Facebook’un ev sahipliği yaptığı ve bu yıl da merakla beklenen F8 Geliştirici Konferansı, geçtiğimiz günlerde San Francisco’da gerçekleşti. Facebook kullanıcılarının gizliliğinin ihlal edilip edilmediğini ve sosyal bölünmeye teşvik edip etmediğini tartıştığımız bir yılın ardından Mark Zuckerberg’in özellikle gizliliğe odaklanan söylemi F8 boyunca en dikkat çeken detay olarak görüldü. Facebook’un kullanıcı gizliliğine olan bağlılığını yeniden tanımlayan Facebook CEO’su, platformun görünüşünü ve hissini elden geçirerek milyonlarca kullanıcının gönlünü ve güvenini geri kazanmaya kararlı.

Peki, “Geleceğin özel olduğu” temasının altı çizildiği konferansta, gelecek dönemde Facebook, Instagram, WhatsApp ve Messenger’da hayata geçirmeyi planladıkları yeni değişiklikler neler?

“Gruplar” ve “Etkinlikler” Ön Planda Olacak Şekilde Yeniden Tasarlanıyor

Facebook yakın zamanda ‘Haber Kaynağı’nın etkisini azaltacağını söylemişti. F8 açılış konuşmasında ise Mark Zuckerberg FB5 olarak adlandırdığı yeni Facebook’un gruplar ve etkinlikler odağında yoğunlaşıldığını ve topluluğa önem veren yeni tasarımın yayına alınacağını söyledi.

Bir süredir gruplara daha fazla katılım gerçekleşmesi için ‘Haber Kaynağı’ndaki grup gönderilerini arttıran Facebook, daha kapsamlı bir gruplar sekmesi hazırlıyor ve sadece katıldığını gruplardan bildirimlerin paylaşıldığı kişisel bir ana sayfa hazırlıyor. Yani; grup etkileşimleri siz Facebook’un diğer bölümlerinde gezinirken de karşınıza çıkmaya devam edecek.

2016’dan bu yana test ettiği yeni reklam modelini de ‘Gruplar’da yayına almaya kararlı görünüyor.

Yeni tasarımın 5 yıldan bu yana Facebook’ta yapılan en büyük değişiklik olduğunun tanımlanmasının yanı sıra, Facebook’un mavi görünümünden uzaklaşıldığı ve mobil ve web için UI’sinin modernize edildiği belirtiliyor.

Yeni tasarım sosyal çevremizi de genişletmeyi hedefliyor. “Yeni Arkadaşlarla Tanışın” özelliği sayesinde, aynı okula gitmek ya da aynı şirkette çalışmak gibi ortak yanlarımız olan insanlarla Facebook üzerinden tanışabileceğiz. Ayrıca yeni güncelleme ile birlikte çevremizdeki etkinlikleri bulmamız çok kolay olacak.

Instagram’a Yeni Kamera Özellikleri Geliyor

Instagram’ı hepimiz sosyal medya üzerindeki en arkadaş canlısı platform olarak biliyoruz ama aynı zamanda oldukça rekabetçi bir ortam olduğunun da farkındayız. Bu sebeple kullanıcıların takipçileri ile etkileşim kurabilmeleri için daha fazla yöntem sunarken aynı zamanda insanları strese sokan istatistikleri de daha geri plana çekmeyi amaçlıyor.

Son zamanlarda kulağımıza gelen beğeni sayısının gizleneceği haberleri ise tamamen gerçek! Ana sayfadaki gönderilerin beğeni sayılarını yakın zamanda artık göremeyeceğiz. Bu yeni özellikle birlikte videolardaki görüntüleme ve fotoğraflardaki beğeni sayısına yalnızca hesap sahipleri erişebilecek. Şirket, kullanıcılar arasındaki rekabetin önüne geçeceği düşüncesiyle insanların ne kadar beğeni aldığından ziyade paylaşılan şeylere odaklanılmasını istiyor. Kanada’da denenen bu yöntem başarılı olursa diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak.

Bunun dışında kamera arayüzünü güncellerken aynı zamanda yeni bir Yaratıcı Modu geliştirdi. Yani; klasik video ve fotoğraf paylaşımlarının ötesinde quiz gibi daha farklı içerikler üretmek mümkün olacak. Instagram Hikayeler’de kullanılabilecek efektler, interaktif çıkartmalar ve yeni bağış yap butonu önerilerinde bulunacağını da ekleyelim.

Instagram’da alışveriş özelliklerindeki değişim

Geçtiğimiz aylarda uygulama içi alışveriş özelliğini yayına alan Instagram, aynı zamanda insanların uygulama üzerinden satış yapmasını daha kolay hale getirecek yeni özellikler sunuyor.

F8’te duyurulan yeniliklerle birlikte Instagram kullanıcıları Keşfet sekmesi üzerinden alışveriş gönderilerine ulaşabilecek. Markaların yanı sıra sanatçılar, sporcular ve diğer yaratıcı kişiler de kendi ürünlerini satışa sunabilecekler. Instagram kullanıcıları, fotoğraflarında ve videolarında görülen ürünleri etiketleyerek takipçilerini ürün sayfasına gönderebilecek. Bunun üzerine ise Instagram’ın gelecekte bu yöntem üzerinden komisyon almasını sağlayan bir sistem geliştirebileceği bekleniyor.

Messenger Yakın Arkadaşlara Odaklanacak

Bu yılın ilerleyen zamanlarında iOS’ta 30 MB’tan daha az boyutta ve daha hızlı bir Facebook Messenger göreceğiz.

Ek olarak, uygulamada “yakın arkadaşlar” belirlemenin, iletişim kurmak ve paylaşmak için daha kişiselleştirilmiş alanlar yaratmanın bir yolu olacak.

Son olarak Messenger’ın Windows ve MacOS için masa üstü sürümünü yayınlayacağını da ekleyelim. Reklam verenler ise Messenger yeni lead reklamlarına Facebook Reklam Yöneticisi üzerinden erişebilecek.

WhatsApp kurumsal web sitesi olarak konumlandırılabilir

Mesajlaşma uygulamaları bu yıl F8’de dikkatlerini topladığı ortada. WhatsApp’ta da değişikliğe giden şirket, işletmeler ve markalar için WhatsApp’ta yeni özellikler test etmeye devam ediyor.

Özellikle ödeme alanında yenilikler yapmayı planlanırken işletmeleri yeni özellikler ile WhatsApp’a çekmekte kararlılar. WhatsApp Ürün Yönetimi Başkan Yardımcısı Ami Vora bu konuda şu ifadelere yer veriyor:

“Bazı ülkelerde, birçok kişinin bir banka hesabından ziyade bir WhatsApp hesabı var. Hepimiz para göndermenin olması gerekenden daha zor olduğunu biliyoruz. Peki ya para göndermeyi mesaj göndermek kadar basit hale getirirsek ne olur? Bu durum ölçeklendirildiğinde, daha fazla insanın ekonomik güce sahip olması anlamına gelir.”

Ödeme özelliklerinin yanı sıra WhatsApp’ın işletme sahiplerine Product Catalog özelliğini da sunacak. Böylece WhatsApp API ya da WhatsApp Business uygulaması kullanan işletmeler, potansiyel müşterilere ürünlerini kolaylıkla gösterebilecekler. Kısaca WhatsApp’ın yakın zamanda işletmeler için bir web sitesi olarak konumlanabileceğini söylemek mümkün.

Facebook, aradığınız aşkı bulmanıza yardımcı olacak

Facebook geçen yılki konferansında açıkladığı tanışma servisinden bahsetmiştik. Şimdi ise bu dating uygulamasını 14 ülkeye daha genişlettiğini beklenen “Secret Crush” adlı özelliği ile sundu. Bu özellik sayesinde uygulama üzerinden hoşlanılan arkadaşlardan oluşan gizli bir liste yaratabilecek. Bu listeye eklenilen arkadaşların ise sevgili bulma özelliğini kullanıyor olmasına gerek yok. Eğer onlar da gizli hayran özelliğini kullanıyorsa ve sizi listeye eklerlerse Facebook iki kullanıcıya da eşleştiklerine dair bir bildirim gönderecek.

Mark Zuckerberg yaptığı açılış konuşmasında da yaptığı gibi birçok kişinin Facebook’a güvensizlik içinde olduğunun farkında ve Facebook’un bu kaygılarına geçerli bir sebep verdiğini itiraf etti. Ancak Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın sevdiğimiz insanlarla bağlantı kurmamıza yardımcı olabilecek tüm yolları da vurguladı. Muhtemelen önümüzdeki aylarda Facebook sert eleştirilen ve açılan davalar ile mücadele ederken, iletişim odaklı daha fazla özelliğin kullanıcılara sunulmasını bekleyeceğiz.