”Kullanımı tamamen kolay olan entegre bir televizyon oluşturmak istiyorum…Hayal edebileceğimiz en basit kullanım arayüzüne sahip olacak.” – Steve Jobs
Geçtiğimiz aylarda Apple’ın, mart ayında bir etkinlik düzenleyeceği iddia edilmişti. Söz konusu iddiaları doğrulayan Apple, bir GIF ile birlikte davetiyeler göndererek 25 Mart tarihinde etkinlik düzenleyeceğini duyurdu. Paylaşılan GIF’de, bir geri sayım ve geri sayımın ardından ise ”It’s show time” yazısı yer alıyordu. Kaliforniya’da bulunan Jobs Theater’da gerçekleştirilecek etkinlikte, Netflix’in rakibi olmaya aday yeni Apple yayın servisi ve haber odaklı abonelik servisinin tanıtılması bekleniyor. Özellikle GIF içinde yer alan geri sayımın ve ”It’s show time” yazısının, Apple TV için özel olarak davetiyeye  eklendiğini söylemek mümkün, çünkü şirket yakında Apple TV’yi ve diğer cihaz listelerini de tamamlaması beklenen abonelik temelli bir eğlence platformu başlatacağını doğruladı.

Apple TV’nin Yayın Tarihi ve Abonelik Maliyeti
Apple’ın belirttiğine göre yayın servisi, 2019’un ilk çeyreğinde kullanıcıların hizmetine sunulacak. Yayın, öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’nde erişime açılacak, ilk yayın tarihinden birkaç ay sonra ise Apple, toplamda 100’ü aşkın ülkeye servisini sunmayı planlıyor. Ancak raporlar, hizmet 25 Mart tarihinde açıklanmış olsa bile, aslında yılın ilerleyen zamanlarına kadar başlamayacağını öne sürüyor. Çeşitli kaynaklara göre Apple TV, 2019’un sonbahar ayına kadar içeriklerini yayınlayamayacak.
CNBC’nin raporuna göre Apple TV, yeni gösterilerini tanıtmak ve kullanıcıların aboneliklerine bağlı kalmalarını sağlamak için iPhone ve iPad gibi kendi cihaz ekosisteminden yararlanabilir. Fakat yayın servisinin, sadece Apple’a ait cihazlarda kullanılabiliyor olması, Netflix ve Hulu gibi rakiplerinin sunduğu platform çeşitliliğine kıyasla dezavantajlı olacaktır. Bu nedenle, Apple’ın yayın servisini sadece kendi cihazları ile sınırlamasının geçici olabileceği düşünülmektedir.
Asıl soru ise, Apple yayın servisi için bir abonelik ücreti alacak mı yoksa içeriği bedava mı sunacak? Kullanıcılar, Netflix ve Amazon Prime Video gibi servisler için bir abonelik ücreti ödemeye alışkın olduklarından, birçoğu Apple TV’nin aylık abonelik maliyetinin ne kadar olacağını merak ediyor. Apple’ın ne kadar abonelik ücreti alacağı ise henüz açıklanmadı, ancak şirket tarafından ücretsiz yayın hizmeti verilebileceği de bildirildi. Bu konu hakkında da, çeşitli raporlar ve analist tahminleri bulunuyor.

  • Jefferies analisti Tim O’Shea, ”9-5 Mac” raporunda aylık abonelik ücretinin 15 dolara mal olacağını belirtti. Bu da aylık ücreti, 8 ABD doları olan Netflix, Hulu ve Prime Video aboneliklerinden çok daha pahalı olabileceğini gösteriyor.
  • 10 Ekim 2018 tarihli CNBC raporuna göre, Apple’ın yeni yayın servisi, iPhone ve iPad kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulacak.
  • Haziran 2018’de yayınlanan Recode raporu da, Apple TV hizmetinin ücretsiz olarak sunulabileceğini belirtti.
  • Haziran 2018 tarihli bir başka rapora göre de; Apple ilk olarak Apple News uygulamasını, 25 Mart’ta sunacağı haber odaklı abonelik servisi ile birleştirerek bir dijital haber aboneliği hizmeti sunacağını iddia etti.

Apple TV’nin Film Ekibi ve Orijinal İçerikleri
Kullanıcıların Apple TV hakkında merak ettiği bir diğer konu ise, yayın servisinde hangi içerikler yer alacak?
Apple, yayın servisinin kendi özgün içeriğini oluşturmak için projeye çok para harcadığını ve orijinal programlamaya 4,2 milyar dolar harcamayı planladıklarını bildirdi. Şirket; çeşitli yıldızların, yönetmenlerin, yazarların ve üreticilerin yer alacağı gösteriler için çalışmalara başladı. Ayrıca Apple; Steve Carrell, Oprah Winfrey, JJ Abrams ve Jennifer Garner gibi ünlü isimler ile anlaşma yapmak için 1 milyar dolar yatırım yaptığını da bildirdi. Recode’a konuşan Apple’ın İnternet Yazılım ve Servislerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue’de, bir sürü içerik almaya ve hazırlamaya çalıştıklarını dile getirerek Netflix’in rakibi olmakla ilgilendiklerini belirtti. Yayın servisi için yaptıkları bir dizi yatırıma ek olarak Apple, sinema gösterimlerinden iki ya da üç hafta sonra fimleri Apple TV’de yayımlamayı planladıklarını belirterek, sinema zincirlerini tehdit edebilecek bir açıklama yapmış oldu.
Apple TV ve İddialı Film Ekibi:

  1. Apple’ın İnternet Yazılım ve Servislerinden Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue’nin bir süredir video ekibi kuruyor olduğu bildirildi. Breaking Bad ve Betten Call Saul gibi çalışmalara imza atmış, iki eski Sony Pictures lideri olan Jamie Erlicht ve Zack Van Amburg’da ekipte yer alıyor.
  2. Daha önce Sony, Warner Bros. Pictures ve Fox için çalışmış, ayrıca Eylül 2017’de ABD TV yayın kuruluşu WGN’nin başkanlığını yapmış Matt Cherniss’de takıma katıldı.
  3. Apple; Hunt, Sherlock ve Luther yapımları için çalışmış BBC One’nin eski denetleyicisi ve Kanal 4’ün Baş Reklam Sorumlusu Jay Hunt’ı da takımına ekledi. Ayrıca Hunt’ın, Apple ‘ın İngiltere pazarı için programlama yapmak üzere görevlendirileceği düşünülüyor.
  4. Şubat 2018’de Apple, Narcos ve Hannibal yapımlarının sorumlusu Carol Trussel’i Üretim Bölüm Başkanı olarak işe aldı.
  5. Fox’ta; New Girl, Almost Human ve Glee yapımları için çalışan Dana Tuinier’i de, Yaratıcı Komedi Yöneticisi olarak işe aldı.
  6. Aralık 2018’de Apple, Justin Lin’nin eğlence şirketi Perfect Storm ile de bir anlaşma imzaladı.

Merakla Beklenen Apple TV İçerikleri:

  1. Swagger, NBA’nın yıldız oyuncularından Kevin Durant’ın gençliğini anlatan biyografik bir drama.
  2. La La Land’in yazar ve yönetmeni Damien Chazelle’den bir drama dizisi.
  3. Central Park, Bob’s Burger’ın yaratıcılarından bir animasyon gösterisi.
  4. Steve Carrell, Reese Witherspoon ve Jennifer Aniston’ın yer aldığı bir drama dizisi.
  5. Steven Spielberg’in bilim kurgu ve korku antolojisi Amazing Stories’in yeniden canlandırılması.
  6. Octavia Spencer’ın başrol oynadığı Are You Sleeping adlı bir film dizisi.
  7. Yürütücü yapımcılardan Matt Tyrnauer ve Corey Reeser’den: Home.
  8. Kristen Wiig’in başrol oynadığı bir komedi dizisi.
  9. Chris Evans’ın başrolde yer aldığı Defending Jacobs dizisi.
  10. Rob McElhenney ve Charlie Day tarafından kaleme alınmış, It’s Always Sunny in Philadelphia komedi dizisi.
  11. Bilim-kurgu yazarı Isaac Asimov’un romanlarına dayanan bir dizi, Foundation.
  12. Dana Fox ve Dara Resnik tarafından yaratılan bir gizem serisi.
  13. Little Voice, JJ Abrams, Jessie Nelson ve Sara Bareilles’ten romantik komedi dizisi.

Yeni yayın servisi için oldukça yatırım yapan ve anlaşmalara imza atan Apple TV; hayatlarımıza nasıl girecek, benzer platformaların arasından sıyrılarak kullanıcıların beklentilerini karşılayabilecek mi? En önemlisi de, en büyük rakibi olarak gösterilen Netflix’i tahtından edebilecek mi yoksa başarısızlığa mı uğrayacak?
Merakla beklenen Apple TV ile ”Şov başlıyor” mu? Hep beraber göreceğiz.

Bir önceki blog yazımız: http://blog.royandteddy.com/ne-kadar-iyi-bir-denge-kadar-iyi-bir-dunya/
Kaynak: https://www.theverge.com/2019/3/11/18260515/apple-tv-service-march-25th-event-streaming-announcement-invitation
https://www.inverse.com/article/51683-apple-streaming-service-march-release-date-price-show
https://www.macworld.co.uk/news/apple/apple-streaming-service-3610603/