Geçtiğimiz hafta sizlere tasarım ve sanat yönetiminde yaratıcı kampanyaların ödüllendirildiği D&AD Ödülleri’nin 2019 yılı kazananlarından bahsetmiştik. Dünyanın dört bir yanından yapılan başvurular sonucu birçok ödülün sahibini bulduğu tören ile ilgili bu haftaki yazımızda Wood Pencil kazananlara yer verdik.

Wood Pencil Kazananlar

Give a Minute / UNICEF

Her 5 dakikada dünyada bir çocuk şiddetin ellerinde ölüyor. Konuyla ilgili günbegün bağışlar azalırken, destekçiler de geleneksel kampanyalara dikkat etmeyi bırakmış durumdaydı. Hızlı bağış yapmak için yeni bir yola ihtiyaç doğmuştu. İşte bu noktada devrim niteliğinde bir hareket belirdi ve ‘Bir Dakika Verin’ kampanyası yaratıldı.

İnsanlar zamanlarının değerini öğrenmeye ve bu değeri doğrudan UNICEF’e bağışlamaya yönlendirildi. Maddi durumu ne olursa olsun, buna bakılmaksızın herkesin anlamlı bir şekilde bu konuya katkıda bulunabileceği böylece kanıtlanmış oldu. Bu çalışmayla birlikte UNICEF’in bağış hedefinin %20’sine ulaşıldı. Hem de sadece 2 hafta süreyle…

Footballpen
Rusya’daki Dünya Kupası, Almanya’da farklı zaman dilimleri nedeniyle çalışma saatleri ve oyun zamanlarının nasıl birleştirileceği sorununa neden olmuştu. İnsanların toplantıdayken maçları takip edebilmelerini nasıl sağlarsınız? Hiç düşündünüz mü?

Bu noktada Footballpen fikri ortaya çıktı. 
Kalem, insanlar odaklanırken çiğneme eğilimine dayanıyor. Bu görüşü kemik iletim teknolojisi ile birleştiriliyor ve kalem çene kemiğine dokunduğunda, ürettiği ses iç kulağa iletiliyor. Böylece kalemi kullanan kişi sesleri de duyabiliyor. Sonuç, normal tükenmez kalemin içindeki gizli bir radyo cihazına dönüşüyor.

Boys Don’t Cry
Beyaz Kurdele, daha büyük bir erkeklik vizyonu geliştirmek için çalışan dünyanın en büyük erkek hareketidir.

Kanada’daki Ulusal Zorbalıkla Mücadele Günü’nde, çocukların hislerinin özgür bırakılmasına izin verildiğini düşünen bir film çalışması başladı. Üstelik bu işin bütçesi öylesine azdı ki.

Toronto Maple Leafs gibi spor takımları milyonlarla paylaştı. Toronto, Ottawa ve Calgary belediye başkanları filmi sosyal üzerine paylaştı ve ABD’de desteklendi. Film şu anda Kanada genelindeki okullarda bir öğretim aracı olarak kullanılıyor.

Nike | Dream Crazy
Nike, geçen sene Eylül ayında, Dream Crazy isimli reklamını yayınladı. Slogan ise şuydu: “Bir şeye inan. Her şeyi feda etmek anlamına gelse bile. Sadece yap.” Videolar, Nike ürünlerini yakan insanların sosyal medyalarına da yüklendi. Bazı Amerikalıların tepkilerine rağmen, kampanya başarılı sayıldı ve ilanın yayınlanmasını takip eden haftalarda şirketin hisse senetleri %5 oranında arttı.

Project Dead Zone

Xfinity tarafından sunulan “Project Dead Zone”, Twitter tarafından yönetilen ilk canlı korku filmi. 
Xfinity xFi Pod’lar (küçük Wi-Fi genişleticileri), ABD’deki en büyük perili evdeki her Wi-Fi ölü bölgesini elimine etti ve evin gizemli paranormal aktivitesi hakkında canlı yayın araştırması sağladı. Twitter’daki binlerce izleyici katıldı ve ekibe rehberlik etmeye başladı.

Ancak olay başladıktan kısa bir süre sonra işler iyice ilginç bir hal aldı. Ev, takıma sahip oldu ve tuzağa düştü!
Bir anda xFi Pod’lar tarafından desteklenen canlı yayın, birinin dışarı çıkmasının tek yolu haline geldi.

Dogs For Dogs
Bugün, bazı köpeklerin Instagram’da kendi hesapları olduğunu mutlaka görmüşsünüzdür. Üstelik bu hesaplar binlerce aboneye sahip. İnsanların bu duruma karşı tutkulu olması akıllara şu soruyu da getirdi. Neden evlat edinilmeyi bekleyen aynı cins bir köpeği sevmiyorlar?

Bu düşünceden yola çıkarak şöyle bir yol izlendi:
Bir gün boyunca, Fransa’daki köpekler, aynı cins barınaklardaki köpeklere hesap verdi.

Aboneleri de bu durumu takip edip, yorum yaptılar ve her gün olduğu gibi içeriklerini paylaştılar.

Oysa dikkatleri bu kez evlat edinmeyi bekleyen bir köpeğe gitmişti 🙂

Çalışmalar ile ilgili tüm detaylara ve D&AD kazananlarının tümüne buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Önümüzdeki günlerde bizleri hangi yaratıcı fikirlerin kucaklayacağını görmek için sabırsızlanıyoruz.