Son zamanlarda, işletmelerin müşterileriyle etkileşime girme biçiminde büyük bir değişiklik oldu. Dijital alan, bu süreçte o kadar büyüdü ve genişledi ki neredeyse yaptığımız her şeyin üzerinde kalıcı bir etkisi var artık. Sonuç olarak, birkaç yıl önce olduğu gibi yaygın olan pazarlamaya dair geleneksel yaklaşımların günümüzde ciddi derecede etkisiz olduğu kabul edilmekte. Big Data’nın hızla artan popülaritesi, pazarlamacıların süreçlere yönelik karmaşık yaklaşımları benimsemeleri ve müşteri verilerinin derinlemesine analizini gerçek zamanlı olarak yürütmeleri gerektiği anlamına geliyor. İşletme olarak avantajlı durumda olmak ve son derece dinamik bir kurumsal alanda alakalı kalabilmek için pazarlamacılar yapay zeka ve makine öğrenimi teknolojilerini kullanıyorlar.
Yapay zeka, bir bilgisayar programının veya makinenin, hareket ve konuşma gibi çeşitli insan davranışlarını ve düşüncelerini taklit edebilmek ve minimum insan müdahalesiyle farklı eylemler gerçekleştirmek için edinilmiş zekayı uygulayabilmeyi açıklayan bir terimdir.
Makine öğrenimi, bir bilgisayar uygulamasının veya programın verilerdeki kalıpları tanımasını ve öğrenmesini sağlar. Makine öğrenimine entegre bir program veya uygulama bir süre sonra insan yardımı olmadan yeteneklerini geliştirebilir.
Yapay zekâ tabanlı bir platform, daha karmaşık bir yapıya sahip olup, verilerde kalıpların nasıl oluşacağını daha iyi tahmin edebilir. Hızla artan veri hacimlerinden alakalı öngörülere sürekli olarak erişilebilmesi sayesinde, bir işletmenin pazarlama stratejileri ve girişimleri büyük ölçüde iyileştirildi.
Bu fütüristik olmayan teknolojiler, yeni nesil pazarlamaya ve müşterilerini merkez noktalarına koyan reklamcılar için takip edilecek bir yol oluyor.
Pazarlamacılar kişiselleştirilmiş içerik deneyimleri sunarken makine öğrenimi de dahil olmak üzere AI yeteneklerini arama motorları gibi daha önceki manuel işlemlerde başarıyla uyguluyorlar. Google Asistan ve Apple’ın sanal asistanı Siri, bu ileri teknolojinin sadece iki bilinen örneği.
Teknoloji giderek daha yaygın hale geldikçe yapay zeka, finans ve perakende gibi alanlara da girdi. Örneğin; bankacılık sektörü, AI’yi açıkça benimseyerek, müşterinin karşılaştığı süreçlerin bir parçası haline getirmiş, müşterilerin sık sorduğu soruları ve bankacılık ihtiyaçlarını karşılamak için makine tabanlı akıllı yardımcılar tasarlamak için kullanıyor. Öte yandan insanlar artık daha kişiselleştirilmiş çevrimiçi ve çevrimdışı alışveriş deneyimleri arayışında oldukları için AI aynı zamanda perakende sektörünü de etkiliyor.

ai ile ilgili görsel sonucu
Kişiselleştirme Önemlidir

Son araştırmalara göre, içerik pazarlamacılarının % 60’ı kişiselleştirmeyle ilgili büyük mücadeleler veriyorlar. Bu, tüketicilerin perakende markalarla son derece benzersiz, etkileşimli deneyimler aradığı bir zamanda ciddi ve çözülmesi gereken bir sorun.
Günümüzün meraklı müşterileri aktif olarak destekledikleri markalarla dijital alanda daha derin bağlantılar kurmak istiyor. Pazarlamacılar AI destekli araç ve çözümlerin zamanlamayı, iletişim kanallarını ve içerik türünü zahmetsizce otomatikleştirerek her müşterinin dinamik ihtiyaçlarına göre etkin bir şekilde pazarlama stratejilerini düzenlemelerine olanak sağladığını fark ettiler. Pazarlamacıların büyük miktarda veri toplamasını, analiz etmesini ve saklamasını sağlayan makine öğrenimi entegrasyonu, verilerdeki çeşitli kalıpların derinlemesine analizlerini yaparak, müşteriler için özelleştirilmiş deneyimler yaratıyor.

  • Tüketicilerin % 52’sinin, kişiselleştirilmiş bir iletişim alamaması durumunda farklı bir marka veya ürün ile ilgilenmesi olasıdır.
  • Ticari alıcılarının % 65’i satıcıları iletişimi kişiselleştirmezse, farklı markaları tercih ediyor.
  • İşletmelerin % 72’si müşteri deneyimini geliştirmenin öncelikli olduğunu ortaya koyuyor.
AI Pazarlama Kampanyalarını Geliştiriyor

Pazarlamacıların yapay zeka potansiyelinden yararlandıklarında, pazarlama kampanyaları ve stratejileri büyük ölçüde geliştiriyor. Bunun nedeni ise, müşterileri hakkında bildikleri her şeyi bireysel deneyimi özelleştirmek için kullanmaları.
Başarılı çok kanallı pazarlama kampanyalarını etkin bir şekilde sunmak için gereken kişiselleştirme ölçeğini elde etmek zordur. Kampanyaların manuel olarak ayarlanması işe yaramazken, birçok pazarlamacı daha fazla çalışmasına ve daha fazla harcama yapmasına rağmen müşteri beklentilerini karşılamada geride kaldıklarını tespit ediyor.
Pazarlamacıların % 80’i kişiselleştirilmiş içeriğin genel içerikten daha etkili olduğunu ortaya koymakta. Pazarlama kampanyalarında kişiselleştirme, kampanyaya şeffaflık kazandırır ve pazarlamacılara stratejilerini daha rahat kontrol etmelerini sağlar. % 75’i ise, yapay zekayı gelecek 3 yıl içinde işletmelerinde aktif olarak uygulamakla ilgili girişimde bulunacaklarını söylüyor.
Pazarlama yöneticilerinin % 79’u da, AI’nın görevlerini daha kolay ve daha verimli hale getireceğine inanıyor. Ancak bunun temelinde işletme performansını olumlu yönde etkilemek için verileri hazırlıklı ve anlamlı etkileşimlere dönüştürebilmek olduğunun farkındalar.

Daha Geliştirilmiş Veri Analizi

Çeşitli kaynaklardan gelen verileri analiz etme yöntemleri giderek daha gelişmiş bir hale geldi. Bu da içerik pazarlamacılarının, içeriklerinin alaka düzeyini ve etkisini analiz etmek için daha ayrıntılı analiz araçları ve çözümleri kullandıkları anlamına gelmekte. Yapay zeka alanı ilerledikçe, AI tabanlı algoritmalar kalıpları tanıyarak ve analiz ederek büyük miktarda veriyi tarayıp yeni ve anlamlı stratejiler oluşturabilecek.
İçgörülere odaklanan iş kuruluşlarının, odaklanmayan rakiplerinden yılda 1,2 trilyon dolar çalmasını öngörülüyor.
AI kullanımı temelde, verileri insan benzeri bir dile çevirmek için özel olarak oluşturulmuş algoritmaları kullanıyor. Başlangıçta evrak düzenlenmesi ve basit otomasyon görevleri üstlenen AI teknolojisi, artık detaylı analiz ve raporlama, kişisel asistan, gelişmiş kampanya otomasyonları, kişiselleştirilmiş kampanya yönetimi, kullanıcı deneyimi geliştirme ve daha birçok alanında pazarlamacılara destek sağlıyor ve gelişmeye devam ediyor.
Gartner tarafından yapılan güncel bir araştırmaya göre, iş odaklı içeriğin neredeyse % 20’sinin yalnızca makineler tarafından üretilebileceğini ortaya koymaktadır. Bu da içerik pazarlamacılarının, oluşturdukları içeriği daha iyi analiz etmelerini sağlayan üstün, gelişmiş araçlara ve teknolojilere erişebilecekleri anlamına geliyor.
Yapay zeka aşamalı bir şekilde içerik pazarlamasını yeniden tanımlarken AI teknolojisini pazarlama stratejilerinde ve kampanyalarında kullanan pazarlamacılar, iş organizasyonlarının başarısına katkıda bulunacak iyi bir donanıma sahip olduklarını biliyorlar.

AI, İlgili İçeriğin Doğru Kitlelere Gitmesine Yardımcı Olur 

AI, pazarlamacıların doğru kitleler için alakalı içeriği en doğru şekilde tespit etmelerini sağlar. Yenilik stratejileri olan şirketlerin % 61’i, elde ettikleri verilerdeki kritik fırsatları tanımlamak için AI uygulamaktadır ve bu teknoloji olmadan, bu iş fırsatlarının gözden kaçırılmasının olası bir durum olduğunu biliyorlar.
Bu teknoloji, pazarlamacıların kitle verilerinin tüm potansiyelini anlamalarına, müşteri deneyimini son derece hassas bir şekilde otomatikleştirmelerine ve optimize etmelerine yardımcı oluyor.
Böylelikle pazarlamacıların, yaş ve gelir kırılımları, kişisel çıkarları, coğrafi konumları, alışveriş yapmak için kullandıkları cihazlar, çevrimiçi olmak için gün/saat tercihleri, vb. gibi neredeyse sonsuz miktarda veriyi analiz ederek son derece anlamlı bağlantılar kurmaları ve doğru içeriği doğru zamanda sunmaları için iyi bir donanıma sahipler.
Örneğin, sadece 30 ila 40 yaş arasındaki “egzersiz yapmayı seven” tüm kadınları hedef almak yerine, koşu maratonlarındansa pilatesi tercih edenler hedeflenebilir.

İçerik Pazarlamasının Geleceği 

Bugün, tipik bir içerik pazarlama kampanyası sürecinin önemli bir kısmı manuel olarak ilerler. Anahtar kelime araştırma ve planlama, blog makalesi konularından içerik küratörlüğüne ve e-posta göndermeye, hemen hemen tüm müşteri adayı oluşturma gibi görevlerde insan müdahalesi gerekir.
İçerik pazarlamacılarının bugün kullandıkları pazarlama otomasyonu, hala temelde manuel olarak yapılıyor. Bununla birlikte, veriler hakkında derinlemesine bilgi sağlanmıyor, alınacak eylemler hakkında önerilerde bulunulmuyor, sonuçları tahmin ediyor veya içerik oluşturmuyorlar.
Yapay zeka bütün bunları içerik pazarlamacıları için değiştirecek.
Canlı video platformlarının ortaya çıkmasıyla birlikte devrim niteliğinde bir değişim gösteren ve gelişen eğlence endüstrisinden bir örnek inceleyelim.
Video akış platformu Netflix, izleyici verilerinin derinlemesine analizine ve bireysel tercihlere dayanan video içeriği ve eğlence programları öneriyor ve oluşturuyor. “Bu nasıl oluyor?” derseniz; Netflix’in platformunda kullandığı makine öğrenimi sistemlerinin stratejik bir entegrasyonuyla.
Netflix recommendations
Netflix’teki izleyiciler tarafından bakılan içeriklerin % 75’i algoritma tabanlı önerilerden oluşur.
Benzer şekilde, AI ile çalışan algoritmalar, Microsoft’un Cortana’sına ve Tesla’nın kendi kendini süren araçlarına güç veriyor ve bunun daha fazlasını yalnızca çok yakın bir gelecekte göreceğimizi söyleyebiliriz.

İçerik Pazarlaması AI Devrimi’nin Eşiğinde

Piyasadaki son eğilimlere dayanarak, veri biliminin işletmelerin yönetilme biçimini etkili bir şekilde değiştireceği oldukça açık, çünkü bilgisayar sistemleri işletmelerin müşterileriyle etkileşimlerini yeniden tanımlamada birincil yardımcımız olacak.
İçerik pazarlamasının değişen yüzünü vurgulamak için güvenilir bir örnek istiyorsanız, sosyal medya ağı Facebook’tan başka bir yere bakmanıza gerek yok J. Facebook, “insana yakın bir gerçekliğe sahip” AI dil işleme motoru olan Deep Text ile Deep Learning yeteneklerinden yararlanıyor. Deep Text, kullanıcıların haber yayınlarını filtrelemek ve yüklenen fotoğraflarda yüz tanıma işlemi gerçekleştirmek için Messenger sohbetleriyle birlikte kullanılıyor.
Spotify ise kullanıcılarına kişisel müzik önerileri sunmak için yapay zeka kullanırken Apple’ın sanal kişisel asistanı Siri için bundan faydalandığını hepimiz artık biliyoruz.  

Yapay Zeka Çağında Hayatta Kalma ve Büyüme

AI pazarlama endüstrisinde devrim yarattığı gibi işleri dönüştürmeye, içerik pazarlamasını hayal edebileceğimizden çok daha hızlı bir şekilde karıştırmaya da devam edecek. Aynı zamanda bu teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilecek işletmeler için büyük fırsatlar yaratacağını söylememize gerek yok.
Bununla birlikte, Yapay Zeka teknolojisini daha düşük maliyetli, uygun fiyatlı ve kolay erişilebilir hale getirmek için çeşitli girişimlerde bulunulması AI’nın çeşitli endüstrilerde yaygınlaştırılmasını sağlayacaktır.

Bir önceki blog yazımız: http://blog.royandteddy.com/ne-kadar-iyi-bir-denge-kadar-iyi-bir-dunya/
Kaynak: https://www.singlegrain.com/artificial-intelligence/how-ai-is-shaping-the-future-of-content-marketing-and-personalization/