Kullanıcıların ve markaların dijital dünyada kullandığı uygulamaların sayısı her geçen gün artıyor. Canlı yayın uygulamaları da bunlardan biri ve pazarlama stratejileri arasında adından sıkça söz ediliyor.

Bildiğimiz gibi Twitter, bir süre önce Periscope’u bünyesine katarak kullanıcılarına yeni canlı yayın uygulamasını tanıttı. Periscope kısaca takip ettiğimiz kişilerin dünyasını onların gözünden canlı olarak keşfetmemizi sağlayan bir uygulama. Ülkemizde ve dünyada birçok celebrity tarafından kullanılan Periscope; aynı şekilde dünya genelinde büyük markalar tarafından da sıkça kullanılmaya başlanan bir uygulama.

Spotify, Periscope üzerinden İrlandalı grup Villagers’a ait kamera arkası görüntüleri yayınlayarak grubun hayranlarına hoş bir deneyim sundu. 382 görüntülenme, 1.534 kalp (Facebook Like butonu gibi düşünebiliriz) alınan canlı yayından sonraki gün ise video; 99 kez yeniden oynatıldı. Spotify, bu yayını ile Periscope kullanımına başlangıç olarak güzel bir örnek teşkil ediyor.

                               periscope-ile-markaniz-icin-neler-yapabilirsiniz-1


Redbull ise Miami Müzik Haftası boyunca etkinlik ile ilgili canlı yayınlar gerçekleştirdi. Bununla sınırlı kalmayan Redbull, San Francisco’da düzenlediği “Redbull Bayline” yarışması esnasında da Periscope üzerinden yayın yaparak etkinliğe ait detayları canlı olarak kullanıcıları ile paylaştı ve bunu Twitter üzerinden duyurdu.

Redbull ve Spotify örneklerinden de yola çıkarak, bundan sonrası için markaların Periscope üzerinde ne tür etkinlikler yapabileceklerini birkaç örnek başlık altında sıralayalım;

  • Canlı soru cevaplar: Kullanıcılar açısından bakıldığında, canlı soru cevap oturumları ilgi çekici bir uygulama olabilir. Markayı insanileştirmek, ulaşılamaz görüntüsünden kurtarmak için bu tür yöntemler kullanılabilir. Aynı zamanda bu oturumlar farklı şehirlere hatta ülkelere dağılmış olan potansiyel hedef kitlelere ulaşmayı daha kolay bir hale getirerek her türlü geri bildirimi almayı da sağlayabilecek bir yöntem. Haftalık, aylık yada üç aylık periyotlarla düzenlenecek olan Periscope yayınları; sorunları çözmek, kullanıcıların sorularına yanıt verebilmek ve yeni kullanıcılar kazanmak için güzel bir fırsata dönüşebilir.
  • Yeni Haberler: Markalar açısından kullanıcıların kendi ürününe dair her türlü konu hakkında doğru bilgilere sahibi olabilmesini sağlamak önem taşıyan bir konudur. Kullanıcılar da aynı şekilde her zaman ilgili oldukları markalar hakkında daha fazlasını bilmek ister. Buradan hareketle kullanıcılarınıza Periscope yayını ile sunacağınız; yeni çıkacak ürünlere ait duyurular, şirket turları, markaya ait güncel haberler, yaklaşan marka etkinlikleri gibi içerik akışları; kullanıcıların markanız ile kuracağı bağı güçlendirme konusunda fayda sağlayabilir.
  • Kampanya ve Yarışmalar: Periscope üzerinden düzenlenen kampanya ve yarışmalar markaların bilinirliğini artırmayı sağladığı gibi yeni takipçiler kazanmak için oldukça faydalı olabilir. Periscope üzerinde ilk canlı yarışmayı düzenleyen Doritos;  #DoritosRoulette yarışması ile bu başlık için güzel bir örnek. 
  • Markanın tarihine ve kültürüne genel bakış: Markaların mevcut konumuna gelene kadar olan tarihsel yolculuğunu, geçirdiği evreleri, varsa hikayesini ve markanın genel kültürünü yansıtan yayınlar; kullanıcıların marka hakkında detaylı bilgi sahibi olmasını sağlayarak markayı benimsemesini kolaylaştırabilir.
  • Kullanıcı Deneyimleri: Bizzat kullanıcılar tarafından paylaşılacak olan birebir tecrübeler, markalar için güzel geri dönüşler alınmasını sağlar. Kullanıcılar, marka hakkındaki düşüncelerini, edindikleri tecrübeleri, düzenlenecek olan Periscope yayınları üzerinden paylaşmaları konusunda cesaretlendirilebilir. Bu tip uygulamalar farklı kullanıcılara ait tecrübeleri birinci ağızdan dinleyen potansiyel yeni kullanıcılar kazanmak konusunda da faydalı bir yöntem olabilir.
  • Kötü Senaryoların Yönetimi: Kimse böyle bir durumun meydana gelmesini istemese de ne yazık ki bazen markalar için talihsiz denilebilecek durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu tip durumlarda krizin doğru adımlarla yönetilmesi, markanın geçmiş ve gelecek imajını koruması açısından hayati önem taşıyor. Periscope yayınları üzerinden yapılacak olan iyi hazırlanılmış, dikkatli ve özenli açıklamalar; kullanıcılara karşı şeffaflığı sağlarken, sorunlarını çözmek için istekli olduğunuzu onlara kanıtlamak için doğru bir araç olabilir.

Tüm bunlardan yola çıkarak Periscope ile alınabilecek aksiyonları çeşitlendirmek ve listeyi uzatmak mümkün. Önümüzdeki zaman içerisinde markaların Periscope’ta seslerini nasıl duyuracağı, ne tür yeniliklere imza atacağı ise merak konusu 🙂