facebook-2015-ilk-ceyrek-raporunu-acikladi-royanteddy-1
Facebook, geliri ve kullanıcı istatistiklerine dair son rakamlarının yer aldığı 2015’in ilk çeyrek raporunu yayınladı. Buna göre;
Facebook’un geliri şu an 3.54 milyar dolar. 2014’ün ilk çeyreğindeki 2.50 milyar dolarlık gelire göre %42 artış görülüyor. Facebook, gelirinin neredeyse tamamını reklamlardan kazanıyor diyebiliriz. Çünkü 3.54 milyar dolarlık gelirin 3.32 milyar doları reklamlardan geliyor. Reklam geliri ise 2014’ün ilk çeyreğine göre %46 oranında artmış durumda ve reklam gelirlerinin %73’ü mobil reklam gelirlerinden oluşuyor. Reklam geliri dışındaki online satışlar, oyunlar gibi konulardaki gelir kalemlerinde ise bir stabilitesizlik hakim, yani düşüşler göze çarpıyor. Bu düşüşün etkilerini aşağıdaki grafikte yer alan kullanıcı başına düşen ortalama gelirde de görmek mümkün.
facebook-2015-ilk-ceyrek-raporunu-acikladi-royandteddy
Kullanıcı sayılarını incelediğimizde Facebook’un hala tam anlamıyla doygunluğa erişmediğini söyleyebiliriz;
– Günlük aktif kullanıcı sayısı Mart 2015 itibarıyla geçen seneki aynı döneme göre %17 artarak 936 milyon kişi oldu.
– Günlük mobil aktif kullanıcı sayısı ise mobil kullanımın tüm dünyadaki hemen her şeyde artış göstermesi gibi Facebook’ta da Mart 2014’e oranla %31 artarak 798 milyon kişi oldu.
– Aylık aktif kullanıcı sayısını incelediğimizde 31 Mart 2015 itibarıyla geçen yılın aynı dönemine oranla %13 artarak 1.44 milyar kişi olduğunu görüyoruz.
– Mobil aylık kullanıcı sayısı ise 31 Mart 2015’te geçen yılın aynı zamanına oranla %24 artarak 1.25 milyar kişi oldu.
Sonuç olarak, bu rakamları incelediğimizde reklamlar Facebook’un hala en büyük gelir kalemi. Durum böyleyken Facebook’un reklamları optimize etmesi, birkaç ay önceki reklamların reklam veren nezdinde daha anlaşılır olması için puanlama sistemini getirmesi gayet mantıklı görünüyor. Kendisini sürekli yenilemeye büyük önem veren Facebook’un bu sonuçları göz önüne alarak reklamlarında orta veya uzun vadede yeniliğe gitmesi çok muhtemel.