Yaşımız, ailemiz, arkadaşlarımız, takip ettiğimiz ünlüler, ilgi duyduğumuz içerik türleri… Hayatımızın büyük bir kısmını Facebook ile paylaşıyoruz, paylaşmaya da alışmış durumdayız ama bu bilgiler Facebook’a yetmiyor. Facebook, yatağınızı hatta en mahrem bilgilerinizi de bilmek istiyor.

Korkutucu!

Geçtiğimiz haftalarda reklam verenleri hem sevindirecek hem de reklam verenler dahil tüm kullanıcıları düşündürecek bir haber yayınlandı. Özellikle kadın kullanıcıları ilgilendiren bu haberde; adet döngüsünü takip eden app’leri kullanıyorsanız; ruh haliniz, cinsel hayatınız ve hangi günlerde hamileliğe yatkın olduğunuz gibi bilgiler reklam verenler tarafından biliniyor olabilir deniliyordu.

Son yayınlanan Buzzfeed haberlerindeki raporlara göre ise bu bilgilerin direkt olarak Facebook’la paylaşıldığı açıkladı. Facebook’un SDK’sını (yazılım geliştirici entegre kiti) entegre eden uygulamalar, yaptığınız indirmeyle aynı zamanda kişisel bilgilerinizi Facebook ve birçok üçüncü taraf analitik şirketleriyle paylaşıyor. Bu haberin ardından Buzzfeed’den bazı pozitif sayılabilecek haberler de beraberinde geldi. En popüler ilk 5 adet döngü takip uygulaması, kişisel verileri korumak için proaktif önlemler aldığını açıkladı.

Privacy International daha önceden genel olarak en popüler uygulamalardan bazılarını araştırmış ve yüzde 61’inin kişisel bilgileri Facebook’ta reklam hedeflemeleri için paylaştığını saptamıştı. O zamanlar yanıt olarak veri uygulamalarında en popüler adet döngü-takip uygulaması Clue’yu da içeriyordu. Hemen beraberinde popüler olan diğer uygulama Flo ise bu dönemden itibaren veri politikalarını değiştirdi. Kuruluşun “tamamen güvenli” olduğu uygulamalar ise şöyle; Leap Fitness Group’un Dönem İzleyicisi; Flo Health Inc. tarafından; Simple Design Ltd. tarafından Periyod Takibi; ve daha önce belirtildiği gibi, Biowink’in Clue Period Tracker.

En çok endişe veren uygulamalar ise; Plackal Tech’ten Maya ve Mobapp Development Limited’den MIA. Hindistan merkezli Maya, Google Play’de 5 milyon indirmeye sahip ve Kıbrıs merkezli MIA da 1 milyon indirme bulunuyor. Hassas verileri paylaştığı bildirilen diğer uygulamalar arasında Linchpin Health’ten My Period Tracker, Pinkbird’den Ovülasyon Hesaplayıcısı ve Grupo Familia’dan Mi Calendario var.

Maya, Privacy International’ı Facebook’un SDK’ya entegrasyonunu azaltacağı konusunda bilgilendirdi. Kullanıcıların izin verdikten sonra Facebook reklam ağını kendi sitesinde kullanmaya devam edeceğini ancak daha az veri paylaşacağını belirtti.

İkinci popüler şirket olan MIA, Maya kadar duyarlı davranmadı. BuzzFeed’in raporu kapsayacağını öğrendikten sonra kuruma cevap vermeyi reddetti ve bu haberlerin yayınlanmaya başladığı günlerde BuzzFeed’e açıklama yapmayı kaba bir şekilde reddetti.

Ortalığın neden bu kadar karıştığını ve bu uygulamaların neleri paylaştığını merak ediyorsanız; bu uygulamların korunmasız ilişkiye girip girmediğinizi, üzgün ve mutlu olduğunuz günleri, ne tür ilaçlar kullandığınızı, hamile kalmaya çalışıp çalışmadığınızı ve daha

nice bilgileri paylaştığını söyleyebiliriz.

Eğer bir reklam verenseniz, özellikle kişinin ruh hali ve sağlığıyla ilgili verilerin, kullanıcıların “psikografik hedefleme” ile alakalı paylaşım yapmalarını sağlayarak güçlü bir reklam ağı oluşturabilmeye olanak sağladığının farkındasınızdır. Hatta verilerle uğraşan bir şirketteyseniz bu verilerin toplu bir hazine olduğunu da söyleyebilirsiniz.