Tüm herkes yeni yıl hazırlıklarını yaparken, tüm sosyal medya uzmanları ve “düşünce liderleri” önümüzdeki on iki ayda tüm sosyal medya için tahminlerini hazırlamaya ve karşılaştırmaya başladılar.
Bu tahminlerin bazıları gerçekleşecek, bazıları asla sonuçlanmayacak, ancak 2019’a dayanarak, 2020’de görmeyi beklediğiniz gelişmelerden bazıları olacağından eminiz.
İşte sosyal medya pazarlama dünyasında yeni yıla ilişkin bazı öngörü ve gelişmeler!

FACEBOOK:
Bir sonraki ABD Cumhurbaşkanlığı Seçim döngüsüne girerken Cambridge Analytica skandalının neden olduğu endişeleri gidermek için çalışan Facebook, kripto ödeme seçeneğinin şartlarını görüşerek, veri erişim süreçlerini daha detaylı paylaşarak, haber kuruluşlarını kendilerine güvenmeye ikna etti.

Ödemeler

Daha önce de belirtildiği gibi, Facebook hala daha Libra crypto para birimi için düzenleyici bir çerçeve oluşturmak için çalışıyor ve şu anda, Libra’nın büyük destekçilerinin neredeyse tamamı projeden uzaklaşıyor. Facebook, projenin bağımsız bir şekilde ilerleyeceği konusunda sürekli ısrar ediyor, ancak görünen o ki en azından bu aşamada, Facebook’un ilk öngördüğü dönüştürücü ödeme seçeneği haline geleceği zor gözüküyor.
Ancak, ödemeler ve hem platform içi transferleri hem de yayın içi satın alımları kolaylaştırmak adına Facebook için ana odak olmaya devam ediyor. Libra, Facebook’un finansal işlemler için, geleneksel banka ücretlerinden ve benzerlerinden arınmış, içsel bir ekosistem kurmasını sağlayacak ve şirkete daha iyi bir platform oluşturacak.
Facebook, geçtiğimiz ay ABD’de Facebook Pay’i başlatırken, Endonezya ve Hindistan’da WhatsApp Pay için tam kapsamlı çalışmalar yürütüyor. İkincisi, Libra’nın geliştirilmesindeki temel hususlardan biri, Facebook’taki ucuz, hatta ücretsiz fon transferlerini kolaylaştırabilmesidir, bu da para göndermek isteyenler için daha iyi bir seçenek. Bu para, Facebook içinde aktarıldıktan sonra, kullanıcıların platform içi alışverişlerde de aynı şeyi kullanmaya başlaması çok daha kolay olacaktır.

Facebook Watch

Facebook Watch, Facebook’un açıkçası umduğu gibi çıkmadı.
Elbette, Watch’ın bazı hitleri oldu. Haziran ayında yapılan açıklamada, aylık 720 milyon insanın ve günde 140 milyon insanın artık en az bir dakika Watch’a zaman harcadığı söylendi.
Bunlar iyi rakamlara benzese de, Facebook’un genel olarak günlük 1.6 milyar aktif faaliyetine kıyasla, 140 milyon genel izleyici Facebook’un sadece bir kısmını oluşturuyor. Netflix, Disney, Amazon ve yükseliş yakalamışken Facebook Watch, piyasada gerçek bir ses çıkarmayı henüz başaramadı.Facebook’un 2020’de, yeni özel Haber sekmesi (orijinal video haber programlamasını da içeren), video içeriklerinin platformlarında devam eden popülerliği ve platformlarının doğrudan bağlantısını kolaylaştıran güncellenmiş Portal cihazı ile beslenen bir başka önemli hamleyi yapmasını bekleniyor. Facebook Watch’ı daha önemli bir unsur haline getirebilirse, bu bizlere bir dizi yeni reklam seçeneği ve artan gelir potansiyeli sağlayacaktır.

Filtreler
Artırılmış gerçeklik son birkaç yılda yavaş yavaş ivme kazanırken, cinsiyet değiştirme filtrelerinin bu yılın başında bu kadar fazla tüketileceğini kimse tahmin edemiyordu.
Teknoloji açısından Facebook, Snapchat’in bu cephedeki kapasitesini büyük ölçüde güçlendirirken Snapchat yaratıcılık konusunda en iyisini yapmaya devam etti. Geçtiğimiz günlerde Snapchat’in en yeni yaş değiştiren filtresinin aniden trendlere yükseldiğini gördük.
Ekim ayında, raporlar, Apple’ın 2020 yılının ikinci çeyreğinde Project StartBoard artırılmış gerçeklik gözlüklerinin üretimine başladığını öne sürdü.
Apple’ın AR gözlükleri, kullanıcıların gerçek dünya görüşlerine dijital efektler koymalarını sağlayacak.Snapchat, yıllardır kendi AR gözlüklerini geliştirmek için çalışıyor, ancak şimdiye kadar gözlüklerini bir sonraki aşamaya çıkaramazken Facebook;  CEO Mark Zuckerberg’in bu konuda gerçekçi bir şekilde uygulanabilir olacağını belirttiği AR-etkin gözlükler geliştirdi.
Ancak Apple’ın gelişimi işleri önemli ölçüde hızlandırabilir ve eğer öyle olursa, Facebook’un 2020’nin ikinci yarısında görebileceğimiz kendi AR gözlükleriyle ilerlemesini bekleyebiliriz.

INSTAGRAM

Threads
Instagram’ın Ekim ayında piyasaya sürdüğü Threads’in en büyük yeniliği, uygulamada aktif olmasanız bile en yakın bağlantılarınızın neler yaptığınızı bilmesine yardımcı olmak için otomatik durum güncellemesi oldu. Görünüşe göre, Snapchat’in temel kullanım durumunun üstesinden gelmek için Instagram’a başka bir yol sunuyor  ancak Direct’i zaten diğer her Instagram işlevinden de kullanabileceğiniz ana Instagram uygulaması içinde kullanabildiğinize göre, Threads’ın kullanımı oldukça sınırlı görünüyor.
İlk veriler, Threads’ın Instagram’ın en son bağımsız mesajlaşma uygulaması olan ‘Direct’ kadar popüler olmadığını kanıtlar ve Instagram gibi ana bir uygulamadaki mesajlaşma işlevselliğini kaldırmak ve insanları Threads indirmeye zorlamak gibi bir şey yapmadıkça Threads uygulamasının yeterince önemli bir yükseliş kazandığını görmek zor.
Önümüzdeki günlerde bu uygulamanın kaldırılacağı dahi konuşuluyor.
Videochat
Facebook’un son yıllarda aramaya çalıştığı pek çok gençlik trendinden biri, Houseparty tarzında grup görüntülü sohbetinin Instagram’da yaygınlaşması.
Instagram canlı yayın yapan kullanıcıları, konukları ile birlikte (bölünmüş ekran yoluyla) ve Direct’de grup görüntülü görüşme ile adım attı; ancak Houseparty, Epic Games tarafından Haziran ayında satın alındı ​​ve muhtemelen bazı odaklarda önemli bir değişiklik görmeye ayarlandı. Instagram buradan yola çıkarak 2020’de bu fikirden faydalanarak yepyeni bir görüntülü konuşma karşımıza çıkarabilir.

TWITTER

Topic Takibi
Geçtiğimiz ay Twitter, kullanıcılara, belirli konuları takip etme seçeneği sunmaya başladı ve kullanıcıların Twitter’ı en son haberler ve trendlerle iletişim halinde kalmak için kullanma yollarını genişletti.
Eğer deneyimli bir Twitter kullanıcısıysanız, konuları takip etmekle ilgili bir ipucunu önemsemeyebilirsiniz, ancak yeni kullanıcılar sık ​​sık doğru insanlarla ve doğru hesaplarla bağlantı kurmayı zor buluyorlar. Bu filtreleme yöntemi, bu sorunu çözmeyi amaçlamakta.
Twitter, halihazırda izlenecek konuların tam bir listesini yayınlamış olsa da, kullanım sürecine paralel olarak bu süreci iyileştirmeyi ve iyileştirmeyi sürdürmesini bekleyebilirsiniz.

Twitter Canlı Yayın
Twitter’ın video stratejisi son birkaç yılda çok değişti ve gün geçtikçe gelişmeye devam etmekte. Bu gelişmelerin üstüne Twitter, 2020 Olimpiyatları için yeni bir canlı yayın anlaşması yaptığını açıkladı.
Olimpiyatlarla ilgili 2020’de, Facebook Watch ve IGTV gibi Twitter’ın da canlı yayında en üst seviyeye çıkmak için video içeriğine yeni bir adım atması bekleniyor. 
Olimpiyatlar için Twitter’ın canlı yayın için ayrı bir ayrı bir uygulama geliştireceği de gelen dedikodular arasında yer alıyor.