Facebook gruplarının varlığından haberdar olmamıza rağmen işlevselliği konusunda pek çok soru işaretine sahibiz. Bu konuda örneklerimiz çok az ve var olan örnekler de küçük işletmelere ait. Burada sorulması gereken esas soru Facebook grupları sadece küçük işletmelerin kullanımı ile sınırlı mı kalmalı? Zuckerberg, konuşmalarında özellikle Facebook grupları konusunda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirtti. Sürekli konuşulan fakat sessiz kalınan bu konuda neler yapılabilir ve Facebook grupları en etkili nasıl kullanılabilirler, tüm bu sorular için Facebook gruplar özelliklerini inceledik. Öncelikle Facebook gruplarının kullanımı beklenenden daha belirsiz ve kontrolsüz bir biçimde ilerlemekte, grupların hem sayıları hem de listeleri belli olmamaktadır. Bugün sahip olunan net bir grup sayısı bilinmediği gibi grupların yönetim şekli de aynı oranda değişiklik göstermektedir.
Etsy gibi küçük işletmeler de dahil olmak üzere her kategoriden farklı markalar için Facebook grupları önemli bir etkiye sahiptir. Hedef kitle ile daha yakından kurulacak bağlara zemin hazırlayan Facebook grupları sayesinde daha fazla kullanıcıdan geri dönüş alabilir ve bu sayede çok çeşitli içgörüler edinebilirsiniz.
Bu noktada rahatlıkla belirtilecek konu ise gruplar için yapılacak her çalışmanın normal Facebook sayfalarından farklı bir düzene sahip olmasıdır. Gruplar için neler yapılabilir konusunda daha meşakkatli bir uğraş ve derinlemesine bir çalışma gerekmektedir. Özellikle kötü kullanımları engellemek adına bazı katılımcıları sayfanızdan çıkarmak, kullanım dili adına uyarılarda bulunmak ve böyle hesapları engellemek mecburiyetinde kalabilirsiniz.
Bu da sayfanızdaki yönetimin katılımcı sayısının artışıyla doğru orantılı olacak şekilde zorlaşacağının bir diğer kanıtı. Katılımcıların artmasıyla yönetimdeki zorluk artacak ve hedef kitle yönetimi ve moderasyonu daha sıkı bir takibe ihtiyaç duyacaktır.

MARKANIZ İÇİN NEDEN BİR FACEBOOK GRUBUNA SAHİP OLMALISINIZ

Facebook grupları yeterli etki alanını oluşturduktan sonra insanların fikirlerini rahatça iletebilecekleri ve fikir alışverişinde bulunabilecekleri bir platform olmaya başlayacaktır. Bir süre sonra insanlar birbirlerine marka hakkında fikirler vermeye başlayacaklar ve bu sayede derinlemesine bir içgörü kazanma şansı elde edeceklerdir.
Facebook’un yeni algoritmasından sonra özellikle marka hesaplarının görünürlüğü büyük ölçüde azalmışken özellikle Facebook grupları önemli bir erişim şansı sağlamaktadır.
Zuckerberg, Facebook ile ilgili açıklamasında her insanın belirli bir ilgi alanına sahip olduğunu ve gruplar ile bu ilginin yönlendirilebileceğini açıkladı. Hedef kitlenizi yakından tanıyarak bu kitlenin ilgi alanlarını ayrıştırabilir ve böylece sahip olunan hedef kitlenin dikkatini çekebilirsiniz.
Facebook grupları
Facebook gruplarını doğru ve etkili kullanmanın en önemli yöntemi ise hedef kitlenin ilgisini çekecek bir atmosfer yaratmak ve kullanıcıların katılım sağlayacağı içerikler üretmektir.

FACEBOOK SAYFASI VE GRUPLAR ARASINDAKI FARK NEDİR?

Bir Facebook sayfasına sahipken neden gruplar için de çalışılması gerektiği konusu pek çok marka için belirsiz bir durum iken, doğru cevap aslında ikisine de ihtiyaç olunduğu yönündedir.
Dijital satış kanallarınızı yöneteceğiniz bir sayfaya ihtiyaç duyabilirsiniz fakat bunu pek çok noktada desteklemeniz gerektiğini unutmamalısınız.
Gruplar diğer yandan dikkat çekmek için oldukça kolay bir yöntemdir. Facebook’ta bunun için ayrılan topluluk sayfası altında konuşulmaları başlatabilir ve kullanıcıları bunun için teşvik edebilirsiniz. Yakın zamanda Facebook, sayfanız ile yoğun etkileşimde bulunan kullanıcıları ”Sıkı Hayran” olarak ayrıştırmış ve onlara ulaşmanızı kolaylaştırmıştır.
Facebook grupları

FACEBOOK GRUPLARI için GELEN YENİ ÖZELLİKLER

Facebook grupları
‘’Watch Party’’ özelliği ile grubunuzun aynı videoyu izlemesi ve yorumda bulunması konusunda destekçi olabilirsiniz. Watch Party için katılımcılara davet gönderebilirsiniz. Bu davetle beraber video başladığında her katılımcıya bildirim gitmekte ve böylece katılım konusunda katılımcılar desteklenmektedir.
Buradaki temel amaç benzer özelliklere sahip kitlenin aynı anda ilgisini çekecek içerikler ve canlı yayınlar oluşturmak, böylece grup içindeki etkileşimi düzenli seviyede tutmaktır.

FACEBOOK GRUP HAREKETLERİNİn DETAYLI ANALİZİ

Oluşturduğunuz Facebook grubunun neye hizmet ettiğini açıklamalarda yer verebilir ve seçtiğiniz grup seçeneği ile yapmak istedikleriniz konusunda Facebook’tan destek alabilirsiniz. Facebook her grup ve seçenek için alternatif kullanımlar sunmakta ve grupların yönetimini bir noktada kolaylaştırmak için çalışmaktadır.
Facebook yeni geliştirdiği ek uygulamalar ile grup hareketlerinin detaylı analizini sağlarken aynı zamanda katılımcıların profillerini detaylandıracak yeni özellikler eklemiştir. Bu sayede hedef kitle daha iyi tanımlanabilmekte ve buna uygun kampanyalar geliştirilebilmektedir.
Facebook grupları içinde en zor görev ise burada etkili bir moderasyon gerçekleştirebilmek ve kullanıcıların istek ve taleplerini yönlendirebilmektir. Kullanıcılar ile etkileşimi artırmak adına gerçekleştirilecek bu grubun esas amacı devamlı ve etkili bir moderasyon süreci olacaktır. Bu sebeple işin belki de en zor kısmı moderasyon sürecinde kullanıcılara geri dönüşleri anlık sağlayabilmektir.
Facebook grupları
Önceki blog yazımız ”Sesli Arama İçin Sonuçları Optimize Etmenin Etkili Yolları”
Kaynak: https://adespresso.com/blog/facebook-groups-everything-you-need-know/