Google Adwords ve Facebook reklamcılığı
PERFORMANSLARI İNCELENDİĞİNDE HANGİ PLATFORM DAHA ETKİLİ?
Araştırmalar incelendiğinde pek çok pazarlamacı her iki platformun da kullanılması gerektiğini belirtiyor. Bu noktada önemli olan reklamların kullanımının başarılı olduğu noktaları keşfedebilmek.
HER İKİSİNİ DE BİRLİKTE KULLANIN
Pazarlamacıların sıklıkla hatırlattığı bir diğer durum ise Facebook reklamlarının özellikle ürün tanıtımı adına kullanılması gerektiği. Kullanıcıların ürününüz hakkında hali hazırda bir bilgisi varsa ve bilgi yeterli seviyeye ulaşmışsa, Google reklamlarına yönelmenizin vakti geldi demektir. Özetle marka farkındalığı yetersiz bir ürün için Facebook reklamlarını kullanarak bilinirlik elde etmeniz ve sonrasında bu bilinirliği Google reklamlarıyla satışa çevirmeniz önerilmektedir.
Yoko Co’nun başkanı Chris Yoko bununla ilgili, Facebook reklamları için “İhtiyacın olduğunu bilmediğin” reklamlar, benzetmesini kullanır.
Adwords ile ürün satışına ve bu aşamada karşılaşılan sorunlara karşı çözümler bulabilirsiniz fakat özellikle ürün ya da hizmet hakkında bir ilgi alanı oluşturmak istediğinizde ilk seçeneğiniz Facebook reklamcılığı olmalıdır.
Google reklamları, pek çok pazarlamacı için satış eğrisinin son halkasında devreye giriyor ve bir nevi satın alıma dönüşen eğri burada gerçekleşiyor. Kullanıcı durumlarını tanımlayan ‘’Bilmek istiyorum’’, ‘’git’’, ‘’yap’’ ve ‘’satın al’’ Google reklamcılığının altın döngüsü içinde yer almaktadır. İsteği eyleme dönüştürme aşamasında, aramalara gelen kullanıcıların o ürünü satın alma isteğine zaten sahip olması gerekiyor.
FACEBOOK İLE KULLANICILARI DETAYLANDIRIN
Google reklamcılığının artı olabilecek yanlarına değinirken bir yandan da Facebook reklamlarının markalara getirilerine değinebiliriz. Burada pazarlamacılar tarafından en çok bahsedilen konu ise Facebook reklamları sayesinde yatırım yaptığınız kullanıcıların demografik bilgilerine ne kadar kolay erişebildiğiniz.
2018’in birinci çeyreğinde açıklanan datalara göre aktif Facebook kullanıcı sayısı 2.19 milyardır.
Facebook’ta kullanıcıların yaptıkları yorumlar, paylaşımlar bir nevi ücretsiz bir etkileşim payı doğururken, AdWords için böyle bir bakış açısı olamaz. Birileri Google reklamlarına tıkladı ve bu eyleme dönüşmediğinde oradaki tüm çaba sona ermiş oluyor. Google reklamcılığı giderek maliyetli olmaya başlıyor ve bu noktada herkesin telaşlı olması beklenen bir son.

YENİDEN HEDEFLEMEDE İKİSİNİ DE KULLANIN
Marka stratejistlerinin ortak olarak destekledikleri fikirlerden biri de yeniden hedeflemede iki platformun da birlikte kullanılması gerektiğidir. Facebook’ta daha önce ürününüzü inceleyen ve sonrasında vazgeçen bir kullanıcıyı,  sosyal medyadan yakalamanız gerekiyor olabilir.
Bu oyunda kaybettiğiniz kullanıcıyı yeniden bulmak konusunda Google ile yarışamazsınız. Bilinen bir gerçek olarak Google sahada en çok alana sahip olan kullanıcı. Fiyat ve kazanım konusunda Facebook altın oyuncu iken yeniden hedeflemede kazanan her zaman Google olmaktadır.
Aynı şekilde Facebook sürekli değişen bir algoritmaya ya da kullanıcı kitlesine sahipken Google için bu durum stabildir. Örneğin Z jenerasyonu için Facebook kullanımdan düşmüş bir platformdur.
Alışveriş söz konusu olduğunda ise pek çok pazarlamacı hiçbir platformun Google reklamlarının önüne geçemeyeceğini belirtir.
Söz konusu ürün, hizmet, hatta günün sonunda belki de tek hedefimiz olan satış ise iki platformda da birbirinden değerli ve önemlidir. Buradaki esas konu hangi platform için ne zaman ve hangi ihtiyaç durumunda çalışmalara yoğunluk vereceğimizdir.
Doğru zamanda, doğru yerde kullanılan bir reklam, kaçırılmamış bir satış fırsatı ve marka değeridir. Hangi platformun markanız için daha verimli olacağına ise bir nevi deneyerek ve hedef kitlenizi ölçerek sizler karar vermiş olacaksınız.
Önceki blog yazımız ”Sahte Hesapların Takib İçin Sosyal Medyada Yeni Özellik ”
Kaynak: https://databox.com/facebook-ads-or-google-ads