerlere uyan içerikler görmeyi bekliyor.

Markalar, topluluğun ruhuna sadık kalarak ve filtrelenmemiş bir enerjinin parlamasına izin vererek, toplu katılımı ateşleyebilir.