Facebook’un belki de en sık yenilik getirdiği platformu olan Instagram, bugün hafta boyunca kullanıcılara yavaş yavaş ulaşacak yeni özelliklerini duyurdu. Söz konusu özellikler, hem platformun ana sayfasına hem de TikTok’a rakip olma niyetiyle geliştirilmiş Reels bölümüne getirilecek.

İçerik oluşturucu odaklı eklemeler; kullanıcıların birbirleriyle daha kolay iş birliği yapmasını, bağış toplamasını ve Reels’teki müzikleri daha kolay kullanmasını sağlayacak. Ayrıca platform, kullanıcılarına masaüstü web tarayıcıları üzerinden bir dakikadan daha kısa bir sürede hem fotoğraf hem de video yayınlama izni vererek, internet tarayıcılarından kullanımı kolaylaştıracak.

İş birliği özelliğiyle ortak gönderi oluşturma

En büyük ve en çok beklenen iki gelişmeden başlayacak olursak, kullanıma açılan ‘Collabs’ özelliğinden bahsedebiliriz. Bu özellikle beraber ‘etiketlemek’, insanları gönderilere dahil etmenin tek yolu olmaktan çıkıyor. Bir feed ya da Reels gönderisi paylaşırken gönderide emeği geçen ya da içerikle alakası olan birine iş birliği için istek yollayabilirsiniz. Karşı taraf bu isteği kabul ettiğinde, tek bir gönderinin iki ortak sahibi olacak. Böylelikle içerik, ayrı iki takipçi grubuyla da paylaşılmış oluyor.

Tarayıcıdan gönderi paylaşma

Instagram, uzun süredir istenen ve beklenen masaüstünden uygulama olmadan gönderi paylaşabilme özelliğini 21 Ekim tarihinde aktif edeceğini duyurmuştu. Bu özellik yaz aylarında kısa bir süre test edilmişti. Artık platform, kullanıcılarına masaüstü web tarayıcıları üzerinden Instagram’da içerik paylaşımına izin veriyor ve bu durumun kullanıcılar tarafından tarayıcı kullanırken yapabileceği işlem sayısını artırması bekleniyor.

Bağış butonu ekleniyor

Platform, bir süredir bağış toplayan kullanıcıları destekliyordu ancak Instagram profilinizle bağımsız bir noktadan bağış kampanyası oluşturmanın bir yolunu sunmamıştı.

Instagram, bağış kampanyasını doğrudan oluşturma düğmesinden (ekranın sağ üst köşesindeki “+” artı düğmesi) başlatmanıza olanak tanıyan bu yeni özelliğiyle, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar için platform üzerinden bağış toplamanın yeni bir yolunu test etmeye başlayacak ve işlevin kontrolü oldukça kolaylaşmış olacak. 

Bu özellik, Eylül ayında geliştirme aşamasındayken Alessandro Paluzzi tarafından lansmandan önce fark edilmişti. Biz de daha önceki blog yazılarımızda bu ayrıntıya yer vermiştik.

Reels’e 2 yeni müzik efekti 

Son olarak TikTok benzeri videolar oluşturmaya yarayan Instagram aracı Reels’e 2 yeni efekt geliyor. Superbeat efekti akıllı bir şekilde gönderiye müzikle uyumlu efektler eklerken, Dynamic Lyrics efekti ise 3 boyutlu şarkı sözlerinin şarkı ritmine uygun bir şekilde ekranda gösterilmesini sağlayacak.

Reels, masaüstünden yapılan gönderilerin yanı sıra Instagram’ın bir dakikadan daha az uzunluktaki fotoğraf ve videolarla sınırlı olacak. Platform, bu ay uzun videolar için IGTV özelliğini kaldırmış olsa da 60 dakikaya kadar videoların paylaşımına izin veriyor.