Geçtiğimiz yazılarımızda Facebook ve Instagram için 2017 yılında gerçekleşmesi beklenen yeniliklere yer vermiştik. Bakalım 2016 Snap için nasıl geçmiş ve 2017 yılının nasıl geçmesi bekleniyor. Konuyla ilgili öngörüleri incelemeden önce Facebook ve Instagram öngörülerine göz atmak isterseniz, buradan Facebook yazımıza, buradan da Instagram yazımıza ulaşabilirsiniz.
2016 yılının işbirlikleri ve geliştirmeler açısından baktığımızda, Snap için verimli geçtiğini söyleyebiliriz. İşte 2016 yılında öne çıkan başlıklar;

  • 2016 Yılında Yayına Alınan Geliştirmeler

Eski Snapchat Yeni ”Snap”: Bunu bir geliştirme olarak sınıflandırmak doğru olmasa da, kuruluşundan beri ”Snapchat” adı ile kullandığımız uygulama, Ekim 2016 itibarı ile adını ”Snap” olarak değiştirdiğini duyurdu. Uygulamanın kullanıcıları arasında hala eski adıyla telaffuz edilse de, resmi olarak yoluna Snap olarak devam ediyor.
Memories: Memories uygulaması, kullanıcıların çektikleri Snap’leri kaydedebildikleri bir alan olarak kullanıma sunulmuştu. İlk başlarda sadece anlık paylaşıma izin veren Snap, Memories özelliği ile resimleri kaydedip daha sonra paylaşma imkanını da sunmaya başladı. Aynı zamanda Memories özelliği ile kullanıcılar, uygulama dışında çektikleri fotoğrafları da telefonlarında bulunan film rulosu aracılığıyla paylaşabilir hale geldiler.
Spectacles: Spectacles uygulaması; özel üretilen güneş gözlüklerinin üzerinde bulunan tuş yardımıyla, kullanıcının kendi perspektifinden Snap çekmesine olanak sağlıyor. Çektiği anı kaydeden kullanıcılar bunu daha sonra Snap üzerinden paylaşabiliyor.
roy_and_teddy_spectacles

  • 2016 Yılında gerçekleştirilen iş birlikleri:

Vurb: Her daim içinde bulunduğumuz ana dair bir şeyler yakalayarak bunu sevdiklerimizle paylaşmamıza olanak sağlayan Snap için belki de en başlıca problemlerden biri ”keşfet” konusunda yaşadığı sınırlamalar olmuştu. Yayına aldığı yenilikler sayesinde kendini sürekli geliştiren uygulama, VURB ile sağlanan iş birliği ile keşfet sorununa da çözüm bulmuş oldu. Vurb, mobilde arama yapmak için birçok farklı uygulama arasında gidip gelen kullanıcılar için bu geçiş sorununu ortadan kaldırmayı ve yine aynı şekilde tek bir uygulama üzerinden yapılacak aramalara cevap vermeyi, üstüne kullanıcıların aksiyon alabilmelerine olanak sağlamayı hedefleyen bir uygulama. Snap’in bu işbirliği ile ne hedeflediği henüz bilinmese de, kullanıcıların etraflarındaki aktiviteleri keşfetmelerine ve ilgi alanlarına yönelik şeyler bulmalarına olanak sağlaması, takip etmek için kişi önerileri sunacak geliştirmeleri yayına alması bekleniyor.
roy_and_teddy_vurb
Bitstrips: Kullanıcılarına kendilerine benzer şekillerde özelleştirebilecekleri eğlenceli ve hareketli görsel kimlikler oluşturma imkanı sunan Bitstrips uygulaması, 100 milyon dolarlık bir anlaşma ile Snap bünyesine dahil olmuş, bu entegrasyon kullanıcılar tarafından da oldukça sevilmişti.
roy_and_teddy_bitmoji
eMarketer tarafından yapılan tahminlere göre; gerçekleştirdiği  yatırımlar ve genç kitlesi sayesinde Snap’in 2017 yılında yaklaşık olarak 1 Milyon Dolar gelir elde edebileceği konuşuluyor. Peki gelir tahminlerinin dışında 2017 yılında Snap tarafında neler olacak?

  • Spectacles Gelişiyor!

Snap, Google ve birçok teknoloji şirketinin başarısız olduğu noktada fark yaratarak, cool ve teknolojik gözlükleri Spectacles’ı piyasaya sürdü.  Snap’in çekirdek hedef kitlesi olan genç kullanıcılara yönelik tasarlanan bu eğlenceli ürün; öncelikli olarak gazetecilere, medyaya ya da teknoloji ile ilgili kişilere sunulmak ve ürünü bu kişilerin promote etmesini sağlamak yerine doğrudan Snap kullanıcılarına sunuldu. Snap bu noktada kullanıcılarıyla bir takım gibi yürümeyi hedefledi ve tam da beklediği şekilde ürünü doğrudan kullanıcılarının promote etmesini sağlamış oldu.

Diğer teknolojik gözlüklerle olan kıyaslamaları birçok alanda kazanan Spectacles henüz yeni bir ürün olarak hayatımızda olsa da, teknoloji otoritelerinin ön görülerine bakılırsa önümüzdeki yıllarda etkisi giderek artacak ve birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Spectacles’ın 2017’de nasıl kullanılacağını ve Snap’in ürünü nasıl geliştireceği konusu gözlemlemek ilginç olacak.

  • Reklam Ürünlerine Yapılan Yatırımlar Artıyor

Snap, 2016 yılında tüm kullanıcıları için geofilter’ları kullanıma sunarak küçük ya da büyük farketmeksizin her türlü işletmenin kendi seçtikleri bir yerde kendi filtresini yaratmasını ve bu sayede içeriklerini promote etmesini sağladı. 2017 için ise öngörüler Snap’in  reklam verenlerine yönelik daha fazla seçenek sunacağı yönünde.
Snap ve Foursquare’in imzaladıkları anlaşma da bu teoriyi destekler nitelikte. Yapılan işbirliğinin amacı, reklamlarının nerede sunulduğunu tam olarak belirlemek için kullanabilecekleri daha fazla veri ile Geofilter’ları güçlendirmek. Böylece reklamverenler GeoFilter’larının kullanılabilir olacağı yerlerin çok daha spesifik olmasını sağlayabilecek.

  • Dairesel Videoların Yükselişi

Snap, Spectacles gözlükleri ile birlikte dairesel video formatını da duyurdu. Gözlükler, insan gözüne benzer şekilde 115 derecelik bir görüş alanıyla kayıt yapabiliyor. Bu durumun en önemli noktası, görüntülediğiniz cihaz ne olursa olsun, içeriği tam ekran olarak herhangi bir oryantasyonda izleyebiliyor olmanız. Dolayısıyla bir videoyu izlerken telefonunuzu dikey pozisyondan yatay pozisyona dönüştürseniz bile videoyu herhangi bir bozulma olmadan tam ekran olarak görmeye devam ediyorsunuz.

Dairesel video ile birlikte, geçmişten beri gelen videoyu yatay veya dikey pozisyonda kaydet-izle-paylaş zorunluluğu da ortadan kalkacak gibi görünüyor. Daha fazla insan akıllı cihazları ya da tabletleri üzerinden video kaydetmeye ve paylaşmaya devam ettikçe, yeni bir çığır açan bu bakış açısının da sabit bir kural haline gelmesi bekleniyor.
Sonuç olarak baktığımızda tüm bu işbirlikleri ve yayına alınan geliştirmelerden hareketle Snap’in mevcut durumunun oldukça başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Snap öyle başarılı ki, 2017 gelir tahminlerine ek olarak 2018 için yapılan gelir tahminleri de yaklaşık olarak 1,76 milyon dolar civarında. Bu da demek oluyor ki gelişme ve büyüme yolunda atılan adımlar büyüyerek devam edecek.
2017 öngörülerini ele aldığımız içerik serimizde bir sonraki adım Twitter, Pinterest, LinkedIn ve Youtube gibi mecralar olacak. Okumayı ve yeni yıl öncesi güncellenmeyi unutmayın. 🙂