Bir süredir dünyayı kasıp kavuran Clubhouse benzeri bir özellik üzerinde çalışmalarını sürdüren Facebook, yaklaşmakta olan özellikleriyle ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

Facebook’un kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg, önümüzdeki aylarda Clubhouse benzeri bir uygulama başlatacaklarını ve kullanıcılarına sesli gönderi paylaşma özelliği getireceklerini açıkladı. Clubhouse’a rakip olarak geliştirilen Live Audio Rooms sayesinde kullanıcılar çeşitli odalarda düzenlenen sohbetlere katılabilecek ve bu sohbetleri dinleyebilecek. Sesli iletişim üzerine çalışmalar yapan Facebook’un platforma ekleyeceği tek yeni özelliği Canlı Ses Odaları da değil; Facebook Soundbites ve Facebook Podcast ‘de kısa sürede hayatımıza girecek gibi gözüküyor.

Peki bu özellikler nasıl olacak?

Facebook Live Audio Rooms (Canlı Ses Odaları)

Canlı ses odalarının benzer bir versiyonu aslında Facebook’un bünyesinde bulunuyor. Herkesin bildiği gibi Facebook ve Messenger’da bulunan grupların, ses odalarına dönüşümü diyebiliriz. Facebook alt yapısını ve bugüne kadarki deneyimlerini göz önüne alırsa Clubhouse’a göre çok daha ileri bir konumda olacağını düşünebiliriz.

Facebook’a göre, “Yapay zeka alanındaki ilerlemelerimiz sayesinde, işlek bir sokağın köşesinde çekim yaptığınızda bile büyülü ses kalitesi elde edebiliyoruz. Hikayenin arka planındaki tonu ayarlamak için ise Facebook ses koleksiyonundan müzik kullanıp, bu ses parçalarını karıştırma ve ses efektlerini tarama yeteneğini kullanabiliriz.

Ses odalarının ilk sunumunun bir parçası olarak Facebook, bu seçeneği gruplar halinde test edecek ve kullanıcılar kendi grupları içinde özel olarak ses odaları kurabilecekler, bu da benzer düşünen insanlar arasında etkileşimi ateşlemenin harika bir yolu olabilir. Ve grupların her ay 1,8 milyardan fazla insan tarafından kullanıldığı göz önüne alındığında bunu oldukça değerli bir eklenti haline getirebilir ve insanlar artık düzenli olarak etkileşimde bulundukları konularda grup üyeleri arasındaki sohbetleri dinleyebilir.

İçerik oluşturucular ayrıca Facebook’un Yıldız bağış sistemi aracılığıyla Odalarından para kazanabilecek ve aynı zamanda “tek bir satın alma veya abonelik yoluyla Canlı Ses Odasına erişim için ücretlendirme yeteneği” gibi ek para kazanma modelleri üzerinde çalışabilecekler.

Facebook Soundbites

Facebook Soundbites şimdilik akıllı telefonlara eklenen bir ses stüdyosu gibi görünüyor. Kullanıcılar bu özellik sayesinde ses kayıtları oluşturabilecek. Kullanıcılar kısa süreli ses kayıtları oluştururken bu ses kayıtları üzerine efekt ekleyebilecek. Özelliğin önümüzdeki birkaç ay içerisinde kısıtlı bir içerik üreticisi kitlesiyle test edilmesi bekleniyor.

Facebook Podcast

Facebook’un Live Audio Rooms, Soundbites gibi rakipleri zorlayacak bu 2 özelliği platforma eklemesinin yanında son yıllarda hızlıca ilerleme gösteren podcast yayınları’nı da göz ardı etmemiş. Kısa bir süre sonra hayatımıza girecek olan bu özellik için Fidji Simo, kullanıcıların Facebook uygulamasındayken ya da Facebook’un arka plana aldıklarında

podcast yayınları dinleyebileceklerini söylüyor. Üstelik podcast yayın oluşturucuları, Facebook üzerinden dinleyicilerle bir araya gelip, daha fazla kullanıcıya ulaşmak için bazı avantajlardan faydalanabilecekler.