Sizler için 2015’te hayatımıza giren güncellemeleri hatırlatıp, son bir bakış atmanız için derledik.

1- Twitter’dan Grup Mesajlaşma Özelliği
Facebook’un ve Whatsapp’ın toplu mesajlaşma özellikleri karşısında yakaladığı başarıdan etkilenen Twitter, mesajlaşma özelliğini geliştirme yoluna gitmişti. Twitter, 2015’in Ocak ayında yaptığı güncelleme ile birden fazla kişiyle konuşma özelliğini ekledi. Konuyla ilgili Twitter’ın hazırladığı videoyu tekrar izleyebilirsiniz;
 

2- Instagram Videoları Sonsuz Döngüde
 
Instagram 2015’in ilk çeyreğinde eklediği yeni özellik ile artık video içerikleri süresi dolduktan sonra bitmeyip sonsuz döngüde devam eden bir hal aldı. Instagram’ın bu gelişmeyi popüler video paylaşım uygulaması olan Vine’dan etkilenmiş olabileceğini düşündürmüştü.
instagram-sonsuz-dongu
3- Instagram’ın Kare Format Kısıtlamasını Kaldırması

Sosyal medyada fotoğraf denince akla gelen ilk platform olan Instagram tarihsel bir değişikliğe giderek fotoğraf formatlarını genişletti. Eskiden sadece kare formatla fotoğraf yüklenilmesine izin veren Instagram artık yatay ve dikey şekillerle fotoğraf yüklemeye olanak sağlayan güncellemesini yayınlamıştı.

instagram-boyut
4- Twitter’da Favori Butonun Like Butonu Olması
2015 yılında gelişmelere baktığımızda en çok konuşulan yeniliklerden biride şüphesiz Twitter’da Favori butonunun Like butonu olması. Hakkında bir çok kullanıcının tweetler atması, markalarında bu değişikliği markalarına uyarlayarak eğlenceli bir dille iletişim yapması akılda en çok kalan gelişmelerde biri haline geldi.

 5- Hayatımıza Yeni Bir Uygulama Giriş Yaptı : Periscope
Twitter 2015’in ilk yarısında kullanıcılara sunduğu Periscope uygulaması canlı yayın yapmaya olanak sağlıyor. İlk yayınlandığı zaman sadece mobil cihazlar üzerinden kullanılabilen Periscope uygulaması zamanla çıkan güncellemelerle masaüstü cihazlardan da kullanılabiliyor oldu.
periscope
6- Facebook Messenger WhatsApp Olma Yolunda

1.4 milyar aktif kullanıcısı bulunan Facebook, Messenger özelliğini Facebook hesabı olmadan da kullanabilme özelliği eklemişti. Her ne kadar Facebook hesabı olmayan kullanıcı sayısı az bir sayıda olsada bir kolaylık olarak hayatımızda yerini aldı.

facebook-messenger
7- Facebook’ta Gif Paylaşım Rahatlığı
İnsanların hoşuna giden bir çok gif içeriği kullanıcılar tarafından sadece linkli bir şekilde paylaşılıyordu. Bu paylaşım sonucunda da linke tıklanarak bir etkileşim alınamıyordu. Facebook 2015 yılında hayatımıza kattığı gelişmeyle Gif formatındaki görselleri direkt olarak görüntüleyebilme özelliğini duyurdu.
facebook-gif
 8- Facebook 360 Derece Videolar
Facebook 2015’in yaz döneminde duyurdu yeni özelliği ile videoları 360 derece açı ile izleyebilme özelliğini eklemişti. Tabi 2015 yılında markalar aktif şekilde kullanmasalarda gelecek dönemlerde hayatlarımıza daha çok yer edecek gibi.

9- Facebook Articles
Facebook notlar bölümünde değişiklik yaparak kullanıcılar için başka bir siteye ihtiyaç duymadan kullanabilmelerini amaçlamıştı. Yaptığı bu değişiklik ile notlar bölümünü micro site gibi kullanabiliyor olmaya devam edeceğiz.
facebook-articles
10- Facebook’tan Canlı Yayın
Facebook canlı yayın özelliğini ilk başlarda onaylanmış ünlülerin yayın yapabilmesine olanak sağlıyorken zaman içerisinde uygulama gelişerek gazeteciler içinde kullanılabilir oldu. Şu an son kullanıcıya ulaşmayan bu uygulamanın 2016 yılı içerisinde hayatlarımızda yeri artacak gibi gözüküyor.
facebook-mentions
11- Facebook Signal
Kaynak arayışında olan gazetecilere ücretsiz olarak sunulan bu hizmet sayesinde, Instagram ve Facebook üzerinden yayınlanmış haberlere ve buna benzer içeriklere ulaşılabiliyor. Gazeteciler, araştırma yaptıkları herhangi bir içeriğe hashtagler aracılığıyla rahatlıkla ulaşabilecekler.
facebook-signal
12- Facebook Music Stories
Facebook İPhone kullanıcıları için beğendikleri müziklerin ilk 30 saniyesini doğrudan kendi timeline’ları üzerinde paylaşmalarına olanak sağlıyor.
facebook-music
13- Facebook Notify
Facebook kullanıcıları kendileri için önemli olan ve takip etmek istedikleri konuları kaynak sınırlaması olmadan tek bir yerden takip etme özelliğini etkinleştirerek sosyal medya kullanıcılarının hayatlarına kolaylık sağladı.
facebook-notify
14- Facebook Improved Embedding
Facebook 2015’in son döneminde duyurduğu yeni araç sayesinde, videoların kolaylıkla Facebook üzerinden embed edilmesi sağlanıyor. Bu özelliğin bulundurduğu geliştirmeler ise şu şekilde;
  1. Otomatik Oynatma
  2. Ses Kontrol
  3. Çalma Listeleri
  4. Kullanıcı Kontrolleri
  5. Etkinlik ve Hata Yönetimi
  6. Özelleştirme Kısayolları

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/FacebookforDevelopers/videos/10152806627993553/?theater” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]